Криваві лінії. У шостий день центральною темою на Одеському кінофестивалі стали найжахливіші конфлікти на території України

Криваві лінії. У шостий день центральною темою на Одеському кінофестивалі стали найжахливіші конфлікти на території України

25 Серпня 2023
885
25 Серпня 2023
20:00

Криваві лінії. У шостий день центральною темою на Одеському кінофестивалі стали найжахливіші конфлікти на території України

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
885
Про війни, що, прориваючись через кордони, руйнують життя та мрії.
Криваві лінії. У шостий день центральною темою на Одеському кінофестивалі стали найжахливіші конфлікти на території України
Криваві лінії. У шостий день центральною темою на Одеському кінофестивалі стали найжахливіші конфлікти на території України

19 серпня в Чернівцях відкрився 14-й Одеський кінофестиваль. Через загрозу російських обстрілів його перенесли з Одеси на захід України. Головною фестивальною локацією є культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука, відкритий у 2021 році до 80-річчя артиста; паралельні покази проходять так само в старому радянському кінотеатрі «Чернівці». Про п’ятий день кінофестивалю читайте тут.

Шостий день, що не дивно, явив кілька історій про війну — точніше, про війни та кордони.

На першому ранковому сеансі в секції «Українські зірки» показали історію одного з найбільш драматичних протистоянь перших днів російсько-української війни: «Мирний 21» (режисер — Ахтем Сеїтаблаєв). В основі сценарію — події червня 2014 року на прикордонні Луганщини. Тоді російські спецслужби й агенти намагалися схилити бійців луганського прикордонного загону зрадити Батьківщину. Таким чином агресори намагалися повторити кримський сценарій, захопивши українські території без бою. Попри відсутність досвіду, загін за рішенням командира вступив у нерівний бій.

Зйомки проходили на території військової частини у Василькові, яку знищили загарбники в перші дні вторгнення у 2022 році, а один із головних виконавців, молодий український актор Павло Лі, трагічно загинув 6 березня від російських обстрілів.

Читайте також: Фільм «Мирний-21» вийшов на Netflix

Сюжет україно-французької чорно-білої драми «Шттл» (програма «Фестиваль фестивалів») так само заснований на реальних подіях і розгортається на кордоні, тільки в інший час: 21 червня 1941 року. Весь сюжет вкладається в одну добу — останню перед навалою нацистів, котрі вже зібрали сили просто за річкою, в окупованій Польщі.

Головний герой, молодий кінооператор Мендель (Мойше Лобел), приїздить із Києва у свій рідний штетл (єврейське поселення) на Львівщині, аби викрасти свою кохану, котра от-от має проти своєї волі вийти заміж за сина м’ясника. Менделю доводиться так само порозумітися з глибоко релігійним батьком і загалом із громадою, котра розколота на правовірних юдеїв і на прибічників сталінського соціалізму. І над усім цим нависає тінь неминучого вторгнення. Показу фільму передувало відеозвернення Мойше Лобела, котрий розповів про своє українське коріння та завершив промову словами «Слава Україні!».

Читайте також: Єврейське село в лісі під Києвом. Як знімають «ШТТЛ»

Для французького режисера Еді Волтера «Шттл» є дебютом; фільм вийшов дещо затягненим і нерівним, але саме як дебют — вартим уваги.

Центральна подія четверга — прем’єра документальної драми Аліси Коваленко «Ми не згаснемо» (Національний конкурс). Її сюжет теж у певному сенсі відштовхується від ситуації прикордоння — адже герої(-ні) фільму живуть у прифронтовій зоні періоду АТО/ООС.

Коваленко розпочала роботу над картиною у 2019 році, коли зустрілася зі спортивним коментатором і мандрівником Валентином Щербачовим. В останнього була ідея реабілітаційного проєкту для дітей із лінії фронту, котрі мріють подорожувати, але не мають такої можливості. Команда фільму обрала п'ятьох хлопців і дівчат із Луганщини. Зйомки тривали три роки. Нарешті в травні 2021-го знімальна група разом із героями поїхала в Гімалаї, але повномасштабне вторгнення змусило режисерку повністю змінити фінал і частину сюжетних ліній. Результатом стала рівним чином поетична й трагічна історія про мрії, про їхню втрату й про диво кіно.

Читайте також: Режисерка й військова Аліса Коваленко: «Моїм наступним проєктом буде фільм-реквієм»

Фестиваль триватиме до 26 серпня. До Національної конкурсної програми увійшли десять повнометражних фільмів; у Міжнародному конкурсі серед інших три фільми, зроблені за участі України. Переможці Національного конкурсу визначатимуться у двох номінаціях — «Найкращий український повнометражний ігровий фільм» та «Найкращий український повнометражний документальний фільм». Про представлені фільми й програму фестивалю читайте тут і тут.

Дмитро Десятерик, із Чернівців — спеціально для «Детектора медіа»

Фото надані організаторами фестивалю

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
885
Читайте також
29.08.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 178
24.07.2023 15:34
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
969
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду