14-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив програму (ВІДЕО)

14-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив програму (ВІДЕО)

30 Червня 2023
1721
30 Червня 2023
13:22

14-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив програму (ВІДЕО)

1721
До неї ввійшли десять повнометражних стрічок.
14-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив програму (ВІДЕО)
14-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив програму (ВІДЕО)

14-й Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ) відбудеться 19–26 серпня. Як повідомляють на сайті ОМКФ, до Національної конкурсної програми кінофестивалю цього року ввійшли десять повнометражних фільмів. 

Переможці Національного конкурсу визначатимуться у двох номінаціях — «Найкращий український повнометражний ігровий фільм» та «Найкращий український повнометражний документальний фільм».

За нагороди змагатимуться такі ігрові стрічки:

  • «Валерія виходить заміж» (режисер — Мікаль Вінік)

Валерія, молода дівчина, приїжджає з України до Ізраїлю, щоб зустрітися зі своїм майбутнім чоловіком, бо вони мають одружитися за домовленістю в інтернеті. В аеропорту Валерію зустрічає її сестра Христина зі своїм чоловіком, яка вже деякий час живе в Ізраїлі і вийшла заміж так само за домовленістю. Христина задоволена своїм життям і хоче того ж для своєї сестри. Але протягом дня у Валерії з’являються сумніви.

  • «Мій карпатський дідусь» (режисер — Заза Буадзе)

Молодий італієць Мікеле, який має українське коріння, вирушає до далекого селища в Карпатах, щоб розвіяти прах своєї матері. Тут живе його дід Михайло, колишній клоун на ім'я «Буба». Співіснування Михайла і Мікеле супроводжується серією карколомних подій, які перетворюють серйозні речі на трагікомедію і назавжди об'єднують колись роз’єднані долі дідуся та онука.

  • «Сашенька» (режисер — Олександр Жовна) 

Жахливе вбивство, що потрясло радянське суспільство сімдесятих. Уночі в своїй постелі хтось розстрілює з мисливської рушниці немолоде подружжя, лишаючи сиротою їхнього двадцятилітнього сина, прикутого до інвалідного візка. У процесі слідства спливає таємнича історія життя, на перший погляд, звичайної радянської родини. Проте лише на перший погляд. Історія, яка постане далі, буде по-справжньому приголомшливою.

  • «Ти мене любиш?» (режисерка — Тоня Ноябрьова) 

За рік до розпаду Радянського Союзу сімнадцятирічна Кіра стикається з важливими змінами у своєму житті, — саме в той час, коли Україна звільняється від радянського впливу. Разом вони шукають свою ідентичність і досліджують нові, властиві кожному підлітку речі — бунтарські, смішні, небезпечні.

Серед документальних фільмів конкурсу такі:

  • «Звідки куди?» (режисер — Мачек Хамела)

Це правдиве та близьке спостереження за евакуацією українців, які вирішують залишити свої домівки, щоб урятувати життя. Їм допомагає польський волонтер Мачек Хамела. Його евакуаційний автомобіль долає десятки тисяч кілометрів, щоб відвезти біженців до Польщі, якомога далі від війни. Мачек проїжджає повз покинуті будинки, заміновані поля та численні військові блокпости, фільмує документальну стрічку за кермом автомобіля та пропонує глядачеві місце в машині.

  • «Деміург» (режисерка — Ольга Семак)

Трагікомедія про сільський аматорський театр на Волині. У пошуках подолання особистої кризи відомий столичний актор Петро повертається в рідне село, щоб разом зі своїми односельцями створити театр і в такий спосіб довести самому собі, на що він ще здатен.

  • «День Незалежності» (режисер — Володимир Тихий)

Події фільму відбуваються в один день: 24 серпня 2022 роĸу, ĸоли Уĸраїна святĸує 31-шу річницю відновлення незалежності. Фільм поєднує місця та людей, яĸі найĸраще передають дух воєнного часу в ĸраїні. Це відносно безпечні міста Київ та Львів, міста під щоденними раĸетними обстрілами Харĸів та Миĸолаїв, оĸоп на лінії фронту в Донецьĸій області та пляжі Одеси. Фільм представляє один день з життя: пляжного поліцейсьĸого патруля, жінĸи-війсьĸовослужбовиці, солдата швидĸого штурмового підрозділу, солдата мінометного підрозділу, працівниці пабу, художниці та ĸолишнього депутата парламенту.

  • «Крихка пам’ять» (режисер — Ігор Іванько)

Молодий кінооператор Ігор випадково знаходить пошкоджений фотоархів свого діда — відомого радянського та українського кінооператора Леоніда Бурлаки. Ігор має дізнатися, ким був і про що мріяв його дід, допоки хвороба Альцгеймера не відбере в Леоніда можливість упізнавати онука.

  • «Ми не згаснемо» (режисерка — Аліса Коваленко)

Донбас, 2019 рік. Удалині досі відлунює гуркіт попереднього російського вторгнення, а в повітрі вже відчувається наближення нового. На цьому позірно бляклому воєнному тлі п’ятеро підлітків уперше серйозно задумуються про власне майбутнє. Їхні енергія, ентузіазм і надія дають їм змогу попри всі обставини прожити останні золоті миті дитинства на повну силу. Вони мріють втекти не лише від війни, але й від нудьги маленького містечка. Тоді несподівано їм трапляється нагода вирушити в довгу подорож до самісінького Непалу. Чи збудеться їхня мрія підкорити світ?

  • «Правило двох стін» (режисер — Девід Гутник)

Це інтимний погляд на війну в Україні очима українських митців, які залишаються у своїй країні, щоб творити мистецтво як зухвалий акт перед обличчям агресії. Фільм представляє вторгнення в Україну як війну пам’яті, ідентичності та правди. Використовуючи живу музику, живопис, вуличне мистецтво та сам акт створення фільму, він має на меті висвітлити психологічні кризи: як піти до ресторану чи бару серед майже постійного звучання повітряної тривоги та ракетних ударів; як реагувати та чинити опір, дотримуючись ритмів щоденного життя.

Цьогоріч Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться на декількох локаціях. Зокрема, покази конкурсних та позаконкурсних програм фестивалю та індустріальні заходи проведуть у Чернівцях. Покази ретроспективних та спеціальних програм відбудуться в Одесі в кінотеатрі Multiplex.

Фото: ОМКФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1721
Читайте також
24.07.2023 15:34
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
965
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду