Співчуття до знедолених і жанрові експерименти. У фільмах Одеського кінофестивалю формальні пошуки сполучаються з етичною гостротою

Співчуття до знедолених і жанрові експерименти. У фільмах Одеського кінофестивалю формальні пошуки сполучаються з етичною гостротою

22 Серпня 2023
747
22 Серпня 2023
15:00

Співчуття до знедолених і жанрові експерименти. У фільмах Одеського кінофестивалю формальні пошуки сполучаються з етичною гостротою

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
747
На третій день ОМКФ потужно прозвучали теми аутсайдерів та кризи сімейних цінностей.
Співчуття до знедолених і жанрові експерименти. У фільмах Одеського кінофестивалю формальні пошуки сполучаються з етичною гостротою
Співчуття до знедолених і жанрові експерименти. У фільмах Одеського кінофестивалю формальні пошуки сполучаються з етичною гостротою

19 серпня в Чернівцях відкрився 14-й Одеський кінофестиваль. Через загрозу російських обстрілів його перенесли з Одеси на захід України. Головною фестивальною локацією є культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука, відкритий у 2021 році до 80-річчя артиста; паралельні покази проходять так само в старому радянському кінотеатрі «Чернівці». Про другий день кінофестивалю читайте тут.

Ранкові покази в КМЦ імені Миколайчука зазвичай починаються з фільмів Національного або Міжнародного конкурсів.

А втім, у понеділок першим сеансом став показ «Області героїв» із позаконкурсної секції «Хроніки війни». «Область героїв» — суто продюсерський проєкт, знятий на приватні внески. Команда просуває його як «перший український повнометражний фільм, знятий під час війни у 2022 році для світового кінопоказу»; проте найбільше продюсер Олексій Комаровський пишається тим, що вся історія побудована на реконструкціях торішніх подій, про які згадують герої інтерв’ю, граючи в цих сценах самих себе. На сюжети накладена патетична музика, в кадр пущено декоративний дим, тлом виступають руїни та спалена техніка в Ірпені й Бучі. Наскільки це цікаво з кінематографічного погляду — велике питання. А втім, зараз, напевно, потрібне будь-яке свідчення.

Режисер чорно-білої «Сашеньки» Олександр Жовна (Національний конкурс) зазирає в набагато віддаленіше минуле — в радянські 1970-ті. Головний герой — це гендерно некомфортна персона, юнак на ім’я Сашко, який почувається жінкою, ув’язненою в чоловічому тілі. Звісно, в тогочасних умовах для таких людей життя було пекельним апріорі. Жовна дає в оповіді забагато мелодраматичних інтонацій, але принаймні він одним із небагатьох порушив це питання в українському ігровому кіно.

У сімейної драми «Мій карпатський дідусь» (режисер — Заза Буадзе, Україна — Італія, Національний конкурс) тривала й напружена історія створення. Головний герой, 16-річний італієць Мікеле (Сімоне Коста) вирушає до далекого карпатського села, щоб розвіяти прах матері-українки згідно з її заповітом. Тут живе його дід Михайло, колишній клоун на прізвисько Буба (Богдан Бенюк), котрий зрікся колись своєї дочки через її позашлюбний зв’язок.

Фільм виграє в більш чи менш дотепних сценах зіткнень різних культур, звичаїв і поколінь: Італія проти України, західне місто проти гуцульського села, поривчастий молодий чоловік проти поміркованих стариганів. На жаль, Бенюк, природжений комік, не підтримує цю іронічну інтонацію, натомість уже вкотре намагаючись грати драму з не надто переконливим результатом.

«Мого карпатського дідуся» представляв режисер. Компанію йому мав складати і Богдан Михайлович, але напередодні прийшла звістка про загибель на фронті близького друга родини Бенюків. Тож показу — що стало на фестивалі вже сумною традицією — передувала хвилина мовчання.

А екранною вершиною фестивального понеділка стала українська прем’єра документальної трагікомедії «На “Адаманті”» (Франція — Японія), відзначеної цьогоріч «Золотим ведмедем» на Берлінале. Режисер Ніколя Філібер пояснює свій вибір кар’єри документаліста як спробу стерти межу між неігровим та ігровим кіно. В «Адаманті» йому це вдалося. Філібер вів зйомки в денному центрі для людей із психічними розладами, розташованому на баржі в середмісті Парижа. Кожний герой чи героїня постає глибокою та унікальною особистістю; на кожного й кожну цікаво дивитись, їхні сповіді слухаєш не відриваючись. Зробити захопливу історію про аутсайдерів саме як про людей, а не про їхні розлади — це найвищий клас майстерності.

Фестиваль триватиме до 26 серпня. До Національної конкурсної програми ввійшли десять повнометражних фільмів; у Міжнародному конкурсі серед інших — три фільми, зроблені за участі України. Переможці Національного конкурсу визначатимуться у двох номінаціях — «Найкращий український повнометражний ігровий фільм» та «Найкращий український повнометражний документальний фільм». Про представлені фільми й програму фестивалю читайте тут і тут.

Дмитро Десятерик, із Чернівців — спеціально для «Детектора медіа»

Фото надані організаторами фестивалю

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
747
Читайте також
29.08.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 180
24.07.2023 15:34
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
970
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду