Від режисера суперхіта «Поводир»: Одеський кінофестиваль відкриють фільмом «Довбуш»

Від режисера суперхіта «Поводир»: Одеський кінофестиваль відкриють фільмом «Довбуш»

Стрічку почали знімати ще у 2018 році, кілька разів анонсували прокат, але постійно щось не складалося. Та є в цьому і перевага: фільм нині — один з найбільш очікуваних для вітчизняних кінолюбителів.
Від режисера суперхіта «Поводир»: Одеський кінофестиваль відкриють фільмом «Довбуш»
Від режисера суперхіта «Поводир»: Одеський кінофестиваль відкриють фільмом «Довбуш»
3 Лип 2023
0
1736

Уже сам трейлер «Довбуша» обіцяє глядачам щонайменше ефектну картинку. Власне, такою була й попередня робота Саніна — «Поводир», що вийшла в прокат у 2014 році і на хвилі патріотичного піднесення отримала дуже хороші, як на той час, результати. 

«Довбуш» — це знову героїчна історія. Автори її позиціонують як «пригодницько-історичний екшн». 18 століття, брати Олекса та Іван Довбуші тікають у Карпати і стають опришками, щоби помститися польським шляхтичам за вбивство батьків. Проте, замість діяти спільно, починають сваритися: один брат хоче заробити грошей, інший — досягти справедливості. Олекса збирає гуцулів та організовує повстання, яке поляки намагаються придушити. Але наш герой не такий простий, як їм здається. 

Ось що каже про стрічку сам режисер Олесь Санін: «Кінематографісти вважають свої фільми дітьми. І дуже важливо, щоб стрічка вперше побачила світ серед тих, хто її полюбить і оцінить. Ми переконані, що ОМКФ в Чернівцях — саме те місце, яке відкриє дорогу нашому фільму “Довбуш”, який ми так непросто, але натхненно створювали і прем'єри якого так довго чекали».

Ох, чого ми з вами точно не можемо гарантувати, так це того, що стрічку полюблять і оцінять. Принаймні, далеко не всі. Зазвичай навколо фільмів на фестивалях точаться запеклі суперечки. Після прем'єрного показу «Поводиря» (який, до речі, відбувся теж на ОМКФ) публіка влаштувала дебати, які згодом перекинулися в соцмережі. Кінокритики здебільшого написали не так щоб аж позитивні рецензії, якщо не навпаки. Передусім нарікали на занадто сентиментальний сюжет і зайвий пафос. За що деякі з них отримали від шанувальників стрічки такі характеристики: «не патріоти», «руки Кремля», «малороси» та «шкідники». 

Зважаючи на все це, прем'єри, а тим паче прокату «Довбуша» чекаємо з осторогою. Але в кожному разі, фільм Саніна ну вже точно буде сильнішим, ніж іще одна картина про Довбуша — «Легенда Карпат». Головну роль там зіграв Валерій Харчишин, а його кохану — Марія Яремчук. Співачка тоді нарвалася на приблизно ту саму критику, що й ірландська акторка Елісон Дуді, яка зіграла маму Захара Беркута в однойменній стрічці Ахтема Сеітаблаєва. Глядачі дорікали обом перебором із косметологічними процедурами, що зробило їхніх персонажок невідповідними епосі, яка зображалася на екрані. 

Хай там як, але бажаємо «Довбушу» гарної прем'єри, хороших відгуків і успішного прокату. Як воно буде — побачимо згодом. Одеський кінофестиваль, нагадаємо, відкриється 19 червня. У Чернівцях. І про це точно буде багато жартів. 

«Medialefe»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Фільм уже в прокаті, а ми з вами розберемося, кому він може сподобатися.
25 Квіт 2024 17:00
5 146
Катерина Городнича
«Антоніна»
19-й пітчинг Держкіно стане історичним і особливим. Уперше за багато років тут не знайдеш прізвищ продюсерів чи режисерів, які останнім часом були візитівкою України на кінофестивалях світу.
17 Квіт 2024 20:30
6 586
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
В оригіналі вона так і називається — Civil War, але на фразу «Громадянська війна» у нас реагують якось не дуже позитивно. В прокат стрічку випускає компанія Green Light Films.
12 Квіт 2024 09:00
903
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ну що, припиняємо обговорювати Булгакова та Оксану Линів та переходимо на новий рівень.
11 Квіт 2024 15:30
2 951
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Відповідь знайшлася, і доволі легко.
09 Квіт 2024 09:00
2 354
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Колись наші кінематографісти любили піарити свої стрічки фразою «перший український». Типу «перший український фільм жаху», «перша українська комедія», «перший український фільм з високим актором».
30 Бер 2024 14:20
3 498
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду