detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
20.06.2023 14:42
Олег Гладковський не отримає від Bihus.Info компенсації «моральної шкоди»: суд ухвалив рішення на користь журналістів
Олег Гладковський не отримає від Bihus.Info компенсації «моральної шкоди»: суд ухвалив рішення на користь журналістів
У 2019 році розслідувачі опублікували серію матеріалів про корупційні оборудки в оборонній галузі, до яких був причетний син тодішнього заступника глави РНБО Олега Гладковського.

Вінницький апеляційний суд відмовив у задоволенні позову Олега Гладковського до Дениса Бігуса, Лесі Іванової та ГО «ТОМ-14» щодо визнання недостовірною та спростування інформації, оприлюдненої в журналістському розслідуванні «Армія. Друзі. Бабки». Відповідно, також суд відмовив Гладковському і в отриманні компенсації «моральної шкоди» у розмірі 2 млн гривень. Про це команда Bihus.Info повідомила на своєму сайті.

Журналісти нагадують, що оскаржуване розслідування було опубліковано ще у 2019 році, в суд Гладковський-старший подав у серпні 2020-го, пропустивши законні строки позовної давності. Попри це, три роки справу слухали в суді першої інстанції, і в березні 2023 року Вінницький міський суд ухвалив рішення на користь Гладковського.

Адвокати журналістів Bihus.Info це рішення оскаржили, і вже 19 червня 2023 року колегія суддів повністю скасувала його. У Bihus.Info пообіцяли надати розширений коментар щодо рішення апеляційної інстанції після того, як отримають повний текст рішення, який поки ще не готовий.

Нагадаємо, у лютому 2019 року вийшли дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проєкту Дениса Бігуса «Наші гроші». Авторка матеріалу, журналістка Леся Іванова, розслідувала, які суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів наявні в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син тодішнього заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор Гладковський.

Згодом президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в розслідуванні програми «Наші гроші», та підтримав відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на час проведення розслідування.

Як повідомляла РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. На час розслідування його повноваження першого заступника секретаря РНБО були призупинені.

Пізніше Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 

У березні 2019 року Ігор Гладковський у відповідь «Нашим грошам» запустив фейсбук-проєкт «Ваші гроші» та подав до суду на журналістів Дениса Бігуса та Лесю Іванову.

4 березня президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Увечері 4 березня в ефір вийшла третя частина розслідування «Корупція в оборонці — продовження. Гладковський і Укроборонпром (таємна переписка)».

Апеляційний суд Києва у грудні 2020-го скасував рішення Подільського районного суду Києва в провадженні за позовом Ігоря Гладковського, сина ексзаступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського, проти проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

Після цього Гладковський-старший подав до суду позов проти громадської організації «ТОМ-14», журналістів Bihus.info Дениса Бігуса та Лесі Іванової, у якому вимагав понад два мільйони гривень моральної компенсації та спростування інформації, яку 25 лютого 2019 року журналісти оприлюднили в розслідуванні про розкрадання в оборонному комплексі України. 

У квітні 2021-го Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук Ігоря Гладковського, якого підозрюють в одержанні 950 тисяч гривень хабаря в справі «Оптимумспецдеталь». Згодом прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури передали до суду обвинувальний акт щодо Гладковського-молодшого. 

У лютому 2022-го Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду відхилив скаргу Ігоря Гладковського у справі проти журналістів Дениса Бігуса і Лесі Іванової. 

У червні 2022-го стало відомо, що Ігор Гладковський перебуває в Іспанії.

Фото: скриншот

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY