Bihus.Info остаточно виграв суд в Олега Гладковського у справі про розкрадання в «оборонці»

Bihus.Info остаточно виграв суд в Олега Гладковського у справі про розкрадання в «оборонці»

2 Квітня 2024
4940
2 Квітня 2024
08:50

Bihus.Info остаточно виграв суд в Олега Гладковського у справі про розкрадання в «оборонці»

4940
Ексзаступник секретаря РНБО вимагав спростувати інформацію з розслідування журналістів і відшкодувати «моральну шкоду» в розмірі 2 млн гривень. Проте Верховний Суд залишив скаргу Гладковського без задоволення.
Bihus.Info остаточно виграв суд в Олега Гладковського у справі про розкрадання в «оборонці»
Bihus.Info остаточно виграв суд в Олега Гладковського у справі про розкрадання в «оборонці»

Верховний Суд України залишив без задоволення касаційну скаргу ексзаступника секретаря РНБО Олега Гладковського, який вимагав визнати недостовірною і спростувати інформацію, оприлюднену в розслідуванні журналістів Bihus.Info, та відшкодувати «моральну шкоду» в розмірі 2 млн гривень.

Рішення суду ухвалене 14 березня 2024 року, є остаточним і оскарженню не підлягає. Про це повідомляє Bihus.Info.

Розслідування «Армія. Друзі. Бабки» було опубліковане у 2019 році. До суду Гладковський-старший, пропустивши законні строки позовної давності, подав у серпні 2020 року

В суді першої інстанції справу розглядати до весни 2023-го, коли Вінницький міський суд ухвалив рішення на користь Гладковського, задовільнивши його вимоги в частині про спростування. Адвокати журналістів це рішення оскаржили, і вже у червні 2023 року колегія суддів повністю скасувала його. Опісля Гладковський подав у касацію, яка 14 березня 2024 року повністю відхилила його скаргу. «Це означає, що Верховний Суд поставив крапку у цій історії на користь журналістів», — підсумовує Bihus.Info.

У постанові йдеться про те, що обіймаючи посаду заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Олег Гладковський був публічною фігурою та відігравав певну роль у системі оборонної галузі держави, а отже мав бути відкритий для суворої критики і пильного нагляду громадськості. Оспорювана інформація стосувалася не його приватного життя, а сфери його діяльності. 

Окрім цього, на думку суду, висвітлення інформації про можливе розкрадання коштів в оборонній сфері мало значний суспільний інтерес, бо стосувалося обороноздатності держави в особливий період. Гладковський же просив спростувати інформацію, яка за змістом журналістського розслідування є громадською критикою у засобах масової інформації.

Водночас суд звернув увагу на те, що Гладковський міг розцінити саму форму викладу матеріалу як дошкульну чи провокативну. Але при цьому дійшов висновку, що по своїй суті поширена інформація є власною оцінкою журналістами певних подій та отриманих ними відомостей, яка, до того ж, спрямована на привернення уваги до питань держзакупівель в оборонній сфері й дає можливість глядачу самостійно проаналізувати всі відомості.

Нагадаємо, що справу за позовом сина Олега Гладковського — Ігоря — журналісти Bihus.Info також виграли. У грудні 2020-го  Апеляційний суд Києва скасував попереднє рішення суду, яке зобов’язувало журналістів спростовувати інформацію з сюжетуЗахисники довели, що різні вислови в сюжеті містять правдиву інформацію, не стосуються позивача або є оцінними судженнями. У лютому 2022-го скаргу Ігоря Гладковського відхилив Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду.

У лютому 2019 року вийшли дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проєкту Дениса Бігуса «Наші гроші». За даними журналістів, безпосереднім учасником схем розкрадання в оборонній сфері був син тодішнього першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор Гладковський. Через ці схеми він з друзями отримали понад 250 млн грн з бюджету країни.

Президент Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію з розслідування, а 4 березня звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО.

Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. Пізніше НАБУ повідомило, що розпочало досудове розслідування за частиною викладених журналістами фактів. 

У квітні 2021-го НАБУ оголосило в розшук Ігоря Гладковського, якого підозрюють в одержанні 950 тисяч гривень хабаря у справі «Оптимумспецдеталь».  Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо Гладковського-молодшого. 

У червні 2022-го стало відомо, що Ігор Гладковський перебуває в Іспанії.

Фото: Олег Гладковський і авторка розслідування Леся Іванова / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4940
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Федір
28 дн. тому
Я вже на вступних словах бігусяка, що нам брехали про імпортозаміщення деталей, а самі їх контрабандою тягали з-за кордону - схопився за голову, розуміючи наслідки дешевого понтування героя-розслідувача. Наші агенти в російських в'язницях на тривалих термінах ув'язнення, перервано постачання запчастин армії, зате зі свинарчуків поржали і на куражі клована обрали здавати московитам українські території і людей. Потужне розслідування.
SS
28 дн. тому
це ж рішення суду про "спростування" а не про "розкрадання".... чи факт "розкрадання" доведено?
Sergih
28 дн. тому
А про розкрадання 62 мільярдів грн під час війни журнаглісти не хочуть розслідувати??? Чи эта другое???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду