Гладковський-старший майже через два роки зажадав від Bihus.info спростувань та моральної компенсації

Гладковський-старший майже через два роки зажадав від Bihus.info спростувань та моральної компенсації

15 Грудня 2020
4558

Гладковський-старший майже через два роки зажадав від Bihus.info спростувань та моральної компенсації

4558
Леся Іванова вважає піаром заяви Гладковського, який хоче віддати два мільйони компенсації Фонду «Повернись живим».
Гладковський-старший майже через два роки зажадав від Bihus.info спростувань та моральної компенсації
Гладковський-старший майже через два роки зажадав від Bihus.info спростувань та моральної компенсації

Колишній заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олег Гладковський подав до суду позов проти громадської організації «Том 14», журналістів Bihus.info Дениса Бігуса та Лесі Іванової, у якому вимагає понад два мільйони гривень моральної компенсації та спростувати інформацію, яку 25 лютого 2019 року оприлюднили в сюжеті програми «Наші гроші» про розкрадання в оборонному комплексі України. Про це Леся Іванова повідомила «Детектору медіа».

«У листопаді дізнались про позов, здивувалися, якщо чесно – майже два роки вже пройшло. Адвокати кажуть, що він пропустив взагалі строки позовної давності. Чому він зараз подав його – незрозуміло», – розповіла вона та додала, що захисники звертали увагу суду на прострочені терміни позовної давності, однак поки деталей немає.

Журналістка каже, що позов Олега Гладковського відрізняється від позову його сина Ігоря, який також судився з Bihus.info через цей сюжет та програв у Київському апеляційному суді.  

«Там є дуже дивний момент: у самому позові зазначено, що ці кошти він хоче передати в благодійний фонд. Його представник на суді уже розповідає журналістам, що ось це, мовляв, гроші підуть на благодійність. Виглядає як такий банальний піар з боку позивача, типу я не хочу обдерти журналістів, я хочу допомогти благфонду. Але це робить саму вимогу просто безглуздою – він ніби сам підтверджує, що йому особисто ці гроші не потрібні. Крім того, прямо скажемо, якби Гладковський хотів допомогти тій чи іншій людині/фонду – то давно міг би це зробити сам, зі своєї кишені, хто з нас тут мільйонер? Так собі благодійність», – сказала пані Іванова.

Як пише вінницьке видання «Вежа», Вінницький міський суд 11 грудня 2020 року розглянув справу за цим позовом. Розгляд справи відклали до 10:00 21 січня.

Представник позивача Василь Вітюк розповів, що два мільйони гривень компенсації «заявлені для оплати в БФ "Повернись живим"».

Захисник журналістів Олександр Бурмагін розповів, що в позові просять:

  1. Визнати такою, що порушує особисті немайнові права Олега Гладковського на презумпцію невинуватості, на повагу гідності та честі, на недоторканість ділової репутації інформацію в сюжеті «Друзі Президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» (з 27 по 29 хвилину). Йдеться, зокрема, про інформацію: «Група молодиків вступає у змову з оборонними чиновниками, вони скуповують військові запчастини у російських контрабандистів, а також по складах Української армії, накручують ціни у рази, і за змовою з державним концерном "Укроборонпром" продають на його заводи. До групи входять: замсекретаря Ради Нацбезпеки та оборони Олег Гладковський…».
  2. Стягнути з відповідачів на користь Олега Гладковського моральну шкоду в розмірі 432 мінімальних заробітних плати (2 040 336 гривень).
  3. Стягнути з відповідачів солідарно судові витрати.

Крім того, адвокати просили змінити підсудність справи. Вони хотіли, щоб її розглядали в Борисполі, де фактично проживає Денис Бігус, а не за місцем його реєстрації – у Вінниці. Суд відмовив у задоволенні цього клопотання.

Як писав ДМ, 3 липня 2020 року Подільський районний суд Києва зобов’язав проєкт журналістських розслідувань Bihus.Info спростувати інформацію, яку 25 лютого 2019 року оприлюднили в сюжеті програми «Наші гроші» про розкрадання в оборонному комплексі України. Адвокат Руслан Волинець сказав, що суд зобов’язав журналістів спростувати інформацію про причетність його підзахисного Ігоря Гладковського, сина ексзаступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського, до схем із розкрадання в оборонному комплексі. Натомість Денис Бігус повідомив, що йдеться про весь сюжет. 9 грудня 2020 року Апеляційний суд Києва скасував це рішення.

Нагадаємо, фігурант журналістського розслідування проєкту «Наші гроші» про корупцію в оборонному секторі Ігор Гладковський, син колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову. Він подав позов про захист честі, гідності та ділової репутації 4 березня до Подільського районного суду Києва. 

Відповідачами в позові зазначені громадська організація «ТОМ 14», керівник програми «Наші гроші» Денис Бігус та журналістка-розслідувачка Леся Іванова.

Як писав ДМ, 25 лютого було оприлюднено дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проєкту Дениса Бігуса «Наші гроші». Авторка матеріалу – журналістка Леся Іванова. Розслідування - про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор Гладковський.

26 лютого тоді ще президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в розслідуванні програми, та підтримав відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на час проведення розслідування.

Син Олега Гладковського - Ігор Гладковський сказав, що подаватиме на журналістів до суду. У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації».

За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. На час розслідування його повноваження першого заступника секретаря РНБО будуть призупинені.

27 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 

4 береня президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника РНБО.

Фото: Вікторія Рощина

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4558
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду