Ігоря Гладковського оголосили в розшук

Ігоря Гладковського оголосили в розшук

22 Квітня 2021
1796
22 Квітня 2021
14:49

Ігоря Гладковського оголосили в розшук

1796
У НАБУ розповіли, що він тричі не з’явився на виклик до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
Ігоря Гладковського оголосили в розшук
Ігоря Гладковського оголосили в розшук

Національне антикорупційне бюро України 21 квітня оголосило в розшук сина колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега ГладковськогоІгоря Гладковського, якого підозрюють в одержанні 950 тисяч гривень хабаря в справі «Оптимумспецдеталь». Про це НАБУ повідомило 22 квітня.

«Слідство має достатні підстави вважати, що підозрюваний, розслідування фактів участі якого у корупційній схемі завершене, переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності», – пояснили в Бюро.

У НАБУ розповіли, що в грудні 2020 року відкрили Гладковському матеріали слідства для ознайомлення, він мав час до 15 квітня 2021 року.

«Його викликали до САП на 16 квітня та, у зв’язку з неявкою, повторно на 20 та 21 квітня для отримання копії обвинувального акта та реєстру матеріалів досудового розслідування. Однак особа тричі не з’явилася», – пояснили в Бюро.

Як писав ДМ, 21 грудня 2020 року Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру в одержанні 950 тисяч гривень хабаря Ігорю Гладковському, сину колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського. Адвокат підозрюваного Руслан Волинець підтвердив, що його підзахисному вручили підозру за ч.2 ст.369-2 (зловживання впливом) КК України.

Слідство встановило, що Ігор Гладковський та ще сім осіб у 2015-2017 роках «реалізували корупційну схему з постачання товарів невідомого походження підприємствам ДК "Укроборонпром" із використанням ТОВ "Оптимумспецдеталь" та інших суб’єктів господарювання». Із восьми можливих учасників схеми: двоє осіб засуджені, троє – на лаві підсудних, ще троє – підозрювані.

28 грудня 2020 року НАБУ повідомило, що завершило досудове розслідування проти Ігоря Гладковського та відкрило стороні захисту матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду.

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року оприлюднили дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проєкту Дениса Бігуса «Наші гроші». Авторка матеріалу – журналістка Леся Іванова. Розслідування – про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор Гладковський.

26 лютого тоді ще президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в розслідуванні програми. 4 береня Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника РНБО.

За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. Національне антикорупційне бюро України внесло відомості до ЄРДР і розпочало досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 

У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації».

4 березня 2019 року Ігор Гладковський подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову. Він подав позов про захист честі, гідності та ділової репутації  до Подільського районного суду Києва. 

3 липня 2020 року Подільський районний суд Києва зобов’язав проєкт журналістських розслідувань Bihus.Info спростувати інформацію, яку 25 лютого 2019 року оприлюднили в сюжеті програми «Наші гроші» про розкрадання в оборонному комплексі України. Адвокат Руслан Волинець сказав, що суд зобов’язав журналістів спростувати інформацію про причетність його підзахисного Ігоря Гладковського до схем із розкрадання в оборонному комплексі. Натомість Денис Бігус повідомив, що йдеться про весь сюжет. 9 грудня 2020 року Апеляційний суд Києва скасував це рішення.

У листопаді 2020 року колишній заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олег Гладковський подав до суду позов проти громадської організації «Том 14», журналістів Bihus.info Дениса Бігуса та Лесі Іванової, у якому вимагає понад два мільйони гривень моральної компенсації та спростувати інформацію.

Фото: Укрінформ, НАБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1796
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду