Bihus.Info: ОАСК перед ліквідацією «виплачував» мільйони суддям, поновлював чиновників, скасовував санкції

Bihus.Info: ОАСК перед ліквідацією «виплачував» мільйони суддям, поновлював чиновників, скасовував санкції

13 Грудня 2022
3473
13 Грудня 2022
19:45

Bihus.Info: ОАСК перед ліквідацією «виплачував» мільйони суддям, поновлював чиновників, скасовував санкції

3473
Журналісти Bihus.Info дослідили діяльність Окружного адміністративного суду Києва під час воєнного стану. Сьогодні ОАСК ліквідувала Верховна Рада.
Bihus.Info: ОАСК перед ліквідацією «виплачував» мільйони суддям, поновлював чиновників, скасовував санкції
Bihus.Info: ОАСК перед ліквідацією «виплачував» мільйони суддям, поновлював чиновників, скасовував санкції

Окружний адміністративний суд Києва за час воєнного стану ухвалив низку рішень про поновлення на посаді та багатомільйонні виплати люстрованим суддям та чиновникам, а також скасував санкції проти підприємства з «російським слідом». Про це йдеться у розслідуванні журналістів «Bihus.Info».

Журналісти встановили, що після початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого Окружний адміністративний суд на понад місяць припинив ухвалювати будь-які рішення. Свою роботу ОАСК відновив лише у квітні і відтоді ухвалив десятки тисяч рішень.

Зокрема, у серпні 2022 року суддя ОАСК Володимир Келеберда ухвалив рішення скасувати наказ про звільнення і поновлення на посаді прокурора колишнього заступника генпрокурора Сергія Кізя і про виплату йому за вимушений прогул 3,5 млн грн. На думку Келеберди, наказ не містить належного обґрунтування і складений з порушеннями інструкції з діловодства.

Також суддя ОАСК Ігор Качур ухвалив рішення про довиплату 3,6 млн грн вихідної допомоги нещодавно звільненому судді Конституційного суду Олександру Литвиненку. Його звільнили з Конституційного суду у квітні у зв’язку із закінченням терміну повноважень, у травні ОАСК відкрив за його позовом провадження – і вже у вересні його позов задовольнив.

Журналісти у цьому контексті нагадують, що записи на так званих плівках Вовка – записах із кабінету голови ОАСК Павла Вовка, оприлюднених НАБУ у 2019 та 2020 роках, – свідчать про особливі стосунки між ОАСК та Конституційним судом. Зокрема, на одному із записів Павло Вовк каже своїм колегам, що КС «належить» їм.

Ще одну значну виплату за час воєнного стану Окружний адміністративний суд Києва присудив колишній «судді Майдану» Людмилі Козятник. Вища рада правосуддя звільнила її у 2017 році через те, що під час Революції гідності вона безпідставно позбавляла водійських прав учасників протестів. Згодом суддя Козятник успішно оскаржила своє звільнення у Верховному Суді. У 2020 році її поновили і одразу знову звільнили. Однак тепер вона вимагала виплатити їй гроші за 2017-2020 роки, оскільки звільнення 2017 року визнали незаконним. Суддя Келеберда задовольнив її позов, присудивши їй виплату в розмірі понад 900 тис грн.

Судді ОАСК також за час воєнного стану поновили на посадах низку держслужбовців, звільнених за законом «Про очищення влади». При цьому їм також присуджували значні виплати за вимушений прогул. Так, колишньому працівнику Секретаріату Кабміну Олексію Мажану суддя Євгеній Аблов присудив 1,18 млн грн виплати. А суддя Олексій Огурцов присудив люстрованому працівнику Служби зовнішньої розвідки (а перед тим – КДБ СРСР) Олегу Білявському 1,67 млн грн. Люстровані посадовці подавали свої позови у 2014-2016 роках, тож вони чекали на рішення ОАСКу хто 6, а хто цілих 8 років.

Крім того, у серпні суддя Аблов скасував квітневі постанови Національної комісії регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) про позбавлення підприємства ТОВ «ПВ Солар Стейшн» ліцензії з виробництва електроенергії та права на «зелений тариф».

НКРЕКП видала ці постанови через те, що співзасновником і бенефіціаром підприємства був громадянин РФ Василь Решетов. Однак Аблов у рішенні написав, що такі санкції Комісія могла застосувати, якби Решетов був резидентом РФ, натомість той давно живе в Україні і має тут сім’ю. Також суддя наголосив, що на час розгляду справи Решетов вже вийшов зі складу засновників підприємства, хоча й визнав, що на час видання постанов НКРЕКП той був співзасновником.

Практично на всі згадані рішення ОАСКу подані апеляційні скарги до Шостого апеляційного адміністративного суду.

Нагадаємо, Верховна Рада України 13 грудня підтримала законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва. Розгляд адміністративних справ перейде до новоствореного Київського міського окружного адміністративного суду.

Нещодавно, 8 листопада 2022 року, ОАСК прийняв до розгляду позов ексголови Касаційного господарського суду Богдана Львова, який просив визнати протиправним та скасувати наказ голови Верховного Суду Всеволода Князєва про його відрахування зі штату суду. Раніше журналісти програми «Схеми» виявили, що суддя Львов є громадянином Російської Федерації. Згодом цю інформацію підтвердила і СБУ.

Фото: ЦПК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3473
Читайте також
16.01.2023 14:50
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 215
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Та з них усих треба шкуру живцем здерти на майдані !
470 дн. тому
Та з них усіх треба шкуру живцем здерти на майдані !
путін хуйло
470 дн. тому
йобані підараси, маму їх єбав
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду