Журналісти Bihus.Info виявили, на кого Медведчук і Козак записали будівельний бізнес у Києві

Журналісти Bihus.Info виявили, на кого Медведчук і Козак записали будівельний бізнес у Києві

28 Лютого 2023
2405
28 Лютого 2023
11:21

Журналісти Bihus.Info виявили, на кого Медведчук і Козак записали будівельний бізнес у Києві

2405
62-річна Ольга Куць зі Львова працювала раніше на одній з фірм Козака і просто «підписала довіреність».
Журналісти Bihus.Info виявили, на кого Медведчук і Козак записали будівельний бізнес у Києві
Журналісти Bihus.Info виявили, на кого Медведчук і Козак записали будівельний бізнес у Києві

Журналісти Bihus.Info знайшли особу, на яку оточення колишнього нардепа Віктора Медведчука записало частки в кількох київських компаніях з активами на сотні мільйонів гривень. Це — 62-річна Ольга Куць зі Львова. 

Як пише Bihus.Info, Ольга Куць значиться бенефіціаркою низки фірм, які, в свою чергу, володіють дорогою землею і нерухомістю в Києві.

Наприклад, Куць є кінцевою бенефіціаркою компанії «Істбуд», на яку оформлено майже гектар землі на бульварі Дружби народів з цільовим призначення «для будівництва готельно-офісного будинку» орієнтовною вартістю у 160 мільйонів гривень.

Куць також є бенефіціаркою фірми «Таун Ленд Компані», яка замовила будівництво житлового комплексу «Поетика» в Києві. На фірму в реєстрі нерухомості зараз оформлені низка недобудованих об’єктів за адресою, де зводять ЖК.

Жінка також є співвласницею компанії «Промтек», у розпорядженні якої перебуває понад гектар землі на київській Борщагівці під будівництво культурно-розважального комплексу.

Компанії, в яких Куць фігурує як власниця найбільших часток, пов’язані з будівельним бізнесом обраного від «ОПЗЖ» депутата Верховної Ради Вадима Столара

За інформацією журналістів Bihus.Info, частку в бізнесі Столара у 2020 році придбали Віктор Медведчук та його близький соратник екснардеп-втікач Тарас Козак. Особисто Медведчук і Козак серед офіційних партнерів Столара так і не з’явилися, але саме тоді співвласницею згаданих компаній стала Ольга Куць.

Журналісти припустили, що за Куць насправді може ховатися саме оточення Медведчука, приховуючи цінні активи від можливих арештів. 

Ольга Куць у розмові з журналістами визнала, що не є реальною власницею київських компаній. Вона сказала, що раніше працювала в кількох львівських фірмах, пов’язаних із родиною Тараса Козака, і, працюючи на підприємстві його брата, просто підписала довіреність.

Також Куць заявила, що не отримувала і не отримує ніяких коштів від діяльності цих фірм і залюбки позбулася б цих активів «прямо сьогодні». За словами жінки, до неї ще не зверталися правоохоронці. 

Команда Bihus.Info повідомляє, що підготувала низку заяв та звернень у силові органи щодо необхідності детальнішого розслідування і подальшого арешту активів, що можуть бути пов’язані з Медведчуком та Козаком.

Нагадаємо, Служба безпеки України 1 лютого провела обшуки у народного депутата від забороненої «ОПЗЖ» Вадима Столара. Спецслужба розслідує участь підконтрольних йому будівельних компаній в легалізації коштів Віктора Медведчука та інших підсанкційних осіб. 

Підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». До 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандату.

Вадима Столара обрали до Верховної Ради за списком «ОПЗЖ» у 2019 році. У 2021 році Офіс генпрокурора порушив три кримінальні справи проти нардепа. Провадження були відкриті через «протиправну діяльність, спрямовану на фінансування тероризму, легалізацію майна, отриманого злочинним шляхом та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах». 

У березні 2022 року народний депутат Вадим Столар повідомив, що вийшов зі складу фракції «Опозиційна платформа — За життя». У цей час він перебував за кордоном.

12 січня 2023 року «Українська правда» з посиланням на джерела повідомила, що Вадим Столар, який від початку повномасштабного російського вторгнення проживали на Лазуровому узбережжі, повернувся в Україну

Як відомо, Вадим Столар також був власником медіахолдингу «Live Network». У липні 2022 року співзасновниця креативних агентств We know how і Badoev ID Ганна Ковальова купила три канали медіахолдингу нардепа — «Типовий Київ», Odesa.live, Live. Вона сказала, що погодилася на всі умови колишнього власника щодо збереження команди.

Відзначимо, за даними розслідувачів Bihus.Info, до будівельного бізнесу, пов’язаного з нардепом від «ОПЗЖ» Вадимом Столаром та підозрюваним у державній зраді Віктором Медведчуком, був залучений також колишній бізнес-партнер голови Офісу президента Андрія Єрмака кінопродюсер Артем Колюбаєв.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2405
Читайте також
21.03.2023 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
8 567
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду