«Довженко-Центр» проти Держкіно: завтра в суді сторони перейдуть до дебатів

«Довженко-Центр» проти Держкіно: завтра в суді сторони перейдуть до дебатів

28 Червня 2023
969
28 Червня 2023
12:31

«Довженко-Центр» проти Держкіно: завтра в суді сторони перейдуть до дебатів

969
На попередньому судовому засіданні сторона Держкіно зробила спробу «штучно затягнути розгляд справи», розповіли в «Довженко-Центрі».
«Довженко-Центр» проти Держкіно: завтра в суді сторони перейдуть до дебатів
«Довженко-Центр» проти Держкіно: завтра в суді сторони перейдуть до дебатів

Учора, 27 червня, у Господарському суді міста Києва відбулось чергове судове засідання у справі про скасування наказу Державного агентства України з питань кіно щодо реорганізації «Довженко-Центру». Згідно з процедурою, суд мав перейти до розгляду справи по суті, але сторона відповідача (Держкіно) зробила спробу «штучно затягнути» цей процес, повідомив «Довженко-Центр» на своїй фейсбук-сторінці.

«Адвокати Держкіно вкотре подавали клопотання про закриття провадження у справі. Суд його відхилив.

Тоді адвокати Держкіно попросили перерву в розгляді справи. Вони відмітили, що нещодавно Кабінет Міністрів не прийняв Стратегію розвитку кінематографії та дав Держкіно два місяці на доопрацювання цього документа. Окремі пункти цієї «стратегії» стосувалися “Довженко-Центру”, а саме його реорганізації, яку в останній редакції документа завуальовано назвали "оптимізацією".

Адвокати Держкіно зазначили, що за два місяці питання реорганізації може втратити актуальність. А може і ні. Оскільки представником Держкіно було висловлено припущення, не підтверджене жодними офіційними документами, суд не мав підстав чекати затвердження згаданої "стратегії" і штучно затягувати розгляд справи.

Розглянувши всі докази, суддя Борисенко призначила дату наступного засідання у справі “Довженко-Центру” проти Держкіно на четвер, 29 червня, 10:00. На цьому засіданні сторони перейдуть до дебатів і, можливо, вже буде винесено рішення», — йдеться у дописі «Довженко-Центру».

Кіноінституція також закликає журналістів і активних громадян «долучитись до історії і стати свідками вирішення спору щодо реорганізації "Довженко-Центру"».

Засідання відбудеться в Господарському суді міста Києва за адресою вул. Богдана Хмельницього, 44-Б, зал №20.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав, що юридична компанія Axon Partners подала до суду позов із вимогою до Державного агентства України з питань кіно укласти контракт із Оленою Гончарук як із переможницею конкурсу на посаду генерального директора «Довженко-Центру».

6 лютого 2023 року відбулося засідання конкурсної комісії, яка обрала керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка». Переможницею конкурсу стала Олена Гончарук.

За законом, підписання контракту з Гончарук мало відбутися протягом двох місяців після оголошення конкурсу, тобто до 21 лютого 2023 року.

22 лютого стало відомо, що Державне агентство з питань кіно не підписало контракт з переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру» Оленою Гончарук.

Крім цього, ми повідомляли, що 22 червня Урядовий комітет з питань європейської та євроатлантичної інтерграції, міжнародного співробітництва, культури, молоді, спорту та інформаційної політики планував розглянути проєкт Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації».

У відповідь на це професійна спільнота виступила зі зверненням до віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної. Представники кіноспільноти звертали увагу урядовиці, що «Стратегія розвитку кіно в Україні на період до 2027 року» не була обговорена з громадськістю, що є порушенням.

На фото — кадр із фільму режисера Юрія Іллєнка «Криниця для спраглих» (1965) / фейсбук-сторінка «Довженко-Центру»

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
969
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду