Обвинувачений у державній зраді житомирський журналіст Василь Муравицький перебуває на території ЄС

Обвинувачений у державній зраді житомирський журналіст Василь Муравицький перебуває на території ЄС

15 Травня 2023
6547
15 Травня 2023
15:58

Обвинувачений у державній зраді житомирський журналіст Василь Муравицький перебуває на території ЄС

6547
За словами судді, райсуд не раз пропонував підозрюваному брати участь у засіданнях у режимі відеоконференції, але реакції Муравицького не було.
Обвинувачений у державній зраді житомирський журналіст Василь Муравицький перебуває на території ЄС
Обвинувачений у державній зраді житомирський журналіст Василь Муравицький перебуває на території ЄС

Обвинувачений у державній зраді житомирський журналіст Василь Муравицький у клопотанні до Корольовського районного суду Житомира зазначив, що перебуває на території Європейського Союзу. Про це стало відомо під час чергового засідання суду, пише «Укрінформ».

«Повідомляю суд, що внаслідок загрози життю через агресію Російської Федерації зараз перебуваю на території ЄС. Поруч із моїм місцем прописки та проживання розташований військовий об’єкт, по якому вже завдано ракетно-бомбових ударів... Унаслідок загрози життю не можу з’явитися на чергове судове засідання. Прошу визнати це як неявку з поважних причин», — написав підсудний.

Натомість прокурор Вадим Левченко заявив про запит до Державної прикордонної служби стосовно надання інформації щодо того, коли і як Муравицький перетнув кордон. Суд задовольнив це клопотання.

При цьому колегія суддів не визнала причину неявки обвинуваченого на засідання поважною.

Як повідомила адвокатка Марина Шолодько, зв’язку з підзахисним вона не має. Після того, як буде з’ясовано місце перебування Муравицького, суд має направити йому пропозицію продовжувати розгляд справи в режимі відеоконференції, заявила Шолодько.

У відповідь суддя Людмила Шимон зауважила, що райсуд близько 10 разів пропонував проводити засідання в режимі відеоконференції, але на жодну пропозицію реакції Муравицького не було.

Наступне засідання у справі заплановане на 7 червня.

Як повідомляв «Детектор медіа», 1 серпня 2017 року видання «Житомир.info» повідомило, що в Житомирі проводять обшуки у помешканні Василя Муравицького, колишнього місцевого журналіста.

Згодом слідчі Служби безпеки України оголосили йому про підозру в державній зраді. За інформацією СБУ, житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва російських державних інформагентств створював антиукраїнські публікації.

3 серпня стало відомо, що 32-річного блогера на два місяці взяли під варту. Муравицького арештували без права на заставу. Згодом Олена Бережна, директорка ГО «Інститут правової політики і соціального захисту», повідомила, що захист блогера з Житомира Василя Муравицького, якого СБУ підозрює в державній зраді, подасть апеляцію на його арешт.

25 серпня базована у Нью-Йорку міжнародна організація Комітет захисту журналістів закликала українську владу негайно звільнити журналіста-фрилансера Василя Муравицького і зняти з нього всі обвинувачення.

У вересні справу було передано до суду.

У грудні 2018 року стало відомо, що у справі Муравицького про держзраду змінились адвокат і прокурор.

15 лютого 2018-го Корольовський районний суд Житомира продовжив Муравицькому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 15 квітня.

Згодом йому поступово послаблювали запобіжний захід.

Раніше адвокат обвинуваченого Марина Шолодько підтвердила «Укрінформу», що Муравицький перебуває за кордоном.

За інформацією центру правової допомоги «Соотечественники», він отримав політичний притулок у Фінляндії.

Фото: Василий Муравицкий / фейсбук

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6547
Читайте також
21.04.2023 19:30
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 416
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду