«Довженко-Центр» проти Держкіно: Судді оголосили про самовідвід, справу в апеляційному суді розглядатимуть наново

«Довженко-Центр» проти Держкіно: Судді оголосили про самовідвід, справу в апеляційному суді розглядатимуть наново

24 Квітня 2024
968
24 Квітня 2024
16:42

«Довженко-Центр» проти Держкіно: Судді оголосили про самовідвід, справу в апеляційному суді розглядатимуть наново

968
Після сьогоднішнього рішення колегії суддів система автоматично обере трійку нових суддів для повторного розгляду справи, розповіла «Детектору медіа» адвокатка позивача.
«Довженко-Центр» проти Держкіно: Судді оголосили про самовідвід, справу в апеляційному суді розглядатимуть наново
«Довженко-Центр» проти Держкіно: Судді оголосили про самовідвід, справу в апеляційному суді розглядатимуть наново

Сьогодні під час засідання Шостого апеляційного адміністративного суду в Києві колегія суддів оголосила про самовідвід. Про це «Детектору медіа» повідомила партнерка юридичної компанії Axon Partners, адвокатка Надія Денисюк, яка в суді представляла інтереси позивача — Олени Гончарук, керівниці Музею кіно «Довженко-Центру» і переможниці конкурсу на посаду керівника «Довженко-Центру».

За словами нашої співрозмовниці, на початку сьогоднішнього засідання Держкіно подало клопотання про відвід головуючого судді.

«Наша сторона не бачила тексту цього клопотання, однак під час засідання сторона Держкіно обґрунтувала своє клопотання тим, що оскільки справа довго розглядається у суді, вони вважають, що колегія суддів, зокрема головуючий, неоднаково ставляться до різних учасників справи. Водночас Держкіно не аргументувало своє твердження та не пояснило, у чому саме полягає упередженість суддів та до якої зі сторін», — розповіла Надія Денисюк.

У відповідь на наше питання, як вона розцінює такі дії з боку Держкіно, адвокатка «Довженко-Центру» сказала, що це, на її думку, є «зловживанням своїми процесуальними правами».

«Подання завідомо необґрунтованих клопотань — це порушення процесу з боку адвоката Держкіно і це недобросовісна поведінка цієї інституції, що має на меті чи то затягнути справу, чи то створити тиск на суд», — сказала Надія Денисюк.

    

За словами Денисюк, суд відхилив це клопотання Держкіно через те, що воно не було аргументоване, але відразу після цього всі троє суддів оголосили про самовідвід.

«Судді не озвучили свою мотивацію, хоча я просила їх про це. Лише наприкінці засідання судді сказали, що ухвалили таке рішення, щоб не затягувати розгляд справи. Це максимально дивно, незрозуміло і, як на мене, виглядає так, ніби вони оголосили про самовідвід тільки тому, що Держкіно подало необґрунтоване клопотання», — сказала Денисюк.

Вона додала, що вважає цей крок суддів свідченням «певної недосконалості, незрілості системи».

«Можливо, судді бояться наступних самовідводів. Можливо, вони бояться ймовірного тиску на себе або дійсно переживають, щоб розгляд справи не затягувався. Все це лише мої припущення та інтерпретації», — сказала Денисюк.

Тепер справу повернуть на авторозподіл, система автоматично обере трійку нових суддів, після чого в апеляційній інстанції справу слухатимуть з самого початку.

«Такий розподіл відбувається зазвичай доволі швидко, тому, думаю, день-два — і ми будемо знати новий склад колегії суддів, які далі розглядатимуть цю справу. Як швидко відбудеться наступне засідання, залежить від завантаженості цієї колегії суддів. Гадаю, може йтися про кілька тижнів до наступного засідання», — сказала адвокатка.

Нагадаємо, 28 лютого 2024 року під час засідання в Північному апеляційному господарському суді щодо розгляду скарги Держкіно на рішення про скасування наказу про реорганізацію «Довженко-Центру» судді оголосили перерву до сьогоднішнього дня, 24 квітня.

Читайте також:

Як повідомляв «Детектор медіа», у жовтні 2022-го Національний центр Олександра Довженка подав до суду на Державне агентство України з питань кіно, вимагаючи визнати незаконним та скасувати наказ №100 про реорганізацію «Довженко-Центру».

Перед тим, 13 липня 2022 року, «Довженко-Центр» офіційно передали у пряме підпорядкування Держкіно. У серпні Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважали фактичною ліквідацією.

Культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру». Відкликати цей наказ вимагали громадська рада при Держкіно, Коаліція РПРмедіаспільнота.

Парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

Петиція про скасування реорганізації «Довженко-Центру» зібрала понад 25 000 голосів. Кабмін у своїй відповіді на це звернення наголосив, що правонаступником майнових та немайнових прав та обов’язків «Довженко-Центру» буде «Українська анімаційна студія».

11 липня 2023 року Господарський суд міста Києва визнав реорганізацію «Довженко-Центру» незаконною.

«Довженко-Центр» — найбільший міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10 тисяч найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Єдиний український представник у Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF).

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
968
Читайте також
16.02.2023 09:00
Анастасія Платонова
«Детектор медіа»
3 213
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду