ПАРЄ схвалила резолюцію, яка визнає геноцидом депортацію українських дітей до Росії

ПАРЄ схвалила резолюцію, яка визнає геноцидом депортацію українських дітей до Росії

27 Квітня 2023
2246
27 Квітня 2023
20:37

ПАРЄ схвалила резолюцію, яка визнає геноцидом депортацію українських дітей до Росії

2246
У документі також наголосили на тому, що українців незаконно вивозили до РФ ще до початку повномасштабного російського вторгнення у формі депортації вихованців дитячих будинків та дітей з інвалідністю зі спеціалізованих установ.
ПАРЄ схвалила резолюцію, яка визнає геноцидом депортацію українських дітей до Росії
ПАРЄ схвалила резолюцію, яка визнає геноцидом депортацію українських дітей до Росії

Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

Як повідомила «Європейська правда», відповідна резолюція під назвою «Депортації та насильницькі переміщення українських дітей та інших цивільних осіб у Російську Федерацію або на тимчасово окуповану територію України: створення умов для їхнього безпечного повернення, припинення цих злочинів і покарання винних» була ухвалена на пленарному засіданні у Страсбурзі в четвер, 27 квітня.

«Асамблея підкреслює, що насильницьке переміщення дітей з однієї групи в іншу з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу вважається злочином геноциду відповідно до пункту (е) статті 2 Конвенції про геноцид 1948 року, що збігається з задокументованими доказами депортації та насильницького переміщення українських дітей в Російську Федерацію або на території, що тимчасово перебувають під російською окупацією», — ідеться в резолюції.

У документі наголосили на тому, що українців незаконно вивозили до Російської Федерації з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей ще до початку повномасштабного вторгнення держави-агресора у формі депортації вихованців дитячих будинків та дітей з інвалідністю зі спеціалізованих установ.

Окрім цього, ПАРЄ зазначила, що підтримує необхідність фіксації, збору та оцінки доказів злочину геноциду, як це передбачено Римським статутом та Конвенцією про геноцид, а також закликала Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

Раніше Комітет Сенату США із міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу.

Як повідомляв «ДМ», Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки збирає базу даних геноцидальної риторики російських посадовців та пропагандистів

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п'ять кримінальних проваджень щодо геноциду. У провадженні щодо геноциду українського народу фігурують російські пропагандисти.

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду в діях Росії проти України. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

Нагадаємо, 27 лютого 2023-го Європейська комісія та Польща запускають ініціативу з пошуку українських дітей, яких росіяни викрадають на тимчасово окупованих територіях України.

У лютому, за офіційними даними України, було зафіксовано понад 16 тисяч українських дітей, яких депортували російські окупанти.

Ілюстративне фото: ДСНС України/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2246
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду