Влада РФ передала під «попередню опіку» російським сім'ям 1 184 дитини з України

Влада РФ передала під «попередню опіку» російським сім'ям 1 184 дитини з України

28 Червня 2023
843
28 Червня 2023
21:58

Влада РФ передала під «попередню опіку» російським сім'ям 1 184 дитини з України

843
Депортованих дітей розвезено по 23 регіонах Росії – від Ростовської області до Крайньої Півночі.
Влада РФ передала під «попередню опіку» російським сім'ям 1 184 дитини з України
Влада РФ передала під «попередню опіку» російським сім'ям 1 184 дитини з України

Кількість депортованих з України дітей, переданих під «попередню опіку», втричі більше цифри, яку російська влада озвучує публічно, повідомляє «Українська правда» з посиланням на російське видання «Важные истории».

За даними видання, після початку повномасштабної війни окупанти депортували з України від 4,4 до 19,5 тисяч дітей. Наприкінці 2022 року та навесні–влітку 2023-го російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова заявляла, що в сім'ї влаштовано 380 українських дітей. Однак за інформацією «Важных историй», переданих у сім'ї дітей може бути щонайменше втричі більше.

Згідно зі звітом про діяльність уряду Ростовської області за 2022 рік, під попередню опіку передано 1 184 дитини, які прибули «без законних представників з територій Донбасу та України». Видання зазначає, що з такого формулювання незрозуміло, який статус у цих дітей. У цю цифру можуть входити діти різних категорій. Діти-сироти, що жили в дитбудинках на окупованих територіях або втратили батьків під час війни. Діти, які виїхали до Росії з іншими родичами (бабусею, тіткою тощо), а їхні батьки залишилися на окупованих територіях. Вихованці дитячих закладів, яких масово вивезли до Росії (над такими дітьми опіку зазвичай оформляє директор закладу). 

Імовірно, не всі з 1 184 дітей залишилися в Ростовській області, оскільки у звіті мінпросвіти вказано, що у 2022 році в цьому регіоні під попередню опіку віддали лише 534 дитини. Мінпросвіти Ростовської області на запитання «Важных историй» відповідати відмовилося.

Журналісти видання вивчили відкриті джерела і дані мінпросвіти та встановили місцеперебування 290 дітей з України у 23 регіонах Росії.

Найбільше, 47 дітей, перебувають у Новосибірській області. Щонайменше 30 дітей опинилися в сім'ях Московської області, 25 — у Калузькій, 24 — у Нижньогородській, 21 — у Ямало-Ненецькому автономному окрузі, 20 — у Ленінградській області. В інші регіони вивезли менше 20 дітей. 

Серед регіонів, до яких потрапили депортовані українські діти, також згадувалися Пензенська, Костромська та Новгородська області, але точна кількість цих дітей невідома.

«Важные истории» припускають, що всі «влаштовані» діти опинилися в російських сім'ях з квітня по жовтень 2022 року. Адже з листопада новини про масову передачу депортованих дітей під опіку перестали з'являтися — у ЗМІ потрапляли лише поодинокі випадки.  

У жовтні 2022-го Львова-Бєлова заявляла, що в російські сім'ї планують передати ще приблизно тисячу дітей з так званих «ДНР» і «ЛНР». Але надалі жодних новин щодо цього не було, а чиновниця продовжувала  повторювати про 380 «влаштованих» українських дітей.

Раніше «Важные истории» повідомляли, що Росія могла депортувати з України понад 2,5 тисячі сиріт. Це діти, яких російська влада внесла до федерального банку даних про дітей-сиріт, де кожен охочий може подивитися анкети дітей і взяти їх під опіку. Про те, звідки ці діти, у профайлах не йдеться.

Трьох таких дітей видання знайшло в банку даних Нижньогородської області, ще кілька десятків були відправлені на Крайню Північ. У дитячих закладах до цих дітей приходять російські військові, які розповідають, що «прибирають фашизм з української землі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
843
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду