Експертка ІМІ: Російські пропагандисти публічно закликають до геноциду українців

Експертка ІМІ: Російські пропагандисти публічно закликають до геноциду українців

14 Березня 2023
2426
14 Березня 2023
17:52

Експертка ІМІ: Російські пропагандисти публічно закликають до геноциду українців

2426
Серед ознак геноцидної риторики дослідники виявили заклики до знищення або вчинення геноцидних дій, використання ворогом евфемізмів, а також недотримання балансу у контенті російських медіа.
Експертка ІМІ: Російські пропагандисти публічно закликають до геноциду українців
Експертка ІМІ: Російські пропагандисти публічно закликають до геноциду українців

Російські пропагандисти публічно закликають до геноциду українського народу, а тому фіксація їхньої риторики є важливою складовою боротьби з ворожою пропагандою. Про це повідомила медіаекспертка Інституту масової інформації (ІМІ), дослідниця пропаганди та дезінформації Альона Нестеренко під час пресконференції на тему «Притягнення до відповідальності російських пропагандистів, які публічно закликають до геноциду українського народу».

Як зазначила експертка, команда аналітиків ІМІ фіксує геноцидну риторику Росії проти України, робить дослідження про складові російського плану геноциду українців, матеріали «Інфозлочини» про пропагандистів, публікації про залучення до просування ворожих наративів Кремля певних категорій і моніторить соціальні мережі.

За словами Нестеренко, російські пропагандисти, зокрема, гостро відреагували на підрив Кримського мосту 8 жовтня, однак насправді заклики до знищення українців звучали задовго до цього. 

«Вони піднесли цей інцидент як можливість розповісти, що українці самі винні, і якщо їх зараз будуть вбивати, то вони самі це все спровокували», — зазначила дослідниця.

Окрім закликів до знищення або вчинення геноцидних дій, ще однією з ознак геноцидної риторики, за словами Нестеренко, є використання ворогом евфемізмів. Так, пропагандисти називають українців «нацистами», «бандерівцями», «укронацистами», «сатаністами» тощо. Війна у їхній риториці звучить як «СВО», а початок повномасштабного вторгнення росіяни називають «вимушеною мірою». Також прокремлівська пропаганда говорить про примусову депортацію українців у Росію як про «евакуацію», а про викрадення українських дітей і поселення у спецтаборах — як про «поїздку до оздоровчого табору».

Експертка також розповіла, що російські ЗМІ ігнорують геноцидні заклики, зокрема, у промовах чиновників, та висвітлюють дії з ознаками злочину геноциду схвально або ж нейтрально.

«Майже вся стрічка новин російських інформаційних ресурсів — це цитування їхніх високопосадовців і вони дозволяють собі геть не дипломатичну риторику», — зауважила Альона Нестеренко.

Ще однією з ознак геноцидної риторики є недотримання балансу у контенті медіа, зазначила Альона Нестеренко.

«Ми можемо бачити цю ситуацію на деяких нібито ліберальних медіа, як "Медуза". Це ЗМІ публікує доволі полярні матеріали з різними точками зору з приводу якоїсь новини, але якщо ми відкриємо кожну окрему новину, то ми побачимо, що вони дозволяють собі показувати карти Міноборони Росії, посилатися на Гіркіна», — додала дослідниця. 

Нагадаємо, Шевченківський районний суд Києва 13 лютого заочно засудив до п'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна директора російського пропагандистського телеканалу RT Антона Кузнєцова-Красовського. 

Як відомо, не пізніше ніж 15 квітня 2022 року Кузнєцов-Красовський опублікував у своєму телеграм-каналі допис із закликами до геноциду українців шляхом фізичного знищення: «Ребят, ну очевидно, что надо взять себя в руки. Собраться. Перестать думать о “братьях”. Они не братья нам. Я там вырос, со знанием дела говорю. Мочите! Давайте! Хватит!» 

Ще в січні 2022 року пропагандист Красовський погрожував спалити українців на Хрещатику.

У жовтні під час інтерв’ю з російським письменником-фантастом Сергієм Лук’яненком він закликав вбивати українських дітей. Ця репліка була пов’язана з розповіддю Лук’яненка, як у 1980 році на Закарпатті «російськомовні діти з російськими прізвищами розповідали, що Україна окупована москалями». На це Красовський сказав: «А прямо топити потрібно було таких дітей, прямо в Тисині, там, де плине кача. Прямо топити, топити». 

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2426
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду