Директора RT, який хотів топити українських дітей, засудили до п’яти років за заклики до геноциду

Директора RT, який хотів топити українських дітей, засудили до п’яти років за заклики до геноциду

16 Лютого 2023
4279
16 Лютого 2023
19:20

Директора RT, який хотів топити українських дітей, засудили до п’яти років за заклики до геноциду

4279
Антона Кузнєцова-Красовського визнали винним у закликах до повалення конституційного ладу України та геноциду українців.
Директора RT, який хотів топити українських дітей, засудили до п’яти років за заклики до геноциду
Директора RT, який хотів топити українських дітей, засудили до п’яти років за заклики до геноциду

Шевченківський районний суд Києва 13 лютого заочно засудив до п'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна директора російського пропагандистського телеканалу RT Антона Кузнєцова-Красовського, повідомляє «Судовий репортер». 

Саме таке покарання просив обвинуваченому прокурор Олександр Сафарян. Рішення ухвалила суддя Олена Чайка. 

Кузнєцова-Красовського визнали винним у двох злочинах — у публічних закликах до повалення конституційного ладу в Україні й розповсюдженні матеріалів із закликами до таких дій з використанням ЗМІ (ч.  3 ст. 109), а також у публічних закликах до геноциду і виготовленні та поширенні матеріалів із закликами до геноциду (ч. 2 ст. 442 ККУ). 

Так, протягом січня-березня 2022 року обвинувачений транслював на ютуб-каналі RT негативні висловлювання про існування України як суверенної та самостійної держави. Йдеться про відеоролик, який починається словами: «Сука! Этой страны не должно быть! И мы сделаем все, чтоб ее не было». 

Судовий експерт встановив, слова пропагандиста у відеоролику містять лінгвістичні ознаки пропаганди ліквідації незалежної української держави та повалення чинного в Україні конституційного ладу, а також пропагують винятковість російського народу і національну нетерпимість. 

Крім того, не пізніше ніж 15 квітня 2022 року Кузнєцов-Красовський опублікував у своєму телеграм-каналі допис із закликами до геноциду українців шляхом фізичного знищення: «Ребят, ну очевидно, что надо взять себя в руки. Собраться. Перестать думать о “братьях”. Они не братья нам. Я там вырос, со знанием дела говорю. Мочите! Давайте! Хватит!» 

Так пропагандист коментував відеоролик нібито про нові обстріли в російському Бєлгороді. 14 квітня 2022 року бєлгородський губернатор заявив, що два села обстріляли з боку України. 

У висновку семантико-текстуальної експертизи зазначається, що слово «мочить» тут має значення «вбити». Експерт вважає, що є підстави стверджувати, що в публікації реалізовано публічний заклик до позбавлення життя (фізичного знищення) українського народу.  

З матеріалів справи випливає, що провадження щодо росіянина зареєстрували за позовом деякого громадянина Азарова. Розслідували справу слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України. 

Також на судовому засіданні відтворили відеозаписи виступів Кузнєцова-Красовського, в яких той образливо висловлюється про українців, їхню державність, мову і культуру.  

В одному відеосюжеті за січень 2022 року Кузнецов-Красовський категорично заперечує слова ведучого, що Грузія і Україна можуть вступити в НАТО, і каже, що в такому разі Росія введе війська: «Мы введем войска в Украину. Это наша земля. Вот вам! Хрен вам, а не НАТО. Даже не мечтайте, твари!».  

Коли ведучий нагадує, що євроатлантичний напрям зовнішньої політики закріплено в Конституції України, Кузнєцов-Красовський вигукує: «Мы отнимем у вас вашу конституцию…  Мы сожжем её на Крещатике вместе с вами на ваших же огнях, как вы и любите. На шинах, на покрышках… Никакая Украина, это наша русская земля. Никакая Украина там ничего не решит… Россия заберет себе законно причитающиеся русские земли, так называемая Украина… Которые подарил украинцам Сталин…. Сталин создал вашу Украину! В каждом городе Украины должен стоять огромный памятник Сталину». 

Призначений державою захисник Андрій Кубов сказав, що з Кузнєцовим-Красовським жодного разу не спілкувався і позицію не погоджував. Водночас він вважає, що доказова база в цій справі — це лише припущення сторони обвинувачення, а прямих доказів і прямого доступу до відеофайлів немає і подані в суді відеоматеріали могли бути спотвореними. Він не просив виправдати обвинуваченого і сказав, що покладається на розсуд суду. 

Нагадаємо, у червні слідчі Служби безпеки України повідомили Красовському про підозру за заклики до геноциду та оголошували про заочний суд. Його також внесли до санкційного списку ЄС. 

Ще в січні 2022 року пропагандист Красовський погрожував спалити українців на Хрещатику.

У жовтні під час інтерв’ю з російським письменником-фантастом Сергієм Лук’яненком він закликав вбивати українських дітей. Ця репліка була пов’язана з розповіддю Лук’яненка, як у 1980 році на Закарпатті «російськомовні діти з російськими прізвищами розповідали, що Україна окупована москалями». На це Красовський сказав: «А прямо топити потрібно було таких дітей, прямо в тисині, там, де плине кача. Прямо топити, топити». 

Після цього міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі держави світу заборонити мовлення Russia Today, назвавши висловлювання Красовського закликами до геноциду. 

Керівниця каналу пропагандистка Маргарита Симоньян, відома своїми антиукраїнськими заявами, спершу публічно засудила висловлювання Красовського, назвавши їх «дикими і огидними» і заявила, що співпраця з Красовським зупинена. Красовський «перепросив» усіх, «кому це здалося диким», і особисто Маргариту Симоньян, але у специфічний спосіб: «Мені справді ніяково, що я якось не побачив межі про дітей. Так буває: сидиш в ефірі й тебе несе, не можеш зупинитися».  

Утім, вже 1 листопада канал Russia Today показав черговий фільм із серії «Росія: XXI сторіччя», автором та ведучим якого є Красовський. 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4279
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду