ПАРЄ визнала Росію диктатурою і закликала визнати Путіна нелегітимним

ПАРЄ визнала Росію диктатурою і закликала визнати Путіна нелегітимним

13 Жовтня 2023
654
13 Жовтня 2023
13:10

ПАРЄ визнала Росію диктатурою і закликала визнати Путіна нелегітимним

654
ПАРЄ закликала визнати Путіна нелегітимним після закінчення його нинішнього президентського терміну і припинити всі контакти з ним, крім гуманітарних і в прагненні до миру.
ПАРЄ визнала Росію диктатурою і закликала визнати Путіна нелегітимним
ПАРЄ визнала Росію диктатурою і закликала визнати Путіна нелегітимним

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) визнала Росію диктатурою і закликала держави-членів Ради визнати президента РФ Володимира Путіна нелегітимним після закінчення його нинішнього президентського терміну. Про це повідомили у п’ятницю у пресслужбі ПАРЄ, передає «Європейська правда».

Відповідну резолюцію ПАРЄ підтримала одностайно 43 голосами, повідомила народна депутатка Євгенія Кравчук.

В ухваленій одноголосно резолюції ПАРЄ також закликала припинити всі контакти з Путіним, за винятком гуманітарних контактів і в прагненні до миру.

Асамблея підкреслила, що Володимир Путін перебуває при владі як президент або прем'єр-міністр з 2000 року. Поправки до Конституції Росії, внесені в липні 2020 року, продовжили його потенційне президентство до 2036 року, що викликає занепокоєння з приводу відсутності системи стримувань і противаг. 

Це у поєднанні з наростанням репресій проти внутрішніх опонентів та діями Росії в Україні підкреслює ціну безконтрольної президентської влади, наголосили в ПАРЄ.

«Переважна влада президента, що виникла внаслідок надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді, у поєднанні з відсутністю будь-яких стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні засоби масової інформації та активне громадянське суспільство, перетворили Російську Федерацію на фактичну диктатуру», — заявили парламентарі.

Ухваливши резолюцію на основі доповіді Петера Омтціґта, асамблея нагадала про висновки Венеційської комісії Ради Європи про те, що «відмова від обмеження терміну повноважень для чинного президента порушує як російську конституцію, так і міжнародні правові принципи».

Асамблея вказала на російську агресію проти України та її наслідки як на доказ того, що диктаторські режими «становлять загрозу міжнародному миру і безпеці, територіальній цілісності та політичній незалежності своїх сусідів», як це визначено у статті 2 Статуту ООН. 

Таким чином, парламентарі заявили, що відновлення демократії в Росії не тільки в інтересах російського народу, але і Європи та всього світу.

Нарешті, асамблея підтвердила свою підтримку створенню спеціального міжнародного кримінального трибуналу «для притягнення до відповідальності російського керівництва, включаючи Володимира Путіна», за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття літака рейсу MH17.

Нагадаємо, 13 жовтня 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій назвала Росію терористичним режимом.

27 квітня 2023 року ПАРЄ визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

Напередодні, 12 жовтня, Парламентська асамблея Ради Європи визнала  Голодомор актом геноциду проти українського народу

Архівне фото: Socialdemokraterna Värmland / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
654
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду