У ПАРЄ представили відеосвідчення українських дітей, яких вдалося повернути додому після депортації в Росію

У ПАРЄ представили відеосвідчення українських дітей, яких вдалося повернути додому після депортації в Росію

10 Жовтня 2023
1962
10 Жовтня 2023
22:57

У ПАРЄ представили відеосвідчення українських дітей, яких вдалося повернути додому після депортації в Росію

1962
За період 2022–2023 років Україна власними силами повернула 386 дітей.
У ПАРЄ представили відеосвідчення українських дітей, яких вдалося повернути додому після депортації в Росію
У ПАРЄ представили відеосвідчення українських дітей, яких вдалося повернути додому після депортації в Росію

Президент ПАРЄ Тіні Кокс та численні депутати взяли участь у спільному українсько-латвійському заході «Uprouted children. Як Російська Федерація депортує українських дітей та стирає їхню національну ідентичність», на якому говорили про злочини, що вчиняє Росія, викрадаючи українських дітей. 

Про це повідомляє кореспондент «Укрінформу» зі Страсбурга. 

«Рада Європи співпрацює з українською владою, правозахисниками та громадськими організаціями щодо того, щоб усіма можливим шляхами повернути дітей до країни, до якої вони належать, — до України. Один з наших пріоритетів — це розслідування цих злочинів як воєнних та злочинів проти людяності», — зазначив президент ПАРЄ Тіні Кокс, підкресливши, що він «шокований жахливістю цього воєнного злочину, того, що робить Росія». 

Голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева наголосила, що на цій проблемі слід постійно акцентувати увагу: «Потрібно проводити дискусії у парламентах, ухвалювати декларації, проводити національні розслідування, підтримувати зусилля України та поширювати правду. Допомога міжнародної спільноти є критично важливою». 

На думку віцепрезидентки ПАРЄ Олени Хоменко, «парламенти країн — членів Ради Європи повинні продовжувати чинити тиск на Росію, що, своєю чергою, послабить її опір і сприятиме поверненню депортованих українських дітей. Цього можна досягти шляхом прийняття відповідних резолюцій, як це зробили Словаччина, Польща, Ісландія, Франція, Канада або Європейський парламент та інші члени Парламентської асамблеї ОБСЄ, визнання дій Росії злочином геноциду та забезпечення постійного інформування громадськості про ці злочини Росії». 

Присутніх ознайомили з відеосвідченнями українських дітей, яких вдалося повернути додому після депортації. Їх зібрала команда видання The Kyiv Independent у фільмі-розслідуванні «Діти для Путіна». Авторка стрічки Олеся Біда розповіла євродепутатам про те, як росіяни налагодили цілу систему депортації дітей до Росії під виглядом «евакуації та порятунку». 

Саме так сталося з трьома дітьми Євгена Межевого з Маріуполя, який виступив у якості свідка. Його, батька трьох дітей, розлучили з ними у фільтраційному таборі. Після 45 діб в Оленівській колонії Межевому вдалося вирватися, знайти та забрати вже вивезених до Росії дітей. Тоді ж до Російської Федерації вивезли з тимчасово окупованих територій близько тридцяти українських дітей. Серед них був і той самий хлопчик, якого «усиновила» російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова. 

«Потрібно не здаватись, вірити в себе і свої сили та боротись, і тоді все вийде», — сказав Євген, якого разом із дітьми спеціально запросили на цей захід. 

У дискусії про те, як не здаватись та боротися з кричущим порушенням Російською Федерацією норм міжнародного гуманітарного, правозахисного та кримінального права, також взяла участь Ірина Суслова — представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав дитини. 

Вона назвала офіційні цифри: за період 2022–2023 років Україна власними силами повернула 386 неповнолітніх. Росіяни усіляко перешкоджали цьому. Відомо про примус батьків до участі у зйомках пропагандистських відеороликів з метою подальшої легітимізації дій РФ, про примусове переведення до російського громадянства, про політику русифікації та мілітаризації, яку проводить Росія. Усе це спрямоване на знищення української ідентичності українських дітей та молоді. 

«Міжнародна спільнота має рішуче протидіяти пропаганді та використанню дітей у військових діях, зупинити мілітаризацію та русифікацію освіти на тимчасово окупованих територіях», — сказала Суслова. 

Найбільшим викликом зараз є захист дітей, які досі проживають на тимчасово окупованих територіях, чиї батьки або законні опікуни загинули або зникли безвісти внаслідок бойових дій. Цю тему підняла Дар'я Касьянова — національна програмна директорка «СОС Дитячі містечка» та голова правління «Української мережі за права дитини». Евакуація цих дітей на безпечні території практично неможлива, підкреслила вона. «Тому діти постійно перебувають під загрозою примусового переміщення в інтернатні заклади десь на території Росії. Через війну в них не залишається жодної сім'ї, з якою ця дитина могла б возз'єднатися. У відповідь на цю критичну проблему Україна наразі переглядає свою стратегію захисту дітей та піклування про них, вводячи нову категорію, спеціально призначену для незаконно переміщених і примусово вивезених дітей». 

Нагадаємо, 1 травня американське видання Vice News опублікувало інтерв'ю з уповноваженою з прав дитини при президентові Росії Марією Львовою-Бєловою, ордер на арешт якої видав Міжнародний кримінальний суд за звинуваченням у причетності до викрадення українських дітей. 

Львова-Бєлова озвучила американським журналістам низку пропагандистських тез, зокрема начебто українські сім’ї добровільно погоджувались на «евакуацію» своїх дітей з прифронтових територій і що це Україна, а не Росія використовує дітей у політичних та пропагандистських цілях. Львова-Бєлова збрехала, начебто Україна не евакуйовувала дітей із Маріуполя та прифронтових територій, тож тепер Росія «їх рятує». На запитання, чи не вчиняла вона воєнні злочини, Львова-Бєлова іронічно розсміялась.

17 березня 2023-го Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачу його в розпорядження суду. 

Фото: «Укрінформ»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1962
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду