Комісія ООН виявила численні воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені Росією проти України

Комісія ООН виявила численні воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені Росією проти України

17 Березня 2023
3504
17 Березня 2023
09:22

Комісія ООН виявила численні воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені Росією проти України

3504
Комісія закликала розслідувати всі злочини та притягнути винних до відповідальності, а також продовжить вивчати «деякі аспекти, які можуть викликати питання» про можливий геноцид.
Комісія ООН виявила численні воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені Росією проти України
Комісія ООН виявила численні воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені Росією проти України

Незалежна міжнародна комісія ООН виявила, що російська влада вчинила широкий спектр порушень міжнародного права у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права в різних регіонах України, і багато з них є воєнними злочинами, а також злочинами проти людяності.

Про це йдеться у звіті Незалежної міжнародної комісії ООН із розслідування порушень в Україні, оприлюдненому на пресконференції в четвер, 16 червня, який цитує «Інтерфакс-Україна».

До таких воєнних злочинів належать напади на цивільних осіб і на об’єкти енергетичної інфраструктури, навмисні вбивства, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування та інші види сексуального насильства, а також незаконне переміщення і депортація дітей.

«Докази комісії свідчать, що у взятих під свій контроль районах російська влада вчинила навмисні вбивства цивільних осіб або осіб, які не беруть участі в бойових діях, що є воєнним злочином і порушенням права на життя», — заявили в комісії ООН

Крім цього, росіяни застосовували зброю вибухової дії у своїх нападах у населених районах, що є однією з головних причин жертв серед цивільного населення. «Комісія була вражена масштабами руйнувань, які вона побачила під час своїх поїздок», — зазначають розслідувачі.

За їхнім висновком, хвилі нападів Росії на енергетичну інфраструктуру України з 10 жовтня 2022 року можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Комісія рекомендувала розслідувати всі порушення і злочини та притягнути винних до відповідальності і на національному, і на міжнародному рівнях. Вона закликала до всеосяжного підходу до відповідальності, який передбачає і кримінальну відповідальність, і право жертв на встановлення істини та репарації.

Для підготовки доповіді комісія відвідала 56 населених пунктів та опитала 348 жінок і 247 чоловіків. Слідчі комісії проінспектували місця руйнувань, поховань, місця тримання під вартою і заподіяння тортур, а також залишки зброї, ознайомившись із великою кількістю документів і доповідей.

Відзначимо, що у зв'язку з оприлюдненням звіту у ЗМІ та соцмережах поширилась інформація, буцімто розслідування ООН «не виявило доказів геноциду українців» у ході російсько-української війни. Цю тезу підхопили пропагандисти і поширили у проросійському сегменті мережі.

Це — маніпуляція. Насправді звіт взагалі не мав на меті встановлювати акт геноциду українців, а займався розслідуванням суто порушень прав людини чи міжнародного гуманітарного права.

Голова комісії Ерік Мьосе справді заявив на пресконференції, що наразі в розслідуванні порушень прав людини в Україні не знайдено доказів скоєння Росією геноциду. Однак він додав, що комісія вивчає докази, оскільки є «деякі аспекти, які можуть викликати питання» про можливий геноцид.

Нагадаємо, 26 січня Парламентська Асамблея Ради Європи заявила, що російська офіційна риторика, яка виправдовує повномасштабне вторгнення та агресію проти України, має ознаки публічного підбурювання до геноциду і може свідчити про намір знищити українську національну групу як таку або принаймні її частину.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п'ять кримінальних проваджень щодо геноциду. У провадженні щодо геноциду українського народу фігурують російські пропагандисти.

Як повідомляв «ДМ», Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки збирає базу даних геноцидальної риторики російських посадовців та пропагандистів

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду у діях Росії проти Україні. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

Фото: Харківська обласна прокуратура

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3504
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду