Комітет Європарламенту закликав МКС видати ордер на арешт Лукашенка

Комітет Європарламенту закликав МКС видати ордер на арешт Лукашенка

18 Липня 2023
952
18 Липня 2023
17:22

Комітет Європарламенту закликав МКС видати ордер на арешт Лукашенка

952
Депутати зазначили, що Білорусь несе відповідальність за незаконну депортацію українських дітей.
Комітет Європарламенту закликав МКС видати ордер на арешт Лукашенка
Комітет Європарламенту закликав МКС видати ордер на арешт Лукашенка

Комітет зовнішніх справ Європарламенту схвалив доповідь, яка закликає Міжнародний кримінальний суд (МКС) видати ордер на арешт самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка через його причетність до незаконної депортації українських дітей. 

Депутати підкреслили, що ЄС має забезпечити кримінальне переслідування білоруських політичних та військових керівників, причетних до геноциду та злочинів проти людяності, скоєних під час російської війни проти України.

«Оскільки МКС видав ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової, депутати Європарламенту закликають суд розглянути можливість видачі аналогічного ордера для Олександра Лукашенка», — зазначили в доповіді.

Парламентарі також наполягають на тому, щоб Рада ЄС розширила санкційний перелік росіян і білорусів та наклала обмеження, зокрема, на відповідальних за незаконне вивезення дітей з України.

Нагадаємо, 17 березня 2023-го Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачу його в розпорядження суду.

1 травня американське видання Vice News опублікувало інтерв'ю з уповноваженою з прав дитини при президентові Росії Марією Львовою-Бєловою.

Вона озвучила американським журналістам низку пропагандистських тез, зокрема начебто українські сім’ї добровільно погоджувались на «евакуацію» своїх дітей з прифронтових територій і що це Україна, а не Росія використовує дітей у політичних та пропагандистських цілях. Львова-Бєлова також збрехала, начебто Україна не евакуйовувала дітей із Маріуполя та прифронтових територій, тож тепер Росія «їх рятує».

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк обурився виходом інтерв’ю з Львовою-Бєловою. За його словами, «точнішої ілюстрації до слова "людожер" неможливо придумати».

Зазначимо, що раніше Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

Читайте також: 

Фото: Getty Images 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
952
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду