Комітет Сенату США схвалив резолюцію, яка визнає дії РФ проти українського народу геноцидом

Комітет Сенату США схвалив резолюцію, яка визнає дії РФ проти українського народу геноцидом

8 Грудня 2022
3010
8 Грудня 2022
09:21

Комітет Сенату США схвалив резолюцію, яка визнає дії РФ проти українського народу геноцидом

3010
Дії російських військових відповідають критеріям геноциду за конвенцією ООН, а заяви російської влади свідчать про умисний характер злочинів проти України. Тепер за резолюцію має проголосувати Сенат.
Комітет Сенату США схвалив резолюцію, яка визнає дії РФ проти українського народу геноцидом
Комітет Сенату США схвалив резолюцію, яка визнає дії РФ проти українського народу геноцидом

Комітет Сенату США із міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Комітету. 

«Путін своїми діями і словами неймовірно чітко дав зрозуміти, що його мета – знищити існування українського народу», – заявив сенатор Джим Ріш, один з авторів законодавчої ініціативи, і додав, що на власні очі бачив жорстокість росіян в Ірпіні та Київській області.

«Ця резолюція засуджує активний геноцид проти українського народу, закликає уряд США співпрацювати з нашими союзниками, щоби запобігти майбутнім актам геноциду, а також підтримує розслідування, щоби притягнути за ці жахливі злочини до відповідальності. Ми повинні й надалі робити все можливе, щоб підтримати український народ у його боротьбі за виживання», – сказав Ріш.

Сенатор-демократ Бен Кардін додає, що злочини проти українського народу «суперечать численним міжнародним конвенціям і можуть бути підсумовані лише як геноцид».

Крім засудження дій РФ проти українців, документ підтримує створення трибуналу та проведення міжнародного кримінального розслідування дій Росії. Він також закликає президента США застосувати санкції Глобального Акту Магнітського проти відповідальних за геноцид російських керівників.

Резолюція стверджує, що суттєві та вагомі докази вказують на те, що широкомасштабні і систематичні дії проти українського народу, які чинять російські війська під керівництвом влади РФ, відповідають одному або декільком критеріям геноциду згідно зі статтею II Конвенції про геноцид. Серед іншого йдеться про: 

  • навмисні і регулярні вбивства цивільних осіб, зокрема випадкових перехожих, а також цілеспрямовані обстріли будинків, шкіл, лікарень тощо;
  • заподіяння українцям серйозних тілесних або психічних ушкоджень, зокрема через навмисні удари по коридорах гуманітарної евакуації та широкомасштабне та систематичне сексуальне насильство проти українських жінок, дітей та чоловіків;
  • навмисне створення умов життя, розрахованих на фізичне знищення українського народу повністю або частково, а саме: масове знищення сіл та міст, які залишилися без їжі, води, житла, електроенергії; знищення сільськогосподарських угідь та обладнання; мінування тисяч акрів придатних для використання полів та блокування доставки гуманітарної продовольчої допомоги, що спричинює голод, тощо;
  • запобігання народжуваності серед українського населення, а саме: повсюдні та умисні обстріли пологових будинків і позбавлення умов, що сприяють вихованню дітей;
  • насильницьке масове переміщення мільйонів українських цивільних осіб, зокрема сотень тисяч дітей, до РФ або на території, контрольовані РФ.

Крім того, резолюція відзначає, що задокументовані та доведені умисні злочини проти українців з ознаками геноциду поєднуються із заявами влади РФ, що демонструють свідомий намір до цих злочинів на державному рівні.

Про такі наміри свідчать неодноразові заяви, які заперечують українську державність і суверенітет, зокрема псевдоісторичні заяви президента Путіна про те, що Україна є частиною «єдиного» цілісного російського народу без «історичної основи» для існування як незалежна країна.

Серед іншого, як доказ геноцидальних намірів Росії у резолюції згадується публікація російською державною інформагенцією «РИА Новости» статті «Що Росії робити з Україною», в якій «денацифікація» означає «деукраїнізацію» або знищення України.

У Росії заяви західних лідерів про скоєння геноциду в Україні називають беззмістовними.

Зазначимо, що після ухвалення проєкту резолюції в профільному комітеті документ виноситься на загальне голосування до Сенату. Наразі дата розгляду документа не визначена.

«Надалі це залежить від лідера демократичної більшості в Сенаті, сенатора Чака Шумера», – пояснили в коментарі для «Голосу Америки» у пресцентрі одного з авторів резолюції, сенатора Джима Ріша.

Співавторами документу виступили сенатор-республіканець від штату Айдахо Джим Ріш та сенатор-демократ від штату Мериленд Бен Кардін. Окрім них, документ також підтримали 14 інших сенаторів від обох партій. Зокрема, демократ Ричард Блюменталь, республіканець Роб Портман, демократка Джин Шахін, республіканець Ліндсі Ґрем та інші.

Як повідомляв «ДМ», Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки збирає базу даних геноцидальної риторики російських посадовців та пропагандистів

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п'ять кримінальних проваджень щодо геноциду. У провадженні щодо геноциду українського народу фігурують російські пропагандисти.

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду у діях Росії проти Україні. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

Фото: unsplash/haroldrmendoza

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3010
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду