The Kyiv Independent презентує свій перший фільм-розслідування «Діти для Путіна»

The Kyiv Independent презентує свій перший фільм-розслідування «Діти для Путіна»

13 Липня 2023
1469
13 Липня 2023
18:45

The Kyiv Independent презентує свій перший фільм-розслідування «Діти для Путіна»

1469
Стрічка розповідає про механізм насильницької депортації українських дітей до Росії та на тимчасово окуповані території України. Під час розслідування команда опитала понад 40 людей із різних регіонів України та окупованих територій.
The Kyiv Independent презентує свій перший фільм-розслідування «Діти для Путіна»
The Kyiv Independent презентує свій перший фільм-розслідування «Діти для Путіна»

Команда українського англомовного видання The Kyiv Independent 18 липня презентує свій перший фільм-розслідування «Діти для Путіна» (англомовна версія фільму — Uprooted) у київському кінотеатрі «Жовтень». Про це повідомила пресслужба медіа.

У стрічці журналісти викривають механізм насильницької депортації українських дітей до Росії та на тимчасово окуповані території України. Під час розслідування команда опитала понад 40 людей із різних регіонів України та окупованих територій.

Фільм розповідає історії дітей, яких депортували з розбомбленого Маріуполя на тимчасово окуповані території. Як зазначають автори розслідування, спершу дітей лякали дитбудинками, а згодом планували віддати в прийомні родини. Їхні рідні ризикували життям, щоби повернути дітей із депортації.

Окрім цього, розслідувачі розкриють подробиці про групу дітей (так звану «групу 31»), яких у травні минулого року вивезли до Росії і досі не повернули в Україну. Серед них був і Пилип Головня, якого уповноважена у справах дитини при президенті РФ Марія Львова-Бєлова взяла під опіку в свою сім’ю.

«Росіяни люблять говорити, що вони насправді рятували українських дітей, а не депортували — це неправда. Вони створили та дуже добре налагодили систему депортації дітей у Росію. І за цим стоїть не лише Марія Львова-Бєлова, а й лікарі, працівники соціальних служб, а також "звичайні росіяни", які беруть українських дітей в свої сімʼї, так само долучаються до цього воєнного злочину», — зазначила авторка фільму Олеся Біда.

Після показу стрічки 18 липня відбудеться обговорення з авторами фільму — журналісткою Олесею Бідою та режисером Віталієм Гавурою. На презентацію також запросили правозахисників, представників правоохоронної системи та героїв фільму.

Того ж дня стрічку покажуть на ютуб-каналі The Kyiv Independent.

«Українська правда» та Суспільне мовлення стануть ексклюзивними медіапартнерами з дистрибуції розслідування видання. На їхніх платформах його можна буде переглянути 25 липня.

Інформаційні партнери проєкту: ГО «СОС Дитячі містечка», ГО «Українська мережа за права дитини», Українська Гельсінська спілка з прав людини, Коаліція «Україна. П'ята ранку», Регіональний центр прав людини,  ГО PR Army, ГО Razom for Ukraine, Vitsche Berlin, United24 Media, European Resilience Initiative Center, ГО «ЮрФем». 

Нагадаємо, нещодавно президент Володимир Зеленський під час спільної зі своїм чеським колегою Петром Павелом пресконференції у Празі висловив думку, що журналісти мають брати активнішу участь у пошуку та поверненні до України дітей, незаконно депортованих російськими загарбниками.

Він також повідомив, що розмовляє з іноземними лідерами, у тому числі й з Папою Римським, стосовно необхідності повернення в Україну викрадених Росією дітей.

Раніше Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

27 лютого 2023-го Європейська комісія та Польща запустили ініціативу з пошуку українських дітей, яких росіяни викрадають на тимчасово окупованих територіях України.

За офіційними даними, від початку повномасштабного вторгнення росіяни викрали близько 20 тисяч дітей. Правозахисники переконані, що ця цифра значно більша.

За даними Національного інформаційного бюро станом на 10 липня 2023 року, до України вдалося повернути лише 383 дитини.

Фото: пресслужба The Kyiv Independent 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1469
Читайте також
31.07.2023 14:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
1 377
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду