Парламентська асамблея НАТО визнала злочини Росії проти України геноцидом

Парламентська асамблея НАТО визнала злочини Росії проти України геноцидом

22 Травня 2023
1945
22 Травня 2023
15:36

Парламентська асамблея НАТО визнала злочини Росії проти України геноцидом

1945
Декларація ПА НАТО також засудила ідеологію рашизму.
Парламентська асамблея НАТО визнала злочини Росії проти України геноцидом
Парламентська асамблея НАТО визнала злочини Росії проти України геноцидом

Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим у Росії — рашизмом. Про це повідомив голова постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

За словами Чернєва, декларацію ухвалили одностайно на сесії асамблеї в Люксембурзі.

Як пише представник України, документ визнає злочини Росії проти України геноцидом та засуджує ідеологію рашизму.

У декларації парламентарі країн НАТО висловили підтримку міжнародному трибуналу та допомогу Україні до перемоги і після неї. Декларація підтримує відновлення територіальної цілісності, санкції, репарації, а також «план Маршалла» для України.

Крім того, асамблея закликала уряди своїх країн відкрито оголосити на саміті у Вільнюсі про те, що Україна стане членом Альянсу, і погодити наступні конкретні кроки для вступу України до НАТО. Чернєв наголосив, що завдяки цьому рішенню «фундамент до саміту НАТО у Вільнюсі закладений».

«На сесії асамблеї в Люксембурзі ми добилися прийняття надзвичайно сильної декларації, яка буде мати далекосяжні політичні наслідки. Це наша дипломатична перемога. Всі наші ключові побажання щодо фінального тексту декларації враховані», — написав Чернєв.

Нагадаємо, нещодавно Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

Раніше Комітет Сенату США із міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки збирає базу даних геноцидальної риторики російських посадовців та пропагандистів.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п'ять кримінальних проваджень щодо геноциду. У провадженні щодо геноциду українського народу фігурують російські пропагандисти.

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду в діях Росії проти України. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

Як повідомляв «ДМ», 2 травня Верховна Рада офіційно визнала «рашизм» державною ідеологією Росії та закликала ООН, ЄС, міжнародні організації та уряди демократичних країн підтримати засудження політики рашизму.

Фото: poltexpert.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1945
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду