РосЗМІ є співучасниками злочинної депортації українських дітей, — звіт Нацради

РосЗМІ є співучасниками злочинної депортації українських дітей, — звіт Нацради

5 Червня 2023
2162
5 Червня 2023
17:32

РосЗМІ є співучасниками злочинної депортації українських дітей, — звіт Нацради

2162
За даними Офісу генпрокурора, кількість українських дітей, яких депортувала Росія, на цей момент налічує понад 19,5 тисяч.
РосЗМІ є співучасниками злочинної депортації українських дітей, — звіт Нацради
РосЗМІ є співучасниками злочинної депортації українських дітей, — звіт Нацради

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення опублікувала на своєму сайті звіт щодо того, яку відповідальність російські ЗМІ несуть за депортацію українських дітей.

Нацрада повідомляє, що з лютого 2022 року регулярно моніторить російські федеральні телеканали щодо виявлення ворожої і особливо небезпечної риторики на адресу України.

Моніторинг Нацради охопив російські державні телеканали («Планета РТР», «Россия 24», «НТВ-Мир», «360»), онлайн-медіа («Известия», «Московский комсомолец», «vesti.ru», «РИА», «Радио Sputnik», «Ведомости», «Парламентская газета», «АиФ», «КоммерсантЪ», «Lenta.ru», «ТАСС», «SM.News», «bloknot.ru», «Общественная Служба Новостей») і онлайн-версію радіостанції «Радио Sputnik» за період від початку повномасштабного вторгнення до травня 2023 року. 

Депортація або насильницьке переміщення населення є однією зі складових геноциду відповідно до п. 1 ст. 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, нагадують автори звіту. Факт депортації українських дітей Росією був визнаний Резолюцією Європарламенту від 15 вересня 2022 року. Крім того, ПАРЄ і ОБСЄ також визнали, що депортація Росією українських дітей насправді відбувалася і продовжує відбуватися й сьогодні.

Перше повідомлення про те, як Росія вивозить на свою територію українських дітей, з’явилося в російських ЗМІ 21 лютого 2022 року. Далі такі новини про «евакуацію», оздоровлення, усиновлення або «оформлення» українських дітей у російські сім’ї, їх виховання (а фактично перевиховання) регулярно звучать у російських медіа.

У результаті аналізу контенту росЗМІ Нацрада виокремила закономірності в їхніх повідомленнях у контексті депортації українських дітей: як і російські посадовці, так і медіа виправдовують неправомірні дії РФ, дискредитують Україну, а також наших західних партнерів.

Російські медіа транслюють наративи для виправдання політики РФ і формування лояльного ставлення росіян до депортації українських дітей і будь-яких дій російського уряду щодо цього, зазначає Нацрада у своєму звіті. Тому російські ЗМІ є співучасниками злочинної діяльності РФ у контексті депортації дітей.

За результатами проведеного моніторингу та аналізу матеріалів російських ЗМІ Національна рада дійшла таких висновків:

  • Оскільки джерелами наративів і дезінформації щодо реальних обставин протиправного злочинного вивезення українських дітей на територію РФ є російські чиновники та високопосадовці, які висловлюються про це відкрито, публічно і офіційно як в Росії, так і в рамках міжнародних організацій, це може свідчити про організовану і координовану на вищому державному рівні кампанію з депортації українських дітей та пропаганди такої депортації, у якій беруть участь російські державні і недержавні медіа.
  • Поширювана російськими посадовими особами та медіа інформація є переважно дезінформацією, яка у всіх випадках або дискредитує Україну та її союзників, або виправдовує дії Росії в контексті депортації дітей, або вдається до цих двох прийомів одночасно. Наявний у російському інформаційному середовищі в темі українських дітей прийом дихотомії «ми — вони» є типовим для розпалювання ворожнечі і пропаганди війни.
  • Російські медіа утворюють ізольоване від об’єктивної реальності інформаційне середовище, в якому Росія відіграє роль держави, яка «рятує» і чинить добро, а Україна та західні країни, які протистоять Росії, — це зло. Це перешкоджає доступу громадян РФ до достовірної інформації, заохочує цивільне населення та армію РФ вчиняти ще більш жорстокі злодіяння проти українців, вводить в оману інших споживачів російських медіа на територіях за кордоном, де доступний сигнал російських ЗМІ.
  • Виправдання депортації українських дітей російськими медіа є подальшим заохоченням геноциду українського народу, що вказує на причетність юридичних (медіа) та фізичних медійних осіб до злочинів, скоєних державою-агресором, зокрема до геноциду.

Звіт за результатами проведеного аналізу матеріалів російських ЗМІ з урахуванням норм міжнародного права Нацрада надішле до Міністерства закордонних справ, уповноваженого ВРУ з прав  людини, радниці — уповноваженої президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, міжнародних організацій.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

Раніше Комітет Сенату США із міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки збирає базу даних геноцидальної риторики російських посадовців та пропагандистів

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п'ять кримінальних проваджень щодо геноциду. У провадженні щодо геноциду українського народу фігурують російські пропагандисти.

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду в діях Росії проти України. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

27 лютого 2023-го Європейська комісія та Польща запустили ініціативу з пошуку українських дітей, яких росіяни викрадають на тимчасово окупованих територіях України.

У лютому, за офіційними даними України, було зафіксовано понад 16 тисяч українських дітей, яких депортували російські окупанти. У нинішньому звіті Нацрада, посилаючись на дані Офісу генпрокурора, вказує, що кількість депортованих українських дітей — понад 19,5 тисяч.

У квітні 2023-го президент Росії Володимир Путін підписав указ, що передбачає після 1 липня 2024 року депортацію з окупованих Росією територій українців, які збережуть українське громадянство.

Фото: слайд зі звіту Нацради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2162
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду