Парламент Словенії визнав Голодомор геноцидом українського народу

Парламент Словенії визнав Голодомор геноцидом українського народу

24 Травня 2023
1695
24 Травня 2023
09:03

Парламент Словенії визнав Голодомор геноцидом українського народу

1695
Представник МЗС країни нагадав, що Росія і сьогодні продовжує викрадати українське зерно та обмежувати його експорт до країн, які його потребують.
Парламент Словенії визнав Голодомор геноцидом українського народу
Парламент Словенії визнав Голодомор геноцидом українського народу

Парламент Словенії у вівторок ухвалив декларацію про визнання Голодомору 1932–33 років геноцидом українського народу. Про це повідомляє посольство України у Словенії, а також словенське видання 24ur.

У декларації словенський парламент:

  • висловлює жаль з приводу «геноцидного характеру Голодомору, яким сталінський режим у 1932–33 роках знищив цілу версту населення та призвів до відсутності основних продуктів харчування, необхідних для виживання населення»,
  • засуджує «геноцидні діяння, що спричинили смерть мільйонів українців і завдали великих збитків основам українського суспільства»,
  • засуджує та відкидає «спроби спотворення історичних фактів», пов'язаних із Голодомором. 

Декларацію про визнання Голодомору геноцидом ухвалили більшістю в 67 голосів проти восьми за підтримки всіх парламентських груп, окрім Лівої партії. Її представник Матей Ватовець назвав документ «політичним актом», який «ґрунтується на фальшивих передумовах».

Утім, під час дебатів інші депутати погодились, що декларація є висловленням солідарності з українським народом і допоможе підвищити рівень обізнаності про цей злочин.

Державний секретар Міністерства закордонних справ Словенії Самуель Жбогар також підтримав декларацію і нагадав, що Росія і сьогодні продовжує викрадати українське зерно та обмежувати його експорт до країн, які його потребують.

Президент Володимир Зеленський уже подякував словенському парламенту за ухвалене рішення. «Міжнародна коаліція держав, відданих відновленню історичної справедливості, і далі зміцнюється. Разом до правди, а отже, й відповідальності», — прокоментував він у твіттері.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук також подякував словенським парламентарям за ухвалену декларацію. Стефанчук наголосив, що «людство має знати і пам'ятати цей жах, щоб він не повторився у майбутньому».

Нагадаємо, 16 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила звернення до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. Звернення має на меті привернути увагу міжнародної спільноти до трагедії та усвідомити історичні паралелі між Голодомором-геноцидом 1932–1933 років і нинішньою агресією Російської Федерації проти України.

У 2022 році це рішення підтримали парламенти Ірландії, Молдови, Румунії, Німеччини та Чехії, а у 2023 році — парламенти Бельгії та Ісландії. 28 березня визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом  нижня палата парламенту Франції, а вже у травні — Сенат Франції.

Крім того, 15 грудня 2022 року підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу Європейський парламент. За резолюцію проголосували 507 депутатів, лише 12 висловилися проти.

Водночас парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства та українського народу, а парламент Австрії — «жахливим злочином».

Станом на квітень 2023 року, Голодомор офіційно визнали геноцидом українського народу 27 країн світу, а також Католицька церква та Вселенський патріархат.

Фото: president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1695
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду