Верховна Рада офіційно визнала «рашизм» державною ідеологією Росії

Верховна Рада офіційно визнала «рашизм» державною ідеологією Росії

2 Травня 2023
1942
2 Травня 2023
16:23

Верховна Рада офіційно визнала «рашизм» державною ідеологією Росії

1942
Рада закликала міжнародні організації та демократичні країни засудити політику рашизму.
Верховна Рада офіційно визнала «рашизм» державною ідеологією Росії
Верховна Рада офіційно визнала «рашизм» державною ідеологією Росії

Верховна Рада офіційно визнала «рашизм» державною ідеологією Росії та закликала ООН, ЄС, міжнародні організації та уряди демократичних країн підтримати засудження політики рашизму.

Відповідну заяву сьогодні підтримали 281 народний депутат, повідомляє нардеп Олексій Гончаренко.

У заяві Рада засуджує рашизм як ідеологію і практики, що лежать в основі державної політики Російської Федерації, та рашистський режим президента Російської Федерації Володимира Путіна як злочинний.

Рада звертається до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ та НАТО, урядів та парламентів іноземних держав із закликом підтримати засудження ідеології, політики та практики рашизму. Вона закликає міжнародне співтовариство застосувати реальні кроки, які дадуть можливість притягнути військово-політичне керівництво Російської Федерації до відповідальності за вчинення стосовно України та її народу злочину агресії, воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду.

У своїй заяві Верховна Рада визначила «рашизм як новий різновид тоталітарної ідеології та практики, який лежить в основі режиму, що сформувався у Російській Федерації під керівництвом президента В.Путіна та ґрунтується на традиціях російського шовінізму й імперіалізму, практиках комуністичного режиму СРСР та націонал-соціалізму».

Як характерні ознаки та наслідки рашизму Рада виокремила:

  • системні порушення прав та свобод людини;
  • культ сили та мілітаризм, культ особи очільника та сакралізацію інститутів держави; 
  • самозвеличування Росії та росіян за рахунок насильницького пригнічення та/або заперечення існування інших народів;
  • поширення з метою реалізації експансіоністської державної політики серед інших народів російської мови та культури, російської православної церкви та ідей «русского мира».

Крім того, у заяві йдеться про:

  • систематичне порушення норм і принципів міжнародного права, суверенних прав інших держав, їхньої територіальної цілісності та міжнародно визнаних кордонів;
  • недотримання принципу незастосування та погрози застосування сили;
  • створення, фінансування та збройну підтримку незаконних збройних формувань, сепаратистських рухів, терористичних організацій;
  • використання заборонених методів ведення війни та системне вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності, фізичного терору і геноциду;
  • переслідування з етнічних, національних, релігійних, політичних та інших мотивів.

Верховна Рада ствердила у заяві, що розв’язана Росією війна проти України є прямим наслідком політики рашизму, і визнала, що ідеологічні засади та політика рашизму становлять загрозу міжнародному порядку та безпеці всього людства, сучасного світу та демократії.

Нагадаємо, проєкт заяви, яка офіційно визначить політичний режим Росії як «рашизм» і засудить його ідеологічні засади та суспільні практики як тоталітарні й людоненависницькі, у Верховній Раді зареєстрували 14 березня.

Ще у травні 2022 року комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав ініціативу щодо популяризації та визнання терміна «рашизм» на національному та міжнародному рівнях і закликав журналістів і медіаорганізації вживати слово «рашизм» та похідні від нього у своїх публікаціях і етерах «для поступового органічного його входження до наукового, фахового і розмовного дискурсів».

Фото: Олексій Гончаренко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1942
Читайте також
26.06.2023 09:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 096
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду