Понад 80% матеріалів про УПЦ МП в українських медіа порушують стандарти, — моніторинг ІМІ

Понад 80% матеріалів про УПЦ МП в українських медіа порушують стандарти, — моніторинг ІМІ

20 Квітня 2023
1066
20 Квітня 2023
12:18

Понад 80% матеріалів про УПЦ МП в українських медіа порушують стандарти, — моніторинг ІМІ

1066
Здебільшого матеріали супроводжуються емоційною лексикою, містять мову ворожнечі та не відокремлюють факти від коментарів. Це стосується матеріалів як про священників, так й про вірян УПЦ МП.
Понад 80% матеріалів про УПЦ МП в українських медіа порушують стандарти, — моніторинг ІМІ
Понад 80% матеріалів про УПЦ МП в українських медіа порушують стандарти, — моніторинг ІМІ

Понад 82% матеріалів в українських онлайн-медіа, які стосувались Української православної церкви Московського патріархату, порушували журналістські стандарти, зокрема мали негативне емоційне забарвлення, містили ознаки мови ворожнечі та порушували стандарт відокремлення фактів від коментарів. Про це свідчать результати моніторингу ІМІ, який проводили з 1 по 5 квітня.

До моніторингу увійшли онлайн-медіа «УП», «Цензор.Нет», «РБК–Україна», ТСН, 24 канал, «Кореспондент», NV, «Фокус», УНІАН, «Гордон», «Главком», «Обозреватель», «Еспресо», «Телеграф», «Ліга». До вибірки потрапило 548 новин, які стосувались УПЦ МП.

Найбільше про УПЦ МП писали: 24 канал (15,5% загальної кількості матеріалів про УПЦ МП в досліджуваних медіа), ТСН (11,1%) та «Главком» (9,3%). Найменше згадок було у виданнях «Обозреватель» (3,3%) та «Ліга» (3,1%).

Як показав моніторинг, журналісти у своїх матеріалах про інциденти, які останнім часом трапляються зі священниками та вірянами УПЦ МП, часто схильні використовувати емоційну лексику, подекуди мову ворожнечі та маніпуляції.

Одним з найчастіших героїв публікацій став намісник Києво-Печерської лаври від УПЦ МП митрополит Павло Лебідь. Він був героєм майже третини публікацій (28%) у моніторинговий період. 

Найбільше матеріалів про Павла опубліковали ТСН, 24 каналі та «Главком». Сім із п'ятнадцяти медіа йменували у своїх текстах митрополита Павла як «Пашу Мерседеса»: «Телеграф», ТСН, НВ, «Еспресо», 24 канал, УНІАН та «Обозреватель». У матеріалах про митрополита Павла журналісти також вдавалися до емоційної лексики, мови ворожнечі та подекуди маніпуляцій. 

Крім того, як свідчить моніторинг, багато редакцій вдавалися до осудливих, емоційних заголовків й щодо вірян, а не лише очільників УПЦ МП. Зокрема медіа публікували матеріали, в яких згадували дивні та безглузді історії про мирян УПЦ МП, які висміюють їх як не дуже розумних людей

Священників УПЦ МП в українських медіа згадували лише з негативним забарвленням. Зазвичай священники були героями матеріалів про сутички міжконфесійні, сутички на території храму та напади представників УПЦ МП на цивільних.

За висновками моніторингу, лише 5 з 15 редакцій дотримувалися кодексу журналістської етики та стандартів, коли висвітлювали конфліктну тему УПЦ МП. Зокрема редакції «Гордон», «Кореспондент», «Ліга», «Українська правда» та «Цензор.Нет» не вживали емоційних цитат, мови ворожнечі та маніпуляцій у текстах про УПЦ МП.

Нагадаємо, нещодавно Українська православна церква Московського патріархату звернулася до поліції через висловлювання в ефірі ведучих програми «Байрактар News» Олександра Пікалова та Євгена Кошового. В ефірі програми коміки згадали про вирок суду на Рівненщині, який присудив 119 гривень штрафу хлопцю, який облаяв священника УПЦ МП. Після цього вони видали низку образливих слів на адресу «московських попів», мотивуючи, начебто готові заплатити за це подібного розміру штраф.

Як повідомляв «ДМ», з листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Крім того, правоохоронці відкрили кримінальні провадження щодо низки священнослужителів та ієрархів УПЦ МП. Зокрема, 1 квітня СБУ повідомила про підозру настоятелю Києво-Печерської Лаври від УПЦ МП Павлу (Лебедю). За інформацією правоохоронців, він виправдовував і заперечував збройну агресію Росії проти України, а також був причетний до розпалювання релігійної ворожнечі. За цими ж статтями СБУ повідомила про підозру керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію (Снігірьову).

До того ж, в останні тижні розгорнулись події довкола Києво-Печерської Лаври, після того як 29 березня закінчилась дія договору про оренду приміщень монастиря. УПЦ МП має покинути Лавру, проте представники церкви відмовились виконувати рішення Мінкульту.

30 березня у Лаврі митрополит УПЦ МП Павло поводив себе агресивно і погрожував побити палицею журналіста,  намагався вибити мікрофон і штовхнув кореспондентку каналу «Еспресо» Валерію Пашко. Водночас, священник УПЦ МП на території Лаври штовхнув журналістку Суспільного, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора. Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської Лаври. Справу передали до суду.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1066
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду