УПЦ МП не залишила Києво-Печерську Лавру, комісію Мінкульту не пустили до монастиря (ВІДЕО)

УПЦ МП не залишила Києво-Печерську Лавру, комісію Мінкульту не пустили до монастиря (ВІДЕО)

30 Березня 2023
3360
30 Березня 2023
12:21

УПЦ МП не залишила Києво-Печерську Лавру, комісію Мінкульту не пустили до монастиря (ВІДЕО)

3360
На території Лаври комісія мала перевірити дві будівлі.
УПЦ МП не залишила Києво-Печерську Лавру, комісію Мінкульту не пустили до монастиря (ВІДЕО)
УПЦ МП не залишила Києво-Печерську Лавру, комісію Мінкульту не пустили до монастиря (ВІДЕО)

У четвер, 30 березня, комісія Міністерства культури та інформаційної політики не змогла потрапити в приміщення Києво-Печерської Лаври, представники  УПЦ (Московського патріархату) залишаються на території монастиря. Про це повідомила кореспондентка «Радіо Свобода».

«З комісією почали сваритися віряни. Представники УПЦ МП таки не залишили святиню. Комісія сьогодні мала перевірити дві будівлі. Там кажуть, якщо їм будуть перешкоджати і надалі – звернуться в поліцію», — повідомляє «Радіо Свобода».

 

29 березня 2023 року закінчилася дія Договору про оренду приміщень між Національним заповідником «Києво-Печерська Лавра» та УПЦ МП. УПЦ МП має покинути Лавру, проте представники церкви відмовились виконувати рішення Мінкульту.

30 березня представники УПЦ МП провели у Лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому етері у соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло  поводив себе агресивно і погрожував побити палицею журналіста.

У листопаді-грудні 2022 року СБУ провела масштабні обшуки у церквах та монастирях УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявили велику кількість антиукраїнських матеріалів, пропагандистської літератури, документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви. Крім того, президент призупинив громадянство 13 священників православної церкви Московського патріархату, серед яких архиєпископи і митрополити.

Читайте також:

Російська православна церква представлена в Україні своєю самоврядною частиною, яка має назву Українська православна церква (Московського патріархату).

Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ (МП) в Україні більше не існує. 

Також у Константинополі вже не вважають митрополита Онуфрія «митрополитом Київським». Патріарх Варфоломій вважає єдиною канонічною автокефальною церквою на території України Православну церкву України на чолі з митрополитом Київським Епіфанієм.

РПЦ не визнає відповідне рішення Константинопольського патріархату.

У лютому 2022 року митрополит Онуфрій засудив війну Росії проти України та вимагав припинити її. Митрополит звертався до Кирила, щоб той попросив Путіна припинити війну. Очільник РПЦ навпаки ж публічно підтримав російську агресію, де-факто благословивши військових армії Росії на війну проти України.

На соборі у Києві 27 квітня 2022 року УПЦ МП формально прибрала зі свого статуту всі згадки про зв'язок з РПЦ.

Однак релігієзнавча експертиза статуту УПЦ МП показала, що церковно-канонічний зв'язок цієї церкви з Російською православною церквою залишається чинним. Експертиза встановила, що УПЦ МП продовжує перебувати щодо РПЦ у відносинах підпорядкування.

Фото: «Радіо Свобода»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3360
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
393 дн. тому
Ісус казав: якщо Зло бореться зі Злом, це означає, що воно розділилося в середині себе.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду