Низка ЗМІ поширили хибну новину про знятого з борту літака «ветерана ЗСУ»: не перевірили відео з тіктоку

Низка ЗМІ поширили хибну новину про знятого з борту літака «ветерана ЗСУ»: не перевірили відео з тіктоку

12 Липня 2023
1969
12 Липня 2023
15:03

Низка ЗМІ поширили хибну новину про знятого з борту літака «ветерана ЗСУ»: не перевірили відео з тіктоку

1969
Першоджерелом інформації було опозиційне білоруське медіа Nexta. Воно поширило відео з соцмереж і довільно інтерпретувало підпис до нього. Українські ЗМІ поширили новину від Nexta, не перевіривши її.
Низка ЗМІ поширили хибну новину про знятого з борту літака «ветерана ЗСУ»: не перевірили відео з тіктоку
Низка ЗМІ поширили хибну новину про знятого з борту літака «ветерана ЗСУ»: не перевірили відео з тіктоку

Низка українських медіа 10 липня оприлюднили непідтверджену і, як врешті з’ясувалося, хибну новину про те, що в Тель-Авіві з літака Wizz Air зняли нібито українського ветерана, який втратив ногу на війні. Згодом це спростувало МЗС. Ця інформація базувалась на підписі на відео з тіктоку, а ЗМІ поширили її, не перевіривши. Про це повідомляє ІМІ.

Новину про «ветерана» оприлюднили, зокрема, Укрінформ, «Українська правда», «РБК-Україна», hromadske, Громадське радіо, «Телеграф», «Бабель», «Главком», NVПершоджерелом, на яке посилалися медіа, був твітер-акаунт опозиційного білоруського медіа Nexta.

Відповідно до повідомлення Nexta, чоловік на літаку нібито сам назвав себе українським військовим ветераном. Втім, на опублікованому відео чоловік нічого не говорить, а про те, що він начебто сказав, що «втратив кінцівку на війні», йдеться в написі на відео, яке оприлюднили користувачі тіктоку.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко 11 липня повідомив, що цей чоловік на ім’я Олександр ніколи не служив у лавах Збройних сил України та не є ветераном, а інвалідність він отримав унаслідок ДТП багато років тому. «Але він є українським громадянином, тому для нас було обов'язком надати йому допомогу», — пояснив Ніколенко.

За його словами, український консул в Ізраїлі зустрівся з Олександром і допоміг йому сісти на рейс до Європи, звідки він вирушить до своїх рідних в Україні. Він додав, що попри офіційні вибачення авіакомпанії МЗС вважає, що права українського громадянина були порушені, і очікує завершення службового розслідування та притягнення винних до відповідальності.

Попри те, що вже з'явилась уточнена інформація, що Олександр не є українським ветераном і не служив у ЗСУ, Nexta свого повідомлення не виправила. Також не виправила заголовки у своїх новинах про цей інцидент і більшість українських медіа.

Лише сайти «Еспресо», hromadske, «Українська правда» та NV доповнили інформацію у своїх новинах та виправили заголовки, забравши в них згадки про чоловіка як «ветерана». При цьому «Еспресо» та hromadske вказали в заголовку позначку про виправлення.

Юрист ІМІ Роман Головенко вважає, що під час написання цих новин медіа порушили стандарт перевірки інформації. За його словами, Nexta зробила висновок, що це ветеран, безпідставно інтерпретувавши підпис із відео в тіктоку (адже втратити ногу на війні може не лише військовий). А українські медіа, каже Головенко, «не перевірили навіть першоджерела, яке б ненадійне воно не було, й переказали інформацію з Nexta».

«Медіа мали шукати цього чоловіка, щоб уточнити деталі, а на той час дописати в матеріалах: “Інформація із соцмереж, зараз ми проводимо її додаткову перевірку, не всі деталі можуть бути точними наразі"», — резюмував Головенко.

Скриншоти: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1969
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду