УПЦ МП не підписала акт приймання-передачі державного майна і не передала ключі до об’єктів, що нині належать державі

УПЦ МП не підписала акт приймання-передачі державного майна і не передала ключі до об’єктів, що нині належать державі

13 Червня 2023
1072
13 Червня 2023
14:17

УПЦ МП не підписала акт приймання-передачі державного майна і не передала ключі до об’єктів, що нині належать державі

1072
«Це та всі інші перешкоди будуть долучені до судової справи», — заявив очільник МКІП Олександр Ткаченко.
УПЦ МП не підписала акт приймання-передачі державного майна і не передала ключі до об’єктів, що нині належать державі
УПЦ МП не підписала акт приймання-передачі державного майна і не передала ключі до об’єктів, що нині належать державі

Українська православна церква Московського патріархату не підписала у встановлений термін акт приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври і не передала ключі до всіх 79 об’єктів, що тепер належать державі. Про це пише LB.ua із посиланням на повідомлення міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка в телеграмі.

Урядовець нагадав, що 5 червня Комісія МКІП з приймання-передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» завершила свою роботу. Після цього Заповідник направив УПЦ Акт приймання-передачі державного майна, який вони мали підписати протягом 3 робочих днів з дня отримання. Також до УПЦ МП надіслали вимогу передати в розпорядження Заповідника ключі від замків та дверей до всіх 79 об’єктів державного майна, вказаних в акті.

«Маємо констатувати, що термін завершився і УПЦ досі цього не зробила. Це та всі інші перешкоди будуть долучені до судової справи», — заявив очільник МКІП Олександр Ткаченко.

Він також зазначив, що на початку липня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» очікує на рішення Господарського суду Києва про зобов’язання УПЦ усунути перешкоди у користуванні майном його власником, переданим відповідно до Договору № 2 від 19.07.2013, який розірваний з 29.03.2023 року.

Звіт Комісії МКІП з приймання-передачі майна та вимоги Заповідника будуть доказами численних порушень, допущених УПЦ, а також вчинення представниками УПЦ перешкод у користуванні майном Заповіднику в судовому засіданні для ухвалення відповідного рішення.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Рада національної безпеки та оборони доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій. 1 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав указ про введення цього рішення в дію.

Напередодні, у листопаді 2022-го, СБУ провела обшуки в Києво-Печерській лаврі, Корецькому монастирі та Сарненсько-Поліській єпархії УПЦ МП на Рівненщині. Правоохоронці виявили там мільйони готівки, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ».

Тоді ж, наприкінці 2022 року, очільник Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що має намір рекомендувати не продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.

5 січня 2023 року стало відомо, що Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври остаточно повернули в користування державі

У березні 2023-го Олександр Ткаченко повідомив, що УПЦ МП почала виселятися з Києво-Печерської лаври. Термін дії договору на використання монастиря закінчувався 29 березня. Однак 30 березня виявилося, що комісія Міністерства культури та інформаційної політики не змогла потрапити в приміщення Києво-Печерської Лаври, а УПЦ МП ігнорує вимогу залишити територію лаври.

Реагуючи на це, Міністерство культури звернулось до поліції через перешкоджання роботі комісії з приймання та передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Кабінет міністрів України 30 березня визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув Лавру в управління державі.

Фото: Національний заповідник Києво-Печерська лавра / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1072
Читайте також
18.04.2023 08:50
Валерій Степаненко
для «Детектора медіа»
4 751
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду