Монаха Почаївської лаври засудили до п’яти років за прославляння агресора та колаборантство

Монаха Почаївської лаври засудили до п’яти років за прославляння агресора та колаборантство

3 Липня 2023
1471

Монаха Почаївської лаври засудили до п’яти років за прославляння агресора та колаборантство

1471
Послушник УПЦ МП поширював наративи російської пропаганди в «Одноклассниках» та «ВКонтакте», вихваляв військово-політичне керівництво Росії і дискредитував українських захисників.
Монаха Почаївської лаври засудили до п’яти років за прославляння агресора та колаборантство
Монаха Почаївської лаври засудили до п’яти років за прославляння агресора та колаборантство

Суд призначив 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна послушнику Почаївської Успенської лаври Української православної церкви Московського патріархату, який виправдовував збройну агресію Росії проти України. Про це повідомила Служба безпеки України.

Слідство встановило, що до початку повномасштабного вторгнення Росії чоловік працював на господарському дворі релігійної установи і приховував свої прокремлівські погляди, а після 24 лютого 2022 року почав активно поширювати наративи російської пропаганди в соцмережах «Одноклассники» та «ВКонтакте».

Зокрема зловмисник вихваляв вище військово-політичне керівництво Росії і дискредитував українських захисників.

Під час обшуку в келії послушника знайшли мобільні телефони, які він використовував для публікації деструктивного контенту. Експертиза підтвердила факти його підривної діяльності на користь Росії.

Суд визнав чоловіка винним за ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) та ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу.

Йому призначили 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах, органах держвлади чи місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги, строком на 15 років.

Нагадаємо, у травні у Кропивницькому винесли перший вирок ієрарху УПЦ МП. Екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ МП митрополита Іосафа та секретаря єпархії засудили за порушення рівноправності громадян за національною, расовою чи релігійною ознакою. Обидва засуджені визнали свою провину, їм присудили три роки позбавлення волі з іспитовим терміном два роки.

Раніше Служба безпеки України повідомила про підозру керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію (Снігірьову) у запереченні збройної агресії Росії проти України та виправдовуванні дій окупантів.

Крім того, 1 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври Павлу (Петру Лебедю). За інформацією правоохоронців, він був причетний до розпалювання релігійної ворожнечі, а також виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України. Служба безпеки опублікувала перехоплені записи розмов Павла (Лебедя). На записах митрополит радів тимчасовій окупації Херсона та називав вторгнення РФ в Україну «війною Америки та Росії до останнього українця». Він звинувачував Україну в тому, що вона нібито «спровокувала» Москву на повномасштабну війну, ототожнював бійців тероборони з мародерами і назвав їх «ублюдками».

Із листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Фото: Офіс генпрокурора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1471
Читайте також
18.04.2023 08:50
Валерій Степаненко
для «Детектора медіа»
4 751
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду