ІМІ: Від початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 514 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

ІМІ: Від початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 514 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

24 Травня 2023
1097
24 Травня 2023
14:24

ІМІ: Від початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 514 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

1097
У квітні–травні 2023 року експерти Інституту масової інформації зафіксували 7 смертей журналістів, двоє з яких загинули під час виконання професійної діяльності.
ІМІ: Від початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 514 злочинів проти журналістів та медіа в Україні
ІМІ: Від початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 514 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

З 24 лютого 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, країна-агресор скоїла 514 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Такими є результати моніторингу воєнних злочинів росіян, який здійснюють експерти ІМІ.

Протягом травня 2023 року ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, які вчинила Росія. Зокрема, це вбивства та поранення журналістів, кібератаки і трансляція російської пропаганди.

Слайд Інституту масової інформації

Також у квітні–травні цього року на фронті загинули семеро медійників. Двоє з них — під час виконання професійної журналістської діяльності, п’ятеро — захищаючи Україну від російських окупантів на фронті: 

  • Богдан Бітік — український продюсер італійської газети La Repubblica, загинув унаслідок російської атаки в Херсоні 26 квітня. 
  • Арман Солдін — відеожурналіст французької інформаційної агенції AFP, загинув 9 травня на сході України внаслідок російського обстрілу.
  • Дмитро Сірик — ведучий програм філії «Суспільне Донбас», військовослужбовець, загинув 20 квітня на Донеччині. На каналі вів авторську програму «Перемотка», де розповідав музичні новини. 
  • Олександр Бондаренко — військовослужбовець, журналіст і комунікаційник, загинув 27 квітня на фронті в боях з російськими окупантами.
  • Володимир Мукан — військовослужбовець, до повномасштабної війни працював журналістом і редактором у «Газеті по-українськи», журналі «Країна» і на сайті Gazeta.ua. Загинув 29 квітня 2023 року в Бахмуті під час виконання бойового завдання.
  • Денис Кривий — фотограф-натураліст, військовослужбовець, загинув під Бахмутом, намагаючись урятувати поранених побратимів. 
  • Іван Кузьмінський — військовослужбовець, режисер дитячого телеканалу «Малятко TV», загинув на Луганщині 17 травня поблизу населеного пункту Діброва в бою з російськими окупантами.

За даними ІМІ, загалом в Україні станом на 24 травня загинули 59 медійників, 10 із них — під час виконання професійної журналістської діяльності. 

Кореспондент італійської газети La Repubblica Коррадо Дзуніно отримав поранення в Херсоні внаслідок російської атаки. У момент атаки він був разом з фіксером Богданом Бітіком, який загинув. Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом поранення журналіста Коррадо Дзуніно. Кримінальне провадження розпочато за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Сайт 24 каналу зазнав хакерської атаки з боку росіян, про що заявила редакція мовника. Росіяни почали оперативно публікувати на сайті фейкові новини з погрозами та образами на адресу президента Володимира Зеленського та надсилати читачам відповідні пуш-повідомлення. Атака відбулася напередодні публікації розслідування сайту про високопоставленого офіцера ГРУ Росії, зазначив 24 канал. Каналу вдалося відбити атаку та оперативно визначили вразливості, через які вдалося атакувати сайт.

Крім цього, у Харківській області російські окупанти намагалися на частоті 90,2 FM вести фейкове радіомовлення під назвою «Слобожанське FM». Пресслужба Харківської обласної військової адміністрації зазначила, що це вже не перша спроба ворога маскуватися під українське мовлення і дезінформувати населення Харківщини.

Нагадаємо, у травні 2023 року ми повідомляли, що поліція Київської області зареєструвала 15 кримінальних проваджень щодо злочинів проти журналістів під час бойових дій і передала їх до Служби безпеки України.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ і до початку травня цього року слідчі Нацполіції відкрили 54 кримінальні провадження за фактами вчинення злочинів, через які постраждали журналісти.

Федеральна прокуратура Швейцарії відкрила кримінальне провадження за фактом нападу на швейцарського журналіста Гійома Бріке з боку невстановленого російського спецпризначенця.

Фото: DW

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1097
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду