СБУ знайшла в УПЦ МП на Буковині директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму (ФОТО)

СБУ знайшла в УПЦ МП на Буковині директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму (ФОТО)

25 Листопада 2022
3419
25 Листопада 2022
16:37

СБУ знайшла в УПЦ МП на Буковині директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму (ФОТО)

3419
Московські куратори доручали священникам заперечувати агресію Росії, розповідати про «утиски» церкви та дезінформувати щодо ситуації в країні та на фронті.
СБУ знайшла в УПЦ МП на Буковині директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму (ФОТО)
СБУ знайшла в УПЦ МП на Буковині директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму (ФОТО)

Служба безпеки України провела обшуки на території Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП.

Пресслужба СБУ повідомила, що правоохоронці знайшли документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

Також вони виявили листування керівників єпархії з московськими кураторами, у яких вони отримують «методички» щодо «особливостей» проведення церковних літургій після повномасштабного вторгнення.

Спецслужба заявляє, що представники РПЦ ставили завдання своїм українським підопічним дезінформувати своїх прихожан щодо суспільно-політичної ситуації в Україні та ситуації на фронті. Зокрема, вони вимагали від священників УПЦ МП заперечувати збройну агресію РФ, розповідати про нібито утиски «московської церкви» тощо.

Крім того, Служба безпеки повідомляє, що знайшла склади з оптовими партіями прокремлівської літератури, яка вихваляє країну-агресора та закликає підтримати окупантів.

 

У комп’ютерах керівництва єпархії правоохоронці виявили фотокопії посвідчень росіян, які брали участь у бойових діях проти України – зокрема посвідчення «героя Росії», підписана міністром оборони РФ за «захоплення Криму» у 2014 році.

Наразі у межах кримінального провадження, розпочатого слідчими Служби безпеки за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України, тривають процесуальні дії.

Нагадаємо, 22 листопада Служба безпеки України спільно з Національною поліцією та Національною гвардією прийшли з обшуками на територію Києво-Печерської лаври.

Того ж дня правоохоронці навідались до Корецького Свято-Троїцького монастиря УПЦ МП, жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері (село Серники Зарічненського району) та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ.

Під час обшуків СБУ виявила у монастирях та приміщеннях УПЦ МП мільйони готівки різною валютою, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ». Знайдені у монастирях журнали та брошури призначались «для тех, кто любит Россию», розповідали про «спільну багатовікову історію, єдиний братній народ і єдину країну» і «передчували Новоросію».

У Кремлі назвали обшуки в УПЦ МП «атакою на російське православ’я».

Як повідомляв «Детектор медіа», у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння 12 листопада прославляли Росію. Священник Православної церкви України Михайло Омелян опублікував у Facebook відео, на якому церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують про «матушку-Русь».

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали пісню про Росію. Але заявив, що вона не є церковним піснеспівом – назвав її світською. Отцю Захарію, який допустив піснеспів, заборонили служити літургії.

СБУ порушила справу щодо прославляння «русского мира» у Києво-Печерській лаврі.

Крім того, раніше СБУ провела обшуки у керівництва УПЦ МП на Кіровоградщині і вилучила матеріали з антиукраїнською пропагандою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3419
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду