Держкіно може відновити наказ про реорганізацію «Довженко-Центру» в будь-який момент, — Олена Гончарук

Держкіно може відновити наказ про реорганізацію «Довженко-Центру» в будь-який момент, — Олена Гончарук

8 Березня 2023
2027
8 Березня 2023
10:14

Держкіно може відновити наказ про реорганізацію «Довженко-Центру» в будь-який момент, — Олена Гончарук

2027
Наступне судове засідання щодо цієї справи має відбутися 28 березня.
Держкіно може відновити наказ про реорганізацію «Довженко-Центру» в будь-який момент, — Олена Гончарук
Держкіно може відновити наказ про реорганізацію «Довженко-Центру» в будь-який момент, — Олена Гончарук

У вівторок, 7 березня 2023 року, відбулось чергове судове засідання щодо скасування наказу про реорганізацію «Довженко-Центру».

Як ми вже повідомляли, клопотання Держкіно про закриття справи суддя не задовольнила.

«Детектор медіа» зв’язався із Оленою Гончарук, яка 6 лютого 2023 року стала переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру», щоб дізнатися деталі вчорашньої події та уточнити, коли вона зможе підписати контракт і стати повноправною керівницею кіноінституції.

За словами Гончарук, вчорашнє судове засідання було присвячено розгляду клопотання Держкіно про закриття справи. Сторона Держкіно мотивувало своє клопотання тим, що позов «Довженко-Центру», який оскаржує свою «реорганізацію», не стосується юрисдикції господарського суду, а також, з точки зору Держкіно, відсутній предмет спору.

«Як аргумент представник Держкіно намагався переконати присутніх, що у Довженко-Центру відсутнє право і підстави оскаржувати рішення і розпорядження органу управління», — сказала у коментарі нашій редакції Олена Гончарук.

«На запитання щодо відсутності предмету спору (котрим є оскаржуваний наказ про "реорганізацію") — чи діє досі цей наказ, представник Держкіно відповів, що наказ тимчасово зупинений, але не скасований. Чим підтвердив, що предмет спору наявний. Адвокат додав, що наказ може бути в будь-який момент поновлений і орган управління має повноваження зробити ще багато інших наказів.

Як виявилось, "реорганізація" тимчасово зупинена наказом Держкіно від 12.12.2022 до завершення експертної оцінки колекцій та проведення повного аудиту діяльності Довженко-Центру. Цей наказ до Довженко-Центру не доводився і був отриманий лише через адвокатський запит. Як саме Держкіно бачить експертну оцінку колекцій, а головне, яка мета цієї оцінки, невідомо, але законодавством така процедура не передбачена», — розповіла Гончарук.

Наступне судове засідання щодо цієї справи має відбутися 28 березня.

Що ж до підписання контракту із Держкіно Олена Гончарук сказала наступне: «Мною і Юлією Шевчук, заступницею голови Держкіно, під час зустрічі 21 лютого було погоджено опрацювання проекту контракту з мого боку — з огляду на значну кількість пунктів, що викликають суперечності або відсутні у типовій формі контракту з керівником державного підприємства.

Обидві сторони зацікавлені в укладенні контракту, що унормує відносини між ними і сприятиме захисту інтересів інституції та реалізації нею статутних завдань. Я опрацювала контракт і найближчими днями надам свої пропозиції до органу управління».

Нагадаємо, 21 лютого Державне агенство з питань кіно не підписало контракт з переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру» Оленою Гончарук. Причиною стало те, що Держкіно завчасно не надало Гончарук для ознайомлення документ. А під час зустрічі, де мало відбутися підписання, сторони не дійшли згоди щодо багатьох пунктів контракту.

21 лютого відбулося судове засідання у справі про оскарження наказу про реорганізацію Центру, в якому також брала участь Олена Гончарук. Під час засідання, пише Lb.ua, «сторона Держкіно намагалась обґрунтувати “відсутність цінності колекції ДЦ” тим, що Мінкульт не організував її евакуацію, та надала клопотання про закриття справи». 

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 лютого, тобто наступного дня після того, як відбулось засідання конкурсної комісії, яка своїм голосуванням обрала Олену Гончарук на посаду керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка», від слідчого управління Нацполіції до «Довженко-Центру» надійшов запит. У ньому правоохоронці просили у триденний термін видати усю внутрішню документацію (договори, рахунки, замовлення, зарплатні відомості тощо), починаючи з 15 квітня 2021 року. 

2 лютого 2023 року Держкіно звернулося до Головного управління Нацполіції із «заявою про вчинення злочину в.о. генерального директора», маючи підозри в зловживанні владою або службовим становищем. Того ж дня, за даними «Довженко-Центру», було зареєстровано кримінальне провадження.

Нагадаємо, 10 листопада 2022 року у приміщення «Довженко-Центру» з обшуками приходили правоохоронці. Вони шукали інформацію про зв'язки колишнього керівництва Центру із забудовниками. Працівники тоді заявили про спробу «рейдерського захоплення».

11 листопада працівники Служби безпеки України, прокуратури та поліції знову приїхали до будівлі «Довженко-Центру».

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

28 жовтня «Довженко-Центр» повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. 

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2027
Читайте також
16.02.2023 09:00
Анастасія Платонова
«Детектор медіа»
3 172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду