Європарламент закликав створити спецтрибунал для Путіна та Лукашенка

Європарламент закликав створити спецтрибунал для Путіна та Лукашенка

19 Січня 2023
2864
19 Січня 2023
15:44

Європарламент закликав створити спецтрибунал для Путіна та Лукашенка

2864
Резолюція, яку підтримали 472 євродепутати, закликає негайно розпочати підготовку до створення трибуналу.
Європарламент закликав створити спецтрибунал для Путіна та Лукашенка
Європарламент закликав створити спецтрибунал для Путіна та Лукашенка

Європарламент 19 січня ухвалив резолюцію, у якій вимагає притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво Росії за злочин агресії проти України. Про це повідомляє пресслужба ЄП.

Резолюцію ухвалено 472 голосами. Проти проголосували 19 депутатів, 33 утрималися.

Європарламент заявляє, що звірства, вчинені російськими військами у Бучі, Ірпені та багатьох інших українських містах, свідчать про жорстокість війни та наголошують на важливості скоординованих міжнародних дій для притягнення винних до відповідальності відповідно до міжнародного права.

Депутати Європарламенту закликають ЄС у тісній співпраці з Україною та міжнародною спільнотою домагатися створення спеціального міжнародного трибуналу для судового переслідування політичного і військового керівництва Росії та її союзників.

Заява стверджує, що створення трибуналу заповнить вакуум у міжнародному кримінальному правосудді та доповнить слідчі зусилля Міжнародного кримінального суду, який «нині не може розслідувати злочин агресії, коли йдеться про Україну».

Європарламент наголошує, що спецтрибунал повинен мати юрисдикцію для розслідування не лише проти російського диктатора Володимира Путіна та політичного і військового керівництва Росії, але й також проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка та його посіпак «як держави-співучасника, з території якої і за матеріально-технічної підтримки якої Російська Федерація веде свою агресивну війну проти України».

Депутати також закликають ЄС негайно розпочати підготовчу роботу до створення трибуналу та зосередитись на створенні у співпраці з Україною механізмів для суду. Українські та міжнародні органи мають отримати підтримку у збиранні доказів, що використовуватимуться у майбутньому.

Євродепутати закликали інституції ЄС, зокрема Єврокомісію та Європейську службу зовнішніх дій, надати тим часом підтримку для створення тимчасової прокуратури, що було б дуже важливим практичним кроком у розслідуванні майбутнім спецтрибуналом злочину агресії проти України. 

Окремий пункт резолюції присвячений використанню суверенних активів російської держави для відшкодування порушення Росією міжнародного права в Україні. 

«Парламент твердо переконаний, що створення спеціального трибуналу надішле дуже чіткий сигнал як російському суспільству, так і міжнародній спільноті про те, що президент Путін і керівництво Росії загалом можуть бути засуджені за злочин агресії в Україні. Члени Європарламенту зазначають, що Російська Федерація під керівництвом Путіна вже не може повернутися до звичайних відносин із Заходом», – йдеться у пресрелізі Європарламенту.

Ухвалення документа прокоментувала президентка Європарламенту Роберта Мецола.

«Наслідки війни Росії проти України величезні. Вбиті діти, жінки, чоловіки. Сім'ї розбиті. Зруйновані лікарні. Зруйновані будинки. Зруйновані школи. Сьогодні Європарламент закликає до термінового створення спеціального міжнародного трибуналу. Воєнні злочинці повинні бути притягнуті до відповідальності. Негайно», - написала вона у твіттері.

Президент Володимир Зеленський привітав ухвалення резолюції.

«Закликаю всіх наших партнерів підтримати такий трибунал. Росія має бути притягнута до відповідальності за свою агресивну війну, справедливість має перемогти», – написав він у твіттер.

Нагадаємо, 23 листопада Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію про визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2864
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду