У Гаазі створили символічний Народний трибунал над Путіним

У Гаазі створили символічний Народний трибунал над Путіним

22 Лютого 2023
2811
22 Лютого 2023
15:01

У Гаазі створили символічний Народний трибунал над Путіним

2811
Метою суду є привернути увагу до потреби створення реального трибуналу над керівництвом РФ за злочини проти України, кажуть організатори. Рішення оголосять 24 лютого.
У Гаазі створили символічний Народний трибунал над Путіним
У Гаазі створили символічний Народний трибунал над Путіним

У Гаазі створили символічний трибунал над президентом Росії Володимиром Путіним, де його заочно судять за злочин агресії, воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні військами РФ в Україні починаючи з 24 лютого 2022 року. Свідчення на процесі вже дала херсонська журналістка, яка місяць провела в катівні окупантів.

Як повідомляє кореспондент «Укрінформу» в Гаазі, судове засідання виглядає дуже реалістично. Розглядають справу троє суддів — колишній суддя Конституційного суду Південної Африки Зак Якооб, американський юрист і колишній посол США з особливих доручень з питань воєнних злочинів в Управлінні глобального кримінального правосуддя Стівен Репп, юрист і консультант з міжнародного права Прія Піллай, яка також працювала в Міжнародному трибуналі щодо колишньої Югославії, зокрема, аналізувала спірні правові питання.

Символічний суд базується на принципах нюрнберзького процесу, які являють собою звід основоположних правових принципів, що характеризують діяння, які, згідно з міжнародним правом, є злочинами проти миру і безпеки людства, а також Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

«Мета цього суду полягає в тому, щоб викликати інтерес та підтримати ідею про те, що має існувати повністю уповноважений суд для розгляду цих звинувачень. Тому цей суд, народний суд, цей трибунал створено для того, щоб показати, що можливо і що потрібно зробити», — сказав у коментарі журналістам міжнародний юрист із Канади Дрю Вайт, який на символічному засіданні в Гаазі був у ролі прокурора.

Як пише «Укрінформ», Вайт відомий своєю роллю в засудженні до довічного ув'язнення колишнього полковника руандійської армії Теонеста Багосора, якого ЗМІ назвали «натхненником» геноциду в Руанді.

Він наголосив, що потрібно створити справжній спецтрибунал щодо Росії зі справжніми суддями, справжніми адвокатами, з реальними доказами, де можливо прийняти справжнє рішення — «і тому ми сьогодні зібралися тут, щоб показати, що це можливо». Вайт пояснив, що ця справа стосується злочину агресії, а отже розглядається сам факт вторгнення — хто віддав наказ про нього і якими є його наслідки.

Український адвокат, який займається збиранням доказів воєнних злочинів росіян в Україні, Юрій Білоус пояснив причини створення неформального трибуналу тим, що «на сьогодні в світі немає суду, який міг би судити саме за злочин агресії і саме найвище політичне військове керівництво як Росії, так і Білорусі».

Він сказав, що процес зосереджений саме на президенті Росії Володимирі Путіну, бо рішення про підготовку, планування і ведення агресивної війни може приймати лише найвище політичне військове керівництво.

«Цей неформальний трибунал створено для того, щоб звернути увагу світу, міжнародних організацій, політичних лідерів світу на необхідність створення реального спеціального трибуналу, який судитиме політичне військове керівництво Росії саме за факт вторгнення. І над цим питанням працює наша держава сьогодні», — сказав Білоус у коментарі журналістам

Організатори символічного трибуналу оголосили, що слухання відбуватимуться щодня, а рішення оголосять у річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Крім злочину агресії, трибунал розглядає також факти злочинів про людства та воєнних злочинів. Йдеться про вбивства, позбавлення волі, катування, зґвалтування, примусове переміщення, насильницьке зникнення.

На судовому процесі вже дала свідчення херсонська журналістка Анжела Слободян, яка провела близько місяця в катівні росіян в окупованому Херсоні.

«Фактично рік тому, у перші дні повномасштабного вторгнення, я вирішила, що маю фіксувати життя херсонців в окупації. Безпосередньо перебуваючи в Херсоні. Результат – арешт і місяць у катівні. Я витримала. Хтось ні. Мені вдалося вирватися на підконтрольну Україні територію і повернутися в професію. А зараз я просто зобов’язана розповідати правду про злочини росії проти українців. Розповідати світові все, що бачила, і все, через що пройшла сама», — написала журналістка у фейсбуці.

За її словами, усі свідчення Народному трибуналу передадуть до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Читайте також: 

Нагадаємо, 19 січня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій вимагає притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво Росії за злочин агресії проти України.

Фото: «Укрінформ»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2811
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду