У Білорусі засудили нобелівського лауреата Алеся Бяляцького до 10 років колонії

У Білорусі засудили нобелівського лауреата Алеся Бяляцького до 10 років колонії

3 Березня 2023
1818
3 Березня 2023
13:29

У Білорусі засудили нобелівського лауреата Алеся Бяляцького до 10 років колонії

1818
Крім Бяляцького, від семи до дев’яти років колонії отримали ще три правозахисники руху «Вясна».
У Білорусі засудили нобелівського лауреата Алеся Бяляцького до 10 років колонії
У Білорусі засудили нобелівського лауреата Алеся Бяляцького до 10 років колонії

Суд Ленінського району Мінська 3 березня засудив білоруського правозахисника, лауреата Нобелівської премії миру Алеся Бяляцького до 10 років колонії. Про це повідомляє правозахисний центр «Вясна».

Разом із Бяляцьким судили його колег із правозахисної організації «Вясна»:

  • Валентина Стефановича засуджено до 9 років колонії,
  • Володимира Лабковича – до 7 років,
  • Дмитра Соловйова, якого судили заочно – до 8 років.

Правозахисників визнали винними у фінансуванні протестів проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка у 2020 році й контрабанді коштів. Провину вони не визнали, заявивши, що їх переслідування має політичний характер.

Правозахисників звинувачували за ч. 4 ст. 228 («контрабанда організованою групою») і ч. 2 ст. 342 Кримінального кодексу («фінансування групових дій, що грубо порушують громадський порядок»).

Згідно з версією обвинувачення, правозахисники, «діючи у складі організованої групи з 4 квітня 2016 року до 14 липня 2021 року, з метою використання на території Білорусі для незаконної діяльності та фінансування центру "Вясна" та інших організацій переводили в готівку гроші, отримані від різних структур і фондів, на банківські рахунки підконтрольної їм іноземної організації».

Згідно з матеріалами справи, засуджені нібито «готували громадян до участі в групових діях, що грубо порушують громадський порядок, а також здійснювали фінансування та матеріальне забезпечення таких дій під виглядом правозахисної та благодійної діяльності, зокрема й від імені ПЦ "Вясна", незареєстрованого фонду BY_HELP, у період із травня 2020 року по 14 липня 2021 року».

Зокрема, правозахисникам інкримінують оплату штрафів, оплату рахунків за харчування в ізоляторах, оплату роботи адвокатів.  

Бяляцький, Стефанович і Лабкович своєї провини не визнали.

Повідомляється, що на суді жодне клопотання (про процес білоруською мовою, про зняття кайданок, надання часу для ознайомлення зі справою тощо) суддя не задовольнила. 

Бяляцький назвав справу проти правозахисників політичним переслідуванням.

Алеся Бяляцького, Валентина Стефановича і Володимира Лабковича тримають під вартою з 14 липня 2021 року. Звинувачують у фінансуванні антиурядових протестів та контрабанді грошей. Їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

В правозахисному центрі «Вясна» вважають звинувачення політично мотивованими, а Бяляцького та інших фігурантів справи політичним в'язнями.

Цьогоріч Алесь Бяляцький здобув Нобелівську премію миру. Лауреатами також стали український Центр громадянських свобод і російська правозахисна організація «Меморіал».

Фото: «Вясна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1818
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду