Швейцарія підтримала створення спеціального трибуналу для розслідування воєнних злочинів Росії

Швейцарія підтримала створення спеціального трибуналу для розслідування воєнних злочинів Росії

16 Листопада 2023
648
16 Листопада 2023
18:40

Швейцарія підтримала створення спеціального трибуналу для розслідування воєнних злочинів Росії

648
Майже 40 країн, що підтримують ініціативу, впродовж кількох місяців спільно працюють над рішеннями щодо трибуналу, зокрема, його формату, місця розташування та методів роботи.
Швейцарія підтримала створення спеціального трибуналу для розслідування воєнних злочинів Росії
Швейцарія підтримала створення спеціального трибуналу для розслідування воєнних злочинів Росії

Міністерство закордонних справ Швейцарії повідомило про приєднання до країн, які виступають за створення спецтрибуналу для розслідування воєнних злочинів Росії проти України. Про це йдеться на сайті зовнішньополітичного відомства Швейцарії, передає Swissinfo.

«Участь Швейцарії в цій основній групі доповнює її підтримку національних і міжнародних зусиль щодо судового переслідування та судового розгляду всіх міжнародних злочинів, скоєних в Україні. Швейцарія твердо переконана, що агресія проти України не повинна залишитися безкарною», — зазначили в МЗС.

У міністерстві переконані, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) має повноваження судити воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні проти України. Водночас він не має юрисдикції щодо «злочину агресії» у російсько-українській війні, адже ні Росія, ні Україна не ратифікували Римський статут. Саме тому Швейцарія також прагнутиме до перегляду статуту, аби полегшити юрисдикцію МКС щодо розгляду цього «злочину агресії» в усіх контекстах.

За словами дипломатів, країни, які підтримують ініціативу, впродовж кількох місяців спільно працюють над рішеннями щодо трибуналу, зокрема його формату, місця розташування та методів роботи.

Наразі за створення спецтрибуналу виступають 38 держав, зокрема Франція, Німеччина, Норвегія, Гватемала, Японія та Канада. Швейцарія офіційно приєдналася до основної групи на зустрічі 16 листопада 2023 року в Берліні. Країну представляв голова Директорату міжнародного публічного права у швейцарському МЗС, посол Франц Перес.

#Accountability for the crime of aggression against #Ukraine is essential.????????joins the core group of 38 other States to establish a special tribunal to complement the ICC’s ongoing investigations. pic.twitter.com/LT3cRrkklT

— Botschafter Franz Xaver Perrez (@SwissIntLaw) November 16, 2023

Нагадаємо, 19 січня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій вимагає притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво Росії за злочин агресії проти України.

21 листопада минулого року Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом і закликала створити спеціальний міжнародний трибунал. 

Наразі у міжнародній спільноті триває дискусія щодо формату трибуналу. Назагал існує два основні варіанти — спеціального трибуналу на основі рішення Генасамблеї ООН і так званого «гібридного трибуналу».

Україна послідовно закликає до створення саме спецтрибуналу. Офіс Президента України ще раніше публічно заявляв про неприйнятність так званого «гібридного трибуналу». Голова Офісу Андрій Єрмак пояснював, що «гібридний трибунал» неприйнятний, бо він не дає гарантій зняття імунітету з очільників РФ Путіна, Лаврова, Мішустіна тощо.

Президент Володимир Зеленський під час виступу на конференції «United for Justice» також наполіг, що Генеральна асамблея ООН повинна ухвалити український проєкт резолюції щодо створення міжнародного спецтрибуналу для переслідування злочину агресії РФ.

Утім, єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс повідомив, що у Євросоюзі продовжують обговорювати створення «гібридного трибуналу». Він підкреслив, що Єврокомісія «дуже відкрита» до того, щоби підтримати створення спецтрибуналу, якого хоче Україна. Однак, за його словами, для цього необхідно переконати не тільки членів ЄС, а й інші держави за його межами. 

Фото: Pexels

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
648
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду