Олена Литвиненко: Україна є країною-пріоритетом для Ради Європи

Олена Литвиненко: Україна є країною-пріоритетом для Ради Європи

14 Червня 2023
1260
14 Червня 2023
15:07

Олена Литвиненко: Україна є країною-пріоритетом для Ради Європи

1260
Стартував новий проєкт Ради Європи «Захист свободи слова та свободи медіа (SFEM-UA) в Україні».
Олена Литвиненко: Україна є країною-пріоритетом для Ради Європи
Олена Литвиненко: Україна є країною-пріоритетом для Ради Європи

Рада Європи й надалі надаватиме Україні експертну і технічну підтримку, в тому числі й у медійній сфері. Про це сказала тимчасова виконувачка обов’язків голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко під час презентації нового проєкту «Захист свободи слова та свободи медіа (SFEM-UA) в Україні» 13 червня 2023 року в Києві.

Пані Литвиненко подякувала за попередні плідні роки співпраці з національними партнерами і розповіла про запуск нового проєкту, який реалізується в рамках Плану дій Ради Європи в Україні.

«Без вашої наполегливої роботи не було б досягнуто тих значних результатів, які Україна має в секторі медіа і свободи слова, доступу до інформації. Ми пишаємося цими результатами. Рада Європи була рада підтримувати вас на цьому шляху», — сказала вона.

За її словами, новий проєкт за своїми цілями є продовженням тієї діяльності, яка виконувалася і підтримувалася Радою Європи в минулому. Разом з тим проєкт враховуватиме реалії сьогодення, зокрема широкомасштабну агресію Російської Федерації проти України. Він допомагатиме боротися з наслідками війни — з одного боку, з іншого — сприятиме, щоб Україна робила поступ на шляху до набуття членства Європейського Союзу. Зокрема це стосується і впровадження закону про медіа.

«План дій для України, який був затверджений Комітетом міністрів, є надзвичайно амбітним, є найбільшим за своїм фінансуванням (50 млн євро) і напрямами. Він на чотири роки. Одна з цілей — допомогти Україні реалізувати сім вимог, які визначив Європейський Союз для набуття статусу країни-члена. І ця допомога буде ключовою з боку Ради Європи, яка надаватиме Україні експертну та технічну підтримку. Ми вже отримали фінансування від 19 країн членів-донорів. Маємо наразі близько 13 мільйонів. Це вчергове засвідчує, що Україна має безпрецедентну підтримку. Україна є країною-пріоритетом для Ради Європи. Нещодавно в Рейк’явіку було ухвалене важливе рішення про створення міжнародного реєстру відшкодування збитків. Допомога в медійній сфері є надзвичайно важливою. Ми будемо раді й надалі співпрацювати з вами щодо реалізації закону про медіа, зміцнення ролі регулятора, подальшого розвитку Суспільного мовника і в питаннях захисту журналістів», — сказала Олена Литвиненко.

Презентація проєкту відбулася під час першого засідання керівного комітету проєкту  «Захист свободи слова та свободи медіа (SFEM-UA) в Україні». З вітальними словами виступили голова департаменту інформаційного суспільства, генерального директорату з прав людини та верховенства права (DGI) Ради Європи Патрік Пеннінкс, заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко, програмний менеджер відділу співробітництва у сфері свободи слова департаменту інформаційного суспільства Шаїн Аббасов. Програмна менеджерка/радниця проєкту «Захист свободи слова та свободи медіа (SFEM-UA) в Україні» Лейла Жданова представила членів керівного комітету і сам проєкт, який очолила Олена Демченко.

Проєкт є першим етапом чотирирічної програми, він триватиме два роки (2023–2024). Його мета — задоволення нагальних потреб основних зацікавлених сторін та учасників медіаринку в Україні під час війни, яка триває. А також сприяння плюралістичному медійному середовищу в Україні шляхом гармонізації правової бази та політик відповідно до європейських стандартів.

Проєкт складається з трьох компонентів:

  1. Забезпечення відповідності інститутів медіа, свободи слова та свободи доступу до інформації в Україні європейським стандартам.
  2. Ефективне впровадження законодавства, що регулює захист журналістів, суспільне мовлення та роботу регуляторних органів відповідно до європейських стандартів.
  3. Ефективні комунікаційні стратегії, які просувають збалансоване висвітлення в медіа та запобігають виникненню інформаційного безладу.

Нагадаємо, 24 квітня у Києві презентували План дій Ради Європи для України, який розроблено на основі діалогу з українською владою та іншими суб’єктами, відповідно до керівних принципів процесу відновлення України («Принципи Лугано»). Зокрема було зазначено, що Рада Європи планує підтримувати Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, Національну суспільну телерадіокомпанію, саморегуляцію медіа та безпеку журналістів.

Фото: Офіс Ради Європи в Україні

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1260
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду