Європарламент вручив премію Сахарова українському народу (ВІДЕО)

Європарламент вручив премію Сахарова українському народу (ВІДЕО)

14 Грудня 2022
1259
14 Грудня 2022
20:07

Європарламент вручив премію Сахарова українському народу (ВІДЕО)

1259
Премією нагородили «відважний народ України», його лідерів та громадянське суспільство.
Європарламент вручив премію Сахарова українському народу (ВІДЕО)
Європарламент вручив премію Сахарова українському народу (ВІДЕО)

У Європарламенті 14 грудня вручили українському народу, його лідерам та громадянському суспільству премію імені Сахарова «За свободу думки».

Як видно із трансляції, на церемонії нагородження виступив президент Володимир Зеленський.

Премією нагородили «відважний народ України, представлений своїм президентом, обраними лідерами та громадянським суспільством».

У своїй заяві Європарламент відзначив представників громадських ініціатив, державних і громадських інституцій, зокрема Державну службу України з надзвичайних ситуацій, засновницю евакуаційної медичної частини «Янголи Тайри» Юлію Паєвську, юристку-правозахисницю і голову громадської організації «Центр громадянських свобод» Олександру Матвійчук, рух спротиву «Жовта стрічка» та мера тимчасово окупованого Мелітополя Івана Федорова.

«Сьогоднішня нагорода слугує нагадуванням про нашу непохитну підтримку, і нехай вона буде присвячена всім тим хоробрим українським жінкам і чоловікам на місцях, усім тим, кого ми з відкритими серцями прийняли у своїх домівках, і всім тим, хто втратив своїх рідних і близьких. Я знаю, що хоробрий народ України не здасться, і дозвольте мені запевнити вас, що й ми не здамося», — сказала президентка Європарламенту Роберта Мецола.

«Ми часто говоримо про демократію, свободу та цінності, ніби вони є якимись абстрактними поняттями, що насправді не мають великого значення на практиці, але здатність голосувати та навіть читати незалежну журналістику, збиратися і говорити те, що ви хочете сказати в житті, жити і любити без наслідків, це те, що означає демократія, свобода та цінності, — український народ теж на це заслуговує», — додала вона.

Президент Зеленський у своєму виступі закликав світ діяти не очікуючи війни та притягувати до відповідальності усіх, хто її розв'язав. За словами президента, найефективніший захист свободи та прав людини полягає в недопущенні повторення агресії.

«Можливо, тільки після закінчення цієї війни, коли ми звільнимо всю нашу землю і зможемо виявити всі могили жертв російського терору, ми зможемо сказати, скільки життів забрала тиранія цього разу», — сказав Зеленський.

Президент попросив присутніх на церемонії вшанувати хвилиною мовчання всіх українців, чиї життя забрала війна.

Головна правозахисна нагорода Європейського Союзу, премія «За свободу думки» імені Сахарова, заснував у 1988 році Європейський парламент на честь радянського фізика і правозахисника Андрія Сахарова. Її вручають людям, «які зробили винятковий внесок у боротьбу за права людини на всій Землі».

2021 року премію отримав російський опозиційний політик Олексій Навальний. 2020-го нагороду отримали представники білоруської опозиції, а 2019-го — уйгурський науковець та правозахисник Ільхам Тохті.

2018 року премію присудили тодішньому в’язню Кремля — українському режисеру Олегу Сенцову. На церемонії нагородження виступила його сестра Наталя Каплан. Вже після звільнення, у 2019 році, Сенцов приїхав до Європарламенту, щоб отримати премію, де виступив перед депутатами.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1259
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду