Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку Європейського акту свободи медіа

Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку Європейського акту свободи медіа

3 Жовтня 2023
869
3 Жовтня 2023
16:25

Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку Європейського акту свободи медіа

869
Європейський акт свободи медіа передбачає нові вимоги для країн-членів у поводженні з пресою.
Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку Європейського акту свободи медіа
Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку Європейського акту свободи медіа

Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку Європейського акту свободи медіа, повідомило «Укрінформ». Акт має визначити права видавців та журналістів, обмежити політичні та адміністративні утиски щодо них, забезпечити демократичне право європейців на отримання якісної, різноманітної та достовірної інформації.

Резолюцію підтримали 448 депутатів Європарламенту, проти проголосували 102, 75 утрималися.

За словами віцепрезидентки Єврокомісії Вери Йоурової, акт дасть змогу «створити абсолютно нове середовище для європейських медіа, що дозволить їм бути потужною опорою нашої демократії».

«Ми пропонуємо внести в законодавство ЄС положення, що держави не мають втручатися у редакційні рішення, ніхто з журналістів не може піддаватися утискам за виконання своєї роботи, жодні громадські медіа не можуть використовуватися як канал для пропаганди однієї партії», — сказала під час обговорення документа Йоурова.

Вона уточнила, що Єврокомісія пропонує внести більше прозорості у питання медіавласності та державного впливу, а також вжити заходів для захисту редакційної незалежності. Окрему увагу буде приділено питанням саморегуляції та етичним стандартам медіа.

«Ми також посилюємо координацію з регуляторами міжнародних медіа та створюємо нові механізми взаємної допомоги, щоб забезпечити координацію і солідарність у реагуванні на серйозні загрози, такі як російська пропаганда… Ми запропонували більше захисних заходів для медіа в онлайн-середовищі, включаючи шляхи модерування контенту великих інтернет-платформ», — додала віцепрезидентка Єврокомісії.

Крім цього, вона зауважила, що Європейський акт свободи медіа передбачає нові вимоги для країн-членів у поводженні з пресою.

Йоурова висловила сподівання, що Європарламент зможе ухвалити законодавство щодо свободи медіа вже до кінця цього року.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Європарламент 19 січня 2023-го ухвалив резолюцію, у якій вимагає притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво Росії за злочин агресії проти України.

23 листопада 2022-го Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію про визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму.

У вересні цього року Єврокомісія оприлюднила звіт із дотримання Кодексу поведінки щодо дезінформації, до якого на добровільній основі приєдналися ключові міжнародні інтернет-платформи, зокрема Google, Meta, Microsoft, TikTok. 

У червні 2023-го Європейська комісія дійшла висновку, що Україна виконала в повному обсязі дві з семи умов, необхідних для початку переговорів про членство в Євросоюзі. Однією з виконаних умов є ухвалення медіазаконодавства та приведення його у відповідність до норм ЄС.

ОНОВЛЕНО:

Як повідомила «Детектору медіа» народна депутатка, заступниця голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, ухвалений європарламентом Акт ще має бути узгоджений Європейською комісією.

Цей документ матиме пряму дію для країн-членів Європейського союзу.

Як зауважила Євгенія Кравчук, Україна може або добровільно вносити зміни у своє законодавство, або вони можуть з’явиться серед вимог для вступу в ЄС. За її словами, багато чого вже впроваджено в українському законодавстві, зокрема, щодо суспільного мовника. Також в законі «Про медіа» прописані вимоги щодо прозорої структури власності медіа, іншими словами, не може бути анонімних медіа.

«Є ще одна річ, але вона буде доступна, коли Україна буде в ЄС, це питання взаємодії із соцмережами. Зараз багато соцмереж можуть заблокувати сторінку того чи іншого медіа фактично без пояснення. Для медіа з ЄС тепер буде застосовуватись певна переговірна процедура з Єврокомісією і тепер не можна буде заблокувати сторінку медіа просто так», - пояснила Євгенія Кравчук.

Вона також повідомила, що профільний комітет Ради разом із європейськими колегами ще будуть вивчати остаточний текст Акту і у разі потреби готові будуть вносити зміни до законодавства.

Фото: скриншот

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
869
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
sasa"sa
207 дн. тому
sasa"sa
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду