У Білорусі Світлану Тихановську заочно засудили до 15 років ув’язнення

У Білорусі Світлану Тихановську заочно засудили до 15 років ув’язнення

6 Березня 2023
1344
6 Березня 2023
16:08

У Білорусі Світлану Тихановську заочно засудили до 15 років ув’язнення

1344
Іншим фігурантам «справи Координаційної ради» заочно дали від 12 до 18 років колонії.
У Білорусі Світлану Тихановську заочно засудили до 15 років ув’язнення
У Білорусі Світлану Тихановську заочно засудили до 15 років ув’язнення

У понеділок, 6 січня, Мінський міський суд у Білорусі заочно виніс вироки фігурантам «справи Координаційної ради», присудивши усім «обвинуваченим» від 12 до 18 років колонії. Про це повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода».

Вирок оголосив суддя Петро Орлов. Державне обвинувачення у цій справі підтримував прокурор Михайло Ковальов.

Як повідомляє правозахисний центр «Вясна», суддя заочно засудив обвинувачених до наступних строків:

  • Світлану Тихановську — 15 років позбавлення волі;
  • Павла Латушка — 18 років позбавлення волі в колонії посиленого режиму;
  • Ольгу Ковалькову — 12 років позбавлення волі;
  • Сергія Дилевського — 12 років позбавлення волі;
  • Марію Мороз — 12 років позбавлення волі.

Повідомляється, що суд визнав усіх обвинувачених у справі винними у «змові, вчиненій з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом; створенні екстремістського формування та керівництві таким формуванням; публічних закликах до захоплення державної влади та вчинення інших дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі, в тому числі застосування заходів обмежувального характеру (санкцій) щодо Білорусі, фізичних та юридичних осіб республіки, поширенні матеріалів, що містять такі заклики. Вони також визнані винними у навмисних діях, спрямованих на порушення іншої соціальної ворожнечі, вчиненої групою осіб».

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська, коментуючи вирок, заявила, що з ним чи без нього вона й «демократичні сили робили і робитимуть все можливе, щоб звільнити наших політв’язнів і привести нашу країну до демократичних змін».

«Сьогодні я думаю про тих, кому режим дав реальні, а не заочні терміни. 5, 16 чи 22 роки... А про режимних чиновників, суддів, прокурорів я не хочу думати. Тих, хто скоює ці злочини. Хай вони краще про себе подумають, бо Лукашенко не захищатиме їх у справжньому незалежному суді, для чого білоруські адвокати вже зібрали достатню кількість доказів. Він врятує тільки себе і своє близьке оточення», – сказала Тихановська.

Міський суд у Мінську розпочав заочний розгляд у «справі Координаційної ради» 17 січня 2023 року. Світлані Тихановській інкримінували кілька статей Кримінального кодексу Білорусі: державна зрада, масові заворушення, створення екстремістського формування, розпалювання ворожнечі, змова з метою захоплення влади, заклики до санкцій.

27 лютого сторона обвинувачення попросила засудити заочно білоруських опозиціонерів Світлану Тихановську і Павла Латушка до 19 років колонії кожного. Для членів Координаційної ради Марії Мороз, Ольги Ковалькової і Сергія Дилевського прокурор просив по 12 років колонії кожному. 

Відзначимо, у січні 2023 року чоловіку Світлани, відеоблогеру Сергію Тихановському, засудженому до 18 років колонії, висунули нове звинувачення за статтею про злісну непокору вимогам адміністрації виправної установи. Йому загрожує до двох років позбавлення волі за цією статтею.

Крім того, 3 березня суд Ленінського району Мінська засудив білоруського правозахисника, лауреата Нобелівської премії миру Алеся Бяляцького до 10 років колонії.

Фото: Карина Пашко / Белсат

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1344
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду