Комітет Палати представників США підтримав резолюцію про спецтрибунал для Росії

Комітет Палати представників США підтримав резолюцію про спецтрибунал для Росії

17 Травня 2023
988
17 Травня 2023
16:00

Комітет Палати представників США підтримав резолюцію про спецтрибунал для Росії

988
Варіант спецтрибуналу для Росії послідовно підтримує Україна, однак у Держдепі США схиляються до так званого «гібридного» формату, для якого не потрібна підтримка Генасамблеї ООН.
Комітет Палати представників США підтримав резолюцію про спецтрибунал для Росії
Комітет Палати представників США підтримав резолюцію про спецтрибунал для Росії

Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США підтримав резолюцію, яка закликає президента Сполучених Штатів підтримати створення спеціального трибуналу для покарання злочину агресії Росії проти України. Тепер цю резолюцію скерують на голосування до Палати представників, повідомляє «Голос Америки».

«Закликаємо президента підтримати створення Спеціального трибуналу щодо покарання злочину агресії проти України», — йдеться в тексті ухваленої резолюції, опублікованому на сайті комітету.

Згідно з резолюцією, Палата представників Конгресу США:

  • вважає, що існують вагомі докази того, що окремі лідери РФ є винними у вчиненні злочину агресії проти України, і це вимагає належного судового рішення міжнародним співтовариством;
  • визнає необхідність створення Спеціального трибуналу у справі про злочин агресії проти України;
  • визначає угоду між Україною та ООН після позитивного голосування Генеральної Асамблеї ООН як один із варіантів створення такого міжнародного трибуналу;
  • закликає президента США вжити всіх доступних заходів для підтримки створення Спеціального трибуналу для злочинів агресії проти України.

У резолюції конгресмени наголошують на порушенні Росією статей Статуту ООН і на тому, що «безпрецедентне повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну досягло критичної точки, що вимагає негайних і рішучих дій з боку міжнародного співтовариства».

Представляючи резолюцію перед членами комітету, один із її авторів, конгресмен-демократ Білл Кітінґ, зазначив, що вона є одним із документів, які мають вирішальне значення як для внутрішніх, так і для міжнародних зусиль щодо притягнення російського уряду до відповідальності за порушення прав людини.

«Я особисто вважаю, що міжнародний спеціальний трибунал, створений більшістю голосів Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, надає легітимності та авторитету трибуналу щодо цього», — сказав Кітінґ.

Голова Комітету Палати представників із закордонних справ, конгресмен-республіканець Майкл Маккол, заявив, що перед ухваленням резолюції конгресмени мали змогу заслухати генерального прокурора України Андрія Костіна, а також на власні очі побачити воєнні злочини РФ.

«Тож я вважаю спеціальний трибунал доречним», — сказав Маккол.

Резолюцію зареєстрували в Палаті представників Конгресу США 31 січня 2023 року. Її подав конгресмен-демократ Білл Кітінґ за співавторства 25 конгресменів від двох провідних партій США, зокрема, республіканців Джо Вілсона та Браяна Фіцпатріка, демократів Марсі Каптур, Майка Квіґлі та Джима Макґоверна.

Відзначимо, раніше в Державному департаменті США казали, що підтримують створення так званого «гібридного» формату трибуналу для розслідування злочину агресії Росії. Там вважають, що такий формат суду не потребуватиме резолюції Генасамблеї ООН, чого складно буде домогтись, і «демонструватиме лідерство України у забезпеченні відповідальності» за злочин агресії.

Нагадаємо, у міжнародній спільноті триває дискусія щодо формату трибуналу, який має притягнути Росію до відповідальності за злочин агресії проти України. Назагал розглядають два основні варіанти — спеціального трибуналу і так званого «гібридного трибуналу».

Україна послідовно закликає до створення саме спецтрибуналу. Зокрема, раніше Офіс президента України публічно заявив про неприйнятність ідеї щодо створення так званого «гібридного трибуналу» як інструменту розслідування злочину агресії РФ.

Голова Офісу Андрій Єрмак пояснював, що «гібридний трибунал» неприйнятний, бо він не дає гарантій зняття імунітету з очільників РФ Путіна, Лаврова, Мішустіна тощо. «Це — головна проблема гібридного проєкту», — сказав Єрмак.

Президент Володимир Зеленський під час виступу на конференції United for Justice наполіг, що Генеральна Асамблея ООН повинна ухвалити український проєкт резолюції щодо створення міжнародного спецтрибуналу для переслідування злочину агресії РФ.

Утім, єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс повідомив, що у Євросоюзі продовжують обговорювати створення «гібридного трибуналу», який міг би притягти Росію до відповідальності за скоєння злочину агресії. Він підкреслив, що Єврокомісія «дуже відкрита» до того, щоби підтримати створення спецтрибуналу, якого хоче Україна. Однак, за його словами, для цього необхідно переконати не тільки членів ЄС, а й інші держави за його межами. 

Нагадаємо, 19 січня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій вимагає притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво Росії за злочин агресії проти України.

21 листопада минулого року Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом і закликала створити спеціальний міжнародний трибунал. 

Фото: Bloomberg / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
988
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду