Європарламент визнав Лукашенка співучасником злочинів Росії і просить МКС видати ордер на його арешт

Європарламент визнав Лукашенка співучасником злочинів Росії і просить МКС видати ордер на його арешт

14 Вересня 2023
1086
14 Вересня 2023
10:45

Європарламент визнав Лукашенка співучасником злочинів Росії і просить МКС видати ордер на його арешт

1086
Європарламент закликав ЄС арештувати активи білоруського керівництва і скерувати їх на відновлення України. Дії режиму Лукашенка ЄП оцінив як такі, що можуть прирівнюватися до злочину проти людяності.
Європарламент визнав Лукашенка співучасником злочинів Росії і просить МКС видати ордер на його арешт
Європарламент визнав Лукашенка співучасником злочинів Росії і просить МКС видати ордер на його арешт

Європарламент визнав самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка співучасником злочинів Росії в Україні, зокрема депортації дітей, і просить Міжнародний кримінальний суд видати ордер на його арешт.

Відповідну резолюцію «Про відносини з Білоруссю» Європарламент ухвалив 13 вересня на пленарному засіданні: 453 депутати проголосували за, 21 — проти, ще 40 депутатів утрималися, — передають «Укрінформ», «Бабель» та «УП». У липні цю резолюцію підтримав комітет зовнішніх справ Європарламенту.

Резолюція засуджує допомогу Росії з боку Білорусі у війні проти України та вивезення українських дітей з окупованих територій України до Білорусі або через її територію до так званих оздоровчих таборів, де вони зазнають примусової русифікації. В резолюції сказано, що до Білорусі доправили понад 2 150 дітей.

Крім того, у резолюції йдеться, що влада Білорусі бере участь у просуванні Росією мови ворожнечі, дезінформації та пропаганди, «що повторює войовничу риторику Москви».

Резолюція також згадує про причетність білоруської організації Червоного Хреста до депортації українських дітей і висловлює підтримку українським прокурорам у розслідуванні участі Білорусі в таких депортаціях.

Парламент ЄС оцінив дії режиму Лукашенка як такі, що можуть прирівнюватися до злочину проти людяності згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

Депутати вважають, що спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії, скоєного Росією проти України, повинен мати юрисдикцію для розслідування злочинів не лише президента РФ Володимира Путіна та російського політичного і військового керівництва, але й керівництва Білорусі.

Окрім видачі ордера на арешт Лукашенка, парламент закликає Раду Євросоюзу розширити перелік підсанкційних осіб і додати до нього причетних до примусової депортації українських дітей до Білорусі.

Європейський парламент закликав ЄС та його членів знайти правові шляхи, щоб арештувати активи білоруського керівництва та пов’язаних із ним білоруських структур, причетних до військових дій Росії, і скерувати їх на відновлення України.

Європарламент вважає, що, уможлививши невиправдану агресивну війну Росії проти України, режим Лукашенка став співучасником злочинів, скоєних Росією, що передбачає відповідальність за руйнування та шкоду, заподіяну Україні.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачу його в розпорядження суду.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

19 січня Європарламент ухвалив резолюцію, у якій вимагає притягнути до відповідальності  за злочин агресії проти України політичне та військове керівництво Росії, а також Білорусі «як держави-співучасника, з території якої і за матеріально-технічної підтримки якої Російська Федерація веде свою агресивну війну проти України».

Фото: Vecherka Photo / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1086
Читайте також
04.08.2023 22:41
Оксана Ціпліцька, для «Білоруський інформаційний центр у Львові»
2 062
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду