Єврокомісія: Варіант «гібридного трибуналу» проти Росії досі обговорюють, попри протести України

Єврокомісія: Варіант «гібридного трибуналу» проти Росії досі обговорюють, попри протести України

4 Березня 2023
1961
4 Березня 2023
10:29

Єврокомісія: Варіант «гібридного трибуналу» проти Росії досі обговорюють, попри протести України

1961
За словами єврокомісара з питань юстиції Дідьє Рейндерса, група з 29 країн має зобов'язання притягнути країну-агресора до відповідальності, однак «є багато юридичних моментів і це не так легко».
Єврокомісія: Варіант «гібридного трибуналу» проти Росії досі обговорюють, попри протести України
Єврокомісія: Варіант «гібридного трибуналу» проти Росії досі обговорюють, попри протести України

У ЄС продовжують обговорювати створення «гібридного трибуналу», який міг би притягти Росію до відповідальності за скоєння злочину агресії. З боку української сторони натомість звучало неприйняття такого варіанту. Про це заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс під час спілкування з журналістами в межах конференції United for Justice 3 березня у Львові, повідомляє «Європейська правда».

«Я дуже відкритий до того, щоб створити спеціальний трибунал, організувати процес. Але ми повинні бути певні, що ми маємо підтримку великої частини міжнародної спільноти. Я від початку знав, що першою ідеєю України було створення спеціального трибуналу, а це означає — міжнародна угода, що займе якийсь час», — зазначив Рейндерс.

Як передає кореспондент видання, єврокомісар підкреслив, що Комісія «дуже відкрита» до того, аби підтримати створення спецтрибуналу, якого хоче Україна. Однак, за його словами, для цього необхідно переконати не тільки членів ЄС, а й інші держави за його межами. 

«Тому ми (працюємо — Ред.) з різними варіантами — спеціальний трибунал чи гібридний трибунал, багато складних змішаних рішень», — зазначив Рейндерс.

Єврокомісар додав, що 29 країн, які обговорюють формат майбутнього трибуналу, мають чітке зобов’язання притягнути до відповідальності країну-агресора, однак наразі представники цих держав досі не дійшли до спільної згоди, яким буде це рішення.

«Є політичні обговорення серед деяких держав-членів про те, що краще зробити, але є дуже багато юридичних проблем», — цитує Рейндерса кореспондент «Європейської правди».

Водночас президент Володимир Зеленський під час виступу на конференції United for Justice наполіг, що Генеральна асамблея ООН повинна ухвалити український проєкт резолюції на підтримку створення спецтрибуналу для переслідування злочину агресії РФ.

«У відповідь на всі злочини і несправедливості, які спричинені російською агресією проти України та проти цивілізованого устрою світу, мають відбутись всі необхідні наші з вами кроки заради одного результату, який об’єднає цивілізований світ, засвідчить реальність верховенства міжнародного права, а саме: президент Російської Федерації Володимир Путін і всі його спільники мають отримати законні і справедливі вироки за все, що вони наробили», — наголосив Зеленський.

За його словами, трибунал вирішить проблему неможливості Міжнародного кримінального суду притягати до відповідальності саме за злочин агресії. 

Пізніше видання USA Today повідомило про те, що Генеральний прокурор США Меррік Ґарланд також приїхав до України у п'ятницю, 3 березня, з неоголошеним візитом. Як проінформували в американському Міністерстві юстиції, поїздку не анонсували з міркувань безпеки.

Ґарланд прибув до Львова на запрошення генерального прокурора України та провів пресконференцію за участі президента України Володимира Зеленського та генпрокурорів України та Польщі.

«Генеральний прокурор провів кілька зустрічей і підтвердив нашу рішучість притягнути Росію до відповідальності за злочини, скоєні під час її несправедливого та неспровокованого вторгнення проти її суверенного сусіда», — заявили представники юстиції.

Нагадаємо, 19 січня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій вимагає притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво Росії за злочин агресії проти України.

21 листопада минулого року Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом і закликала створити спеціальний міжнародний трибунал. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1961
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду