Держдеп США підтримує «гібридний трибунал» щодо злочину агресії Росії. Проти нього виступала влада України

Держдеп США підтримує «гібридний трибунал» щодо злочину агресії Росії. Проти нього виступала влада України

28 Березня 2023
1641
28 Березня 2023
13:29

Держдеп США підтримує «гібридний трибунал» щодо злочину агресії Росії. Проти нього виступала влада України

1641
У Держдепі кажуть, що такий формат не потребуватиме резолюції Генасамблеї ООН, чого складно буде добитись, і «демонструватиме лідерство України у забезпеченні справделивості».
Держдеп США підтримує «гібридний трибунал» щодо злочину агресії Росії. Проти нього виступала влада України
Держдеп США підтримує «гібридний трибунал» щодо злочину агресії Росії. Проти нього виступала влада України

У Державному департаменті США підтримують створення так званого «гібридного» формату трибуналу для розслідування злочину агресії Росії. Там вважають, що такий формат суду не потребуватиме резолюції Генасамблеї ООН, чого складно буде добитись, і «демонструватиме лідерство України у забезпеченні відповідальності» за злочин агресії.

Про це заявила посолка з питань глобального кримінального правосуддя Держдепу США Бет Ван Скаак 27 березня під час виступу на конференції в Католицькому університеті Америки у Вашингтоні, пише «Європейська правда» з посиланням на «Голос Америки».

Скаак відзначила, що розглядались «багато різних моделей» трибуналів. За її словами, проаналізувавши всі «за» та «проти», США дійшли висновку, що «найбільш ефективний спосіб забезпечення відповідальності за злочини агресії передбачає створення інтернаціоналізованого суду в рамках судової системи України».

За її словами, подібні зусилля включатимуть «предметну юрисдикцію стосовно міжнародних злочинів, залучення міжнародного персоналу, можливо шляхом інтеграції професіоналів, суддів, прокурорів, розслідувачів, адвокатів, чи через надання експертної допомоги за запитом України».

Представниця Держдепу додала, що такий суд не потребуватиме резолюції Генеральної Асамблеї ООН про створення нової незалежної міжнародної інституції, для становлення якої потрібні час та ресурси.

«Такий гібридний суд також демонструватиме лідерство України у забезпеченні відповідальності за злочин агресії повністю в рамках національної юридичної системи», — сказала вона.

Скаак відзначила, що потенційно трибунал може перебувати десь у Європі, принаймні під час війни, 

«Це надалі зміцнить європейську орієнтацію України, міжнародну легітимність такої інституції та матиме важливе значення для неї, а також сприятиме наданню допомоги сильними державами, які віддані розслідуванню злочину агресії», — сказала вона.

На питання української служби «Голосу Америки» про те, чи існує міжнародний консенсус та підтримка створення подібної гібридної моделі міжнародного трибуналу для розслідування злочину агресії Росії, представниця Держдепу відповіла, що поки не вдалось досягнути остаточного консенсусу.

«Не думаю, що поки що вдалося досягнути остаточного консенсусу. Існують дві моделі, що розглядаються: це ця модель – український трибунал, який матиме міжнародний характер і матиме багато міжнародної підтримки, та інший варіант, який може створити Генасамблея ООН. 

Влада України розглядає обидва варіанти. Висловлювалась перевага більше відокремленій міжнародній інституції, але є побоювання, що, можливо, не вийде зібрати необхідні голоси в Генасамблеї для створення подібної інституції», — пояснила вона.

Відзначимо, раніше Офіс президента України публічно заявив про неприйнятність ідеї щодо створення так званого «гібридного трибуналу» як інструменту розслідування злочину агресії РФ.

Голова Офісу Андрій Єрмак пояснював, що «гібридний трибунал» неприйнятний, бо він не дає гарантій зняття імунітету з очільників РФ Путіна, Лаврова, Мішустіна тощо. «Це — головна проблема гібридного проєкту», — сказав Єрмак.

Президент Володимир Зеленський під час виступу на конференції United for Justice наполіг, що Генеральна асамблея ООН повинна ухвалити український проєкт резолюції щодо створення міжнародного спецтрибуналу для переслідування злочину агресії РФ.

Утім, єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс повідомив, що у Євросоюзі продовжують обговорювати створення «гібридного трибуналу», який міг би притягти Росію до відповідальності за скоєння злочину агресії. Він підкреслив, що Єврокомісія «дуже відкрита» до того, аби підтримати створення спецтрибуналу, якого хоче Україна. Однак, за його словами, для цього необхідно переконати не тільки членів ЄС, а й інші держави за його межами. 

Нагадаємо, 19 січня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій вимагає притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво Росії за злочин агресії проти України.

21 листопада минулого року Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом і закликала створити спеціальний міжнародний трибунал. 

Фото: The Chronicle Collection / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1641
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду