Рада Європи створила Реєстр збитків, завданих Росією Україні

Рада Європи створила Реєстр збитків, завданих Росією Україні

17 Травня 2023
1275
17 Травня 2023
13:37

Рада Європи створила Реєстр збитків, завданих Росією Україні

1275
Денис Шмигаль: Це важливий етап на шляху до комплексного механізму компенсації збитків Україні та українцям Росією.
Рада Європи створила Реєстр збитків, завданих Росією Україні
Рада Європи створила Реєстр збитків, завданих Росією Україні

Представники понад 40 держав на саміті Ради Європи підписали декларацію про створення Реєстру збитків, завданих Росією в ході її повномасштабного вторгнення Україні.

Про це 16 травня оголосив президент Франції Емманюель Макрон, а згодом  підтвердив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль.

Прем’єр Шмигаль назвав Реєстр «важливим етапом на шляху до справедливості та відшкодування Україні та українцям збитків, які Росія завдала своєю жорстокою війною».

За його словами, метою України є створення комплексного механізму компенсації, який забезпечить виплату Росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права, зокрема за рахунок російських активів у світі.

Як пише «Європейська правда», угода буде підписана як договір Ради Європи. Вона передбачає залучення також держав з-поза меж організації. Водночас окремі члени РЄ можуть утриматися від підписання.

Станом на зараз створення реєстру збитків підтримали або пообіцяли підтримати після завершення внутрішніх процедур 43 держави, у тому числі всі держави G7 (включаючи США, Канаду та Японію, що не є членами Ради Європи). Водночас семеро держав-членів Ради Європи вирішили не долучатися до цієї домовленості.

Договір передбачає створення бази даних для фіксації доказів втрат або збитків, завданих державі Україна, а також фізичним та юридичним особам через протиправні дії Росії починаючи з 24 лютого 2022 року. Також у цю базу даних вноситимуть фінансові претензії постраждалих до Росії.

Передбачається, що узгоджені та підтверджені претензії будуть реалізовані згодом, коли міжнародна спільнота узгодить механізм компенсації та джерела його наповнення.

Реєстр збитків буде розташований у Гаазі. В офіційно підписаних у Рейк’явіку документах є посилання на цей майбутній механізм з позначенням того, що його ще мають узгодити.

Нагадаємо, створення Реєстру анонсувала ще 15 травня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

За даними Мінкульту, в результаті російської військової агресії проти України на сьогодні пошкоджено або зруйновано 1373 заклади культури та понад 550 пам'яток культури. На їх відбудову знадобиться приблизно 100 млрд доларів США.

Нещодавно у «Дії» розпочали тестування програми «єВідновлення», за допомогою якої можна буде отримати гроші на ремонт зруйнованого житла. 

Відзначимо, нещодавно США оголосили, що розпочинають переказ Україні конфіскованих активів російського олігарха, власника пропагандистського телеканалу «Царьград» Костянтина Малофєєва.

Фото: Денис Шмигаль / телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1275
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду