Офіс президента спростував інформацію ЗМІ, начебто Україна погодилась на «гібридний трибунал» для Росії

Офіс президента спростував інформацію ЗМІ, начебто Україна погодилась на «гібридний трибунал» для Росії

23 Серпня 2023
1695
23 Серпня 2023
11:50

Офіс президента спростував інформацію ЗМІ, начебто Україна погодилась на «гібридний трибунал» для Росії

1695
Представник ОП пояснив, що інтернаціоналізований трибунал на базі правової системи іншої країни є лише однією з опцій, які виникли під час дискусій. Втім, Україна продовжує відстоювати проведення спецтрибуналу за рішенням Генасамблеї ООН і не приймає варіант трибуналу на базі української судової системи.
Офіс президента спростував інформацію ЗМІ, начебто Україна погодилась на «гібридний трибунал» для Росії
Офіс президента спростував інформацію ЗМІ, начебто Україна погодилась на «гібридний трибунал» для Росії

В Офісі президента спростували інформацію від «Європейської правди», що начебто Україна погодилася на гібридний трибунал для притягнення російської влади до відповідальності за злочин агресії. Про це у фейсбуці написав заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов, слова якого цитувало у своєму матеріалі видання.

У статті стверджувалось, що українська влада начебто погодилась на змінений формат так званого гібридного трибуналу стосовно агресії РФ, усвідомивши, що не зможе заручитись підтримкою для запропонованого нею формату трибуналу на основі резолюції Генеральної асамблеї ООН. При цьому в статті посилались на слова заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова, сказані під час міжнародної конференції щодо спецтрибуналу в Києві.

У своєму дописі Андрій Смирнов натомість уточнив, що на міжнародній конференції щодо створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання за злочин агресії проти України сам Смирнов і представники українського уряду заявили, що основною, найбільш легітимною і дійсно авторитетною для України залишається модель створення міжнародного трибуналу на основі прийняття резолюції Генасамблеї ООН та угоди між Україною та ООН.

«Цю версію Україна адвокатує і продовжить адвокатувати далі в рамках Координаційної групи — коаліції країн, які обговорюють різні юридичні питання, зокрема щодо моделі роботи трибуналу. Не дивлячись на скептичні настрої інших країн, ми вважаємо, що саме такий сценарій є швидким і однозначно самим ефективним інструментом реалізації міжнародного права», — підкреслив Смирнов.

Смирнов наголосив, що Україна не погодиться на будь-який гібридний формат трибуналу, де розглядається його створення як частини української судової системи.

Як причини він назвав два фактори: необхідність внесення змін до Конституції України, що неможливо під час воєнного стану, та ризик звуження юридичної оцінки злочину агресії до рівня збройного конфлікту двох країн.

«Злочин агресії, який вчиняє російське вище політичне та військове керівництво проти України, — це злочин проти всього цивілізованого світу. Нам не потрібно рішення трибуналу іменем України — воно потрібне іменем цивілізованого світу», — пояснив Смирнов.

Утім, він уточнив, що «в ході дискусій виникають різні варіанти та опції» і однією з таких опцій є інтернаціоналізований трибунал, який буде створений «в іншій країні, правова система якої заслуговує на довіру, з подальшим голосуванням в ГА ООН на підтримку створеного інтернаціоналізованого трибуналу».

Смирнов повідомив, що наступні засідання Core Group щодо трибуналу над Росією заплановані на вересень, обговорення тривають. «Ми дійсно хочемо якнайшвидшого запуску та роботи міжнародного трибуналу, рішення якого піднімуть з колін давно «втомлену» доктрину міжнародного права. Ми хочемо покарання за злочин агресії», — заявив Смирнов.

Нагадаємо, у міжнародній спільноті триває дискусія щодо формату трибуналу,  який має притягнути Росію до відповідальності за злочин агресії проти України. Назагал існує два основні варіанти — спеціального трибуналу на основі рішення Генасамблеї ООН і так званого «гібридного трибуналу».

Україна послідовно закликає до створення саме спецтрибуналу. Офіс Президента України ще раніше публічно заявляв про неприйнятність так званого «гібридного трибуналу». Голова Офісу Андрій Єрмак пояснював, що «гібридний трибунал» неприйнятний, бо він не дає гарантій зняття імунітету з очільників РФ Путіна, Лаврова, Мішустіна тощо. «Це — головна проблема гібридного проєкту», — сказав Єрмак.

Президент Володимир Зеленський під час виступу на конференції United for Justice наполіг, що Генеральна асамблея ООН повинна ухвалити український проєкт резолюції щодо створення міжнародного спецтрибуналу для переслідування злочину агресії РФ.

Утім, єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс повідомив, що у Євросоюзі продовжують обговорювати створення «гібридного трибуналу», який міг би притягти Росію до відповідальності за скоєння злочину агресії. Він підкреслив, що Єврокомісія «дуже відкрита» до того, щоби підтримати створення спецтрибуналу, якого хоче Україна. Однак, за його словами, для цього необхідно переконати не тільки членів ЄС, а й інші держави за його межами. 

Раніше в Державному департаменті США казали, що підтримують створення так званого «гібридного» формату трибуналу для розслідування злочину агресії Росії. Там вважають, що такий формат суду не потребуватиме резолюції Генасамблеї ООН, чого складно буде домогтись, і «демонструватиме лідерство України у забезпеченні відповідальності» за злочин агресії.

Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США закликав президента Сполучених Штатів підтримати створення спеціального трибуналу для покарання злочину агресії Росії проти України, однак відповідну резолюцію ще не проголосували у Конгресі.

Нагадаємо, 19 січня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій вимагає притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво Росії за злочин агресії проти України.

21 листопада минулого року Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом і закликала створити спеціальний міжнародний трибунал. 

Фото: T4P

заявили
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1695
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду