Кабмін: Правонаступником «Довженко-Центру» буде «Українська анімаційна студія»

Кабмін: Правонаступником «Довженко-Центру» буде «Українська анімаційна студія»

12 Жовтня 2022
2656
12 Жовтня 2022
09:05

Кабмін: Правонаступником «Довженко-Центру» буде «Українська анімаційна студія»

2656
У 2019 році незбиткову студію «Укранімафільм» фактично ліквідували, приєднавши до «Довженко-Центру». Тоді це аргументували «ефективним використанням держмайна». Тепер анімаційну студію виокремлюють в окреме підприємство, щоб подолати нібито збитковість роботи Центру.
Кабмін: Правонаступником «Довженко-Центру» буде «Українська анімаційна студія»
Кабмін: Правонаступником «Довженко-Центру» буде «Українська анімаційна студія»

Державне підприємство «Українська анімаційна студія» буде правонаступником майнових та немайнових прав та обов’язків державного підприємства «Національний центр імені Олександра Довженка» («Довженко-Центру»).

Про це йдеться у відповіді Кабінету міністрів України на петицію про скасування реорганізації «Довженко-Центру», яка зібрала понад 25 000 голосів. Підписи почали збирати 17 серпня – в день, коли стало відомо про плани з реорганізації, яку в самому Центрі вважають фактичною ліквідацією

У Кабміні зазначили, що «Довженко-Центр» є неприбутковим підприємством, яке має «покривати всі видатки на основну статутну діяльність за рахунок доходу, отриманого від своєї господарської діяльності». Центр працює за рахунок державної дотації та доходу від оренди приміщень. Але, зазначають в уряді, адміністративні та інші витрати перевищують обсяги бюджетного фінансування.

Як пояснюється у відповіді на петицію, реорганізація мала би стати виходом зі збиткової ситуації через виокремлення державного підприємства «Українська анімаційна студія».

«ДП "Українська кіностудія анімаційних фільмів", яке було ліквідовано у 2019 році та увійшло до складу Центру, не забезпечило подальше використання переданого майна, оскільки Центр не провадить діяльність зі створення анімаційних фільмів і не забезпечив створення в своїй структурі підрозділу з питань анімації. Державне підприємство "Українська анімаційна студія" буде правонаступником майнових та немайнових прав та обов’язків Центру», – зазначили в Кабміні.

В уряді додали, що всіх працівників «Довженко-Центру» мають працевлаштувати на аналогічні посади до трьох підприємств, які створюються замість Центру.

«Держкіно як центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері кінематографії, забезпечує зберігання українського фільмофонду, здійснює його повну систематизацію, сприяє збереженню української культурної кіноспадщини. Враховуючи суспільний інтерес до питань, порушених у петиції, Держкіно доручено додатково опрацювати їх та про результати вас поінформувати», – йдеться у відповіді на петицію.

Нагадаємо, ліквідація «Укранімафільму» відбулася в 2019 році, хоча банкрутом студія не була. Відбулося це за часів міністра культури Євгена Нищука без зайвого розголосу, багато українських аніматорів дізналися про це постфактум. Наступник пана Нищука Володимир Бородянський у 2020-му дізнався про те, що студію ліквідовано, випадково – від мультиплікаторів під час презентації аудиту Держкіно. Він обіцяв розібратися з цим питанням, але так і не зробив цього, а згодом пішов у відставку.

Детальніше про те, як «Укранімафільм» приєднали до «Довженко-Центру» «з метою забезпечення розвитку національної анімації, створення цілісного виробничо-архівного комплексу, ефективного використання і збереження державного майна» – читайте в матеріалі «Детектора медіа».

17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центру» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Деякі культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру». Відкликати цей наказ вимагає громадська рада при Держкіно, Коаліція РПРмедіаспільнота.

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2656
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду